Ο Π. Καψής στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής μίλησε στις 26/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Διακρίνω μεγάλη ανησυχία και αντίδραση από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του μεταβατικού φορέα. Και ακούω μια επιχειρηματολογία ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να μην υπάρχει αυτός ο μεταβατικός φορέας, αλλά μια συμφωνία -νομίζω σας κατατέθηκε, ως πρόταση-, ώστε να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ από το Ραδιομέγαρο με τους εργαζόμενους που είχε και με μια

διαδικασία κριτηρίων για συνταξιοδοτήσεις, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Π. Καψής: «Αυτό είναι τελείως ενάντια στη φιλοσοφία της κυβερνητικής απόφασης που ελήφθη ε πριν αναλάβω. Ποια ήταν η λογική. Η ΕΡΤ έκλεισε, έγινε ό,τι έγινε, δημιουργείται μια νέα τηλεόραση, αναδιοργανωμένη εκ βάθρων και γίνονται προσλήψεις με αξιοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες θα είναι, αν θέλετε, ανοιχτές και σε εργαζόμενους και εκτός της πρώην ΕΡΤ. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε τη νέα τηλεόραση, μεταφέροντας τους δύο χιλιάδες εργαζόμενους και ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τις απολύσεις, διότι αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχουν γίνει απολύσεις. Αυτό είναι έξω από την φιλοσοφία όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα και άρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα δημιουργούνταν. Για παράδειγμα, οι δύο χιλιάδες απολύσεις αν πάψουν να θεωρούνται απολύσεις, μετά δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα με την τρόικα. Θα μου πείτε αυτό δεν αφορά στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και το καταλαβαίνω, αλλά λέω για τη φιλοσοφία της απόφασης της κυβέρνησης που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Και το δεύτερο και μείζον είναι ότι η λογική της αναδιοργάνωσης εμπεριέχει τον ανοιχτό διαγωνισμό με αξιοκρατικές προσλήψεις, αυτό δεν μπορούμε να το βγάλουμε από την εικόνα. Τότε γιατί έγινε όλο αυτό το πράγμα, απλώς για να φύγουν κάποιοι εργαζόμενοι; Όλη η λογική είναι η αναδιοργάνωση».

Δημοσιογράφος: Δεν μετριέται και το κόστος; Δεν είναι πολυδάπανο αυτό το οποίο γίνεται τώρα σε σχέση με αυτό το οποίο σας προτείνεται;

Π. Καψής: «Δεν είναι έτσι, διότι οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να εκληφθούν απλώς ως στοιχείο κόστους ,αλλά απαλλαγής και από μία υποχρέωση. Δηλαδή, κάθε εταιρία έχει ένα αποθεματικό για αποζημιώσεις. Όταν υπάρχει καινούργιο προσωπικό, αυτό είναι πολύ μικρότερο, άρα μικρότερο γίνεται και το πραγματικό κόστος. Υπάρχει κόστος ασφαλώς, αλλά η λογική που έχει συμφωνηθεί για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα που περιλαμβάνει αυτές τις απολύσεις ήταν ότι "ανανεώνω το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στο δημόσιο και στην προκειμένη περίπτωση , στην τηλεόραση. Αν δεν γίνει αυτή η ανανέωση, είμαστε τελείως εκτός. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε να είχε κλείσει η ΕΡΤ. Είναι μια θέση και αυτή. Την καταλαβαίνω, αλλά το δικό μου "mad date" είναι ότι αναλαμβάνουμε την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ που είχε ήδη κλείσει. Αν μιλάμε ξανά για την ακύρωση, θα πρέπει να γυρίσουμε προ της 11ης Ιουνίου. Εκτιμώ ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό να ζητείται ».

Δημοσιογράφος: Έτσι όπως σας ακούω να το αναπτύσσετε και όταν άκουγα και τους συναδέλφους μου να το διατυπώνουν ως επιχειρηματολογία, σκεφτόμουν ότι αν τελικά η κυβέρνηση το έκανε αυτό, θα ήταν σαν να αποδεχόταν ένα πολύ σοβαρό πολιτικό της λάθος.

Π. Καψής: «Ακριβώς».

Δημοσιογράφος: Και για πολιτικούς λόγους δεν θα μπορούσε ποτέ να το κάνει...

Π. Καψής: «Δεν είναι μόνο για πολιτικούς λόγους. Εάν η ΝΕΡΙΤ...».

Δημοσιογράφος: Που δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν το έκανε το λάθος, αλλά είναι δύσκολο για κάθε κυβέρνηση να το αποδεχτεί».

Π. Καψής: «Ναι. Σωστό και αυτό που λέτε. Μπορώ να το καταλάβω. Απλώς λέω ότι υπάρχει και το μείζον. Ότι δηλαδή αυτό έγινε για να αναδιοργανωθεί η ΕΡΤ εκ του μηδενός. Αν ακυρωθεί και αυτό, τότε τι συζητάμε;».

* Για τις αιτήσεις για τον μεταβατικό φορέα και την αξιολόγησή τους :

«Μέχρι χτες είχαν ληφθεί 1.600 αιτήσεις για τις περίπου 600 θέσεις που θέλουμε, αλλά μέχρι τις 2 Αυγούστου φοβάμαι ότι θα αυξηθούν ραγδαία. Θα υπάρχει μια διαδικασία μοριοδότησης και θα βγει ένας κατάλογος. Δεν αποκλείω ότι σε κάποιες θέσεις μπορεί να χρειαστούμε κάποιες επιλογές, αλλά η λογική του διαγωνισμού είναι να αξιοποιηθούν τα κριτήρια. Κάποιες διευθυντικές θέσεις μπορεί να είναι με διαδικασία μιας άλλης σύμβασης. Αλλά η λογική του διαγωνισμού είναι ότι θα υπάρξουν τα κριτήρια και θα γίνουν σεβαστά. Το ασφαλιστικό και το μισθολογικό καθεστώς έχουν απολύτως αποσαφηνιστεί για όσους δουλέψουν με δίμηνες συμβάσεις. Όπως οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, σε γραφεία τύπου, ασφαλίζονται στο ταμείο τους. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το μισθολογικό είναι το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσιογράφους και το ασφαλιστικό αναλόγως».

* Για το ενδεχόμενο διαφωνίας με τους εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ:

«Εμείς έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία. Αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση πολύ ουσιαστικών συζητήσεων και δεν αποκλείω κάποια στιγμή να υπάρξει εκτόνωση. Και θέλω να υπάρξει. Προχωράμε τον προγραμματισμό μας, χωρίς να δεσμευόμαστε από το αν θα βγουν ή όχι από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις συζητήσεις και δεν παύω να τρέφω ελπίδες».

* Για το κτίριο της Κατεχάκη:

«Έτσι και αλλιώς υπάρχει το κτίριο της Κατεχάκη. Και αυτή την στιγμή αυτό γίνεται. Μια προσπάθεια τεχνολογικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να εκπέμψουμε από εκεί με τους εργαζομένους που θα έρθουν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα