Ο Π. Καρβούνης στον ΑΘΗΝΑ984


Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μίλησε στις 6/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας θα αφορά τα επιτόκια δανεισμού στην αγορά. Η Ελλάδα είναι εκτός αγοράς. Έχουμε μια ειδική συμφωνία, που λέγεται μνημόνιο,

έχουμε ένα επιτόκιο που είναι τουλάχιστον δύο μονάδες μικρότερο από αυτό με το οποίο  δανείζονται σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία. Συνεπώς, άμεσα, οι σημερινές αποφάσεις, όποιες και αν είναι, δεν θα μας επηρεάσουν. Θα επηρεάσουν, όμως,  το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη όπου θα φανεί ότι, εάν υπάρξουν πολύ γενναίες αποφάσεις της τράπεζας, η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα για να στηριχθεί η ζώνη του ευρώ. Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προς την ενοποίηση της Ευρώπης λόγω της κρίσης. Δηλαδή, ο συντονισμός που υπάρχει σήμερα στα οικονομικά και στα νομισματικά θέματα, δεν υπήρξε ποτέ τόσο σφιχτός. Ελπίζουμε να πάμε πιο μακριά και να δώσει ένα δείγμα γραφής σήμερα η τράπεζα, για το κατά πόσο είναι αποφασισμένη -όπως είχε πει και ο κ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα-, να χρησιμοποιήσει και έκτακτα μέτρα».

Δημοσιογράφος: Αυτό που λέμε στην Ελλάδα και επιχειρούμε ένα διαχωρισμό για την γερμανική πολιτική ελίτ, ότι επί της ουσίας υπάρχουν δύο γραμμές σκέψης, αυτή που εκφράζεται από τη κ. Μέρκελ και τον κ. Βεστερβέλε, αλλά και άλλους και αυτή που εκφράζεται από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ρέσλερ, είναι υπαρκτό ως θέμα;

Π. Καρβούνης: «Νομίζω ότι ο καθένας έχει το ρόλο του. Εάν μας έχουν γίνει δυσάρεστοι οι Γερμανοί τον τελευταίο καιρό, έχουμε και εμείς ένα μέρος ευθύνης, διότι δεν κάναμε αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί. Αλλά από την άλλη, είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία, που αντλεί και πολλά οφέλη από την ευρωζώνη, -η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι φιλανθρωπία, είναι και συμφέροντα, άρα πρέπει να μένουμε δεμένοι μέσα από αυτά τα συμφέροντα, για να είμαστε πάντοτε μαζί-, ήταν πάντοτε κινητήρια δύναμη της Ευρώπης και πάντοτε μπροστά στις νέες λύσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα της Γερμανίας είναι αυτό το οποίο υπερισχύει και θα υπερισχύσει με τη στήριξη, με κάθε μέσο, του ευρώ και των χωρών οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως είμαστε εμείς».

* Για επιμήκυνση:

«Αυτό που είναι πολύ δυσάρεστο είναι ότι πήγαμε από περικοπές σε περικοπές, εν μέρει διότι δεν κάναμε τα άλλα, που δεν ήταν περικοπές. Δηλαδή αυτό που λέμε, διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν διαβάσει κανείς το δεύτερο μνημόνιο, τα 2/3 είναι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, πάταξη της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, πιο γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης, λιγότερο σπάταλη υγεία, λιγότερο δημόσιο και πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις κράτος. Αυτά τα λέμε διαρθρωτικές αλλαγές. Μαζί με αυτές, υπάρχουν και μέτρα για την ανάπτυξη. Δηλαδή η Ευρώπη, πέραν των δανεικών, μας δίνει και επιχορηγήσεις, για να κάνουμε αναπτυξιακά έργα».

* Για την άρνηση του Βαν Ρομπάι να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα:

Keywords
Τυχαία Θέματα