Ο Π. Ιωακειμίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ενοποίησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μίλησε στις 8/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η Ελλάδα, εδώ και τριάντα χρόνια, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει, ωστόσο, μια διάχυτη αντίληψη ανάμεσα σε πάρα πολλούς κύκλους, ότι η Ελλάδα έχει μόνο δικαιώματα ως μέλος της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχει υποχρεώσεις. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτήσεις, ενισχύσεις, αλληλεγγύη, θέλει προϋπολογισμό και διαρθρωτικά ταμεία - πόρους, με άλλα λόγια. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν αισθάνεται, ότι για να έχει όλα αυτά τα αγαθά, θα πρέπει παράλληλα να σέβεται μια σειρά από κανόνες, να ακολουθεί μια ορισμένη πειθαρχία που επιβάλλει αυτός ο οργανισμός, να συμπεριφέρεται με έναν υπεύθυνο τρόπο, όπως οφείλει να συμπεριφέρεται κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε και ιδιαίτερο παράπονο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη προς τη χώρα με κάθε τρόπο, είτε μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και του προϋπολογισμού, προσφέροντας τεράστιους πόρους για την ανάπτυξη της χώρας, ανεξάρτητα αν εμείς δεν τους χρησιμοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και θα έλεγα επίσης, ότι και σε αυτή την τελευταία κρίση, με δυσκολίες, με καθυστερήσεις, στάθηκε, όμως, και στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας. Και αυτό θα πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, να το αναγνωρίσουμε... Δεν έχει εξηγηθεί με έναν πειστικό, απλό και κατανοητό τρόπο στην ελληνική κοινωνία, το τι ακριβώς διακυβεύεται: θα είμαστε στην Ευρώπη ως μια αναπτυγμένη, δημοκρατικά οργανωμένη χώρα, που θα σέβεται κανόνες ή θα διολισθήσουμε σε μια βαλκανική τριτοκοσμική χώρα; Αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο και όλες αυτές οι κραυγές για έξοδο από το ευρώ, από την Ευρώπη, λυπάμαι πολύ, αλλά οδηγούν στο γκρεμό, στην καταστροφή...».

* Για δημοψήφισμα:

«Η χρήση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και ιδιαίτερη φειδώ και σε θέματα που επιτρέπουν, πράγματι, ένα ξερό "ναι" ή ένα ξερό "όχι"... Γιατί μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται διόρθωση και που μπορεί, κατά κάποιο τρόπο, να είναι ολέθριες για τη χώρα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα