Ο Π. Λιαργκόβας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο συντονιστής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε στις 17/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για έξοδο της χώρας στις αγορές:

«Ο στόχος είναι κάποια στιγμή να βγούμε πλήρως στις αγορές και να μην έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης από τα άλλα κράτη. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει με βιασύνη. Πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, έτσι ώστε αυτή η έξοδος στις αγορές να είναι
μόνιμη και σταθερή. Υπάρχει ο κίνδυνος να βγούμε βιαστικά και να αντιμετωπίσουμε αρκετά πιο υψηλά επιτόκια. Τα επιτόκια θα είναι ούτως ή άλλως πιο υψηλά από αυτά που δανειζόμαστε τώρα, τουλάχιστον διπλάσια...».

Δημοσιογράφος: Γύρω στο 5,5% με 6% δεν υπολογίζεται ότι θα καταφέρουμε να δανειστούμε;

Π. Λιαργκόβας: «Η άποψή μου είναι ότι θα βγούμε στις αγορές αρχικά, πιλοτικά, για ένα μικρό ποσό και μετά, σταδιακά, θα πάμε για μεγαλύτερα ποσά. Ενδεχομένως να βγούμε για 2,3 δισ. ευρώ στις αγορές, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τα βρούμε με ένα επιτόκιο 5% - 6%, μεγαλύτερο από αυτό που πληρώνουμε τώρα. Αλλά αυτό θα είναι η αρχή. Θα δούμε πώς θα πάει το πράγμα και σιγά - σιγά θα επανέλθουμε».

Δημοσιογράφος: Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές θα είναι προστατευμένη... Προσπαθούμε να καταλάβουμε την έννοια του όρου "στημένη", που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Π. Λιαργκόβας: «Το "στημένη" δεν το καταλαβαίνω. Υπάρχει ο όρος, καθαρή έξοδος στις αγορές. Τέτοια ήταν η περίπτωση τις Ιρλανδίας, που βγήκε κανονικά στις αγορές. Υπάρχει και μια δεύτερη, ενδιάμεση κατάσταση, όπως η περίπτωση της Πορτογαλίας που θα βγει τώρα, η οποία ναι μεν βγαίνει στις αγορές, αλλά θα υπάρχει από πίσω ένας μηχανισμός, σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά, αμέσως θα βοηθήσει... Εκτιμώ ότι και εμείς δεν θα πάμε στην καθαρή έξοδο στις αγορές -όταν θα έρθει η ώρα-, θα πάμε σε μια πρώτη, δοκιμαστική περίπτωση και σιγά - σιγά, θα πάμε στην ενδιάμεση κατάσταση».

* "Όταν έγιναν οι δεσμεύσεις, ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός, που ίσως το πολιτικό σύστημα δεν είχε αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της προσαρμογής που χρειάζεται":

«Είναι τόσες πολλές οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει -και που περιγράφονται λεπτομερειακά στο μνημόνιο-, που δεν είμαι σίγουρος, αν είναι καινούργιες απαιτήσεις ή απαιτήσεις τις οποίες είχαμε αποδεχτεί, με βάση το μνημόνιο και απλά δεν τις έχουμε ολοκληρώσει 100%. Σε κάποιες συναντήσεις με την Τρόικα -όχι τώρα, σε αυτή την φάση, αλλά σε προηγούμενες-, μου έκανε εντύπωση που έχουν μπροστά τους το μνημόνιο και τσεκάρουν ένα - ένα μέτρο, αν έχει γίνει ή όχι».

Δημοσιογράφος: Αυτή δεν είναι η δουλειά τους;

Π. Λιαργκόβας: «Αυτή είναι η δουλειά τους. Πολύ φοβάμαι ότι όταν έγιναν οι δεσμεύσεις ήταν μεγάλος ο αριθμός, τόσο μεγάλος που ίσως το πολιτικό σύστημα δεν είχε αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος της προσαρμογής που χρειάζεται. Όταν έρχεται η ώρα να γίνουν όλα αυτά, πραγματικά είναι δύσκολο. Είναι μερικά ζητήματα που δεν είναι απλά, έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις. Άλλα συναντούν αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα. Επομένως, υπάρχει μια δυσκολία εφαρμογής και υλοποίησης των αρχικών δεσμεύσεων, που είχε αναλάβει η χώρα».

* "Και θεσμικά αν το δούμε, πράγματι υπήρξε βιασύνη για να μοιραστεί το όποιο πλεόνασμα":

«Σίγουρα έχουν εκνευριστεί και θεωρούν ότι βιαστήκαμε. Τόσα χρόνια δεν είχαμε καν πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα που αποκτήσαμε, αμέσως η ελληνική κυβέρνηση βιάστηκε -κατά την άποψή τους-, να εξαγγείλει το μοίρασμά του».

Δημοσιογράφος: Είναι σωστή η θέση τους ότι θα πρέπει, κυρίως, να προσεχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014;

Π. Λιαργκόβας: «Ναι. Με βάση και την συνθήκη και τους νέους κανόνες που ισχύουν, θα πρέπει -σε περίπτωση που υπάρχει πλεόνασμα-, να μοιράζεται για θέματα συνοχής -προβλέπεται αυτό στην συνθήκη-, εφόσον έχει πιστοποιηθεί με σιγουριά το πλεόνασμα για την επόμενη χρονιά. Δηλαδή, για το πλεόνασμα του 2013, μπορούμε να συζητάμε για το κοινωνικό μέρισμα, αφού είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε και φέτος μεγάλο πλεόνασμα. Αυτό λένε οι κανονισμοί. Άρα και θεσμικά αν το δούμε, πράγματι υπήρξε βιασύνη για να μοιραστεί αυτό το όποιο πλεόνασμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα