Ο Σ. Αναστασόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, μίλησε στις 29/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για συνάντηση Α. Τσίπρα - Μ. Κλίντον:

«Στήθηκε μια πάρα πολύ καλή συνέντευξη με τον πρόεδρο Κλίντον... Φοβάμαι ότι μερικές φορές το εμπόδιο της γλώσσας αφαιρεί ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει ο πρωθυπουργός. Αυτό ήταν ένα εμπόδιο πραγματικά... Η αμεσότητα είναι το σημαντικότερο απ' όλα και αυτή την αμεσότητα,
παρ' όλες τις δυσκολίες, νομίζω ότι ο πρωθυπουργός καταφέρνει να την ξεπεράσει. Έχει ένα επικοινωνιακό χάρισμα, το οποίο φαίνεται, όπως φάνηκε επίσης και μια αδυναμία επικοινωνίας σε κάποιες από τις ερωτήσεις. Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω, ούτε θέλω να το κάνω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί, η καλή διάθεση που είχε ο πρόεδρος Κλίντον απέναντι στην Ελλάδα γενικότερα και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες, ελπίζω και πιστεύω, με την κατάλληλη συνέχεια, ότι θα μπορούν να έχουν τελικά και απόδοση... Λόγω της οργάνωσης αυτής, όλοι οι σημαντικοί επενδυτές αντιλαμβάνομαι ότι ήταν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον υπάρχει και πιστοποιείται. Πέρα από τις αδυναμίες, νομίζω ότι θα πρέπει να μείνουμε στο καλό, ότι ο πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης μίλησε για μεταρρυθμίσεις. Είπε ότι θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση, ώστε να γίνει ελκυστική, φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Φαντάζομαι ότι αυτό σαν μήνυμα -ακόμα και αν δεν ήταν με τα καλύτερα αγγλικά-, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος των προσδοκιών καλύφθηκε. Θα μπορούσαμε να έχουμε τη συνήθη απόδοση του πρωθυπουργού, ο οποίος επικοινωνιακά είναι πολύ δυνατός. Λόγω της γλώσσας, δεν το είχαμε. Το μήνυμα, όμως, πιστεύω ότι έχει περάσει και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε και αυτό το μήνυμα του πρωθυπουργού να το κάνουμε πιο σαφές και αναλυτικό».

* Για επενδύσεις στην Ελλάδα:

«Πρέπει, πρώτον, να αλλάξει η σταθερότητα του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος. Νομίζω ότι μετά από τις εκλογές και το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης, ένα μεγάλο μέρος από το ρίσκο για την πολιτική σταθερότητα έχει φύγει. Τώρα πρέπει να αποκαταστήσουμε και την οικονομική σταθερότητα, το περιβάλλον, ώστε να μπορεί να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει πρώτα η αξιολόγηση, να προχωρήσει η συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές, το τρίτο μνημόνιο. Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα δώσει και το σήμα ότι τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί στην Ελλάδα και προχωράμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά να υλοποιήσουμε και κάποιες από αυτές. Παράλληλα με όλα αυτά, πρέπει να τελειώσουμε με τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκεί είναι ίσως και μία από τις επενδυτικές ευκαιρίες... Πρέπει να φύγει ένα μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας, να μεταρρυθμιστεί η δημόσια διοίκηση -κάτι που είπε και ο πρωθυπουργός χτες-, να αλλάξει ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης -μάλλον η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης- και να έχουμε μια σταθερότητα τουλάχιστον στο φορολογικό πλαίσιο. Αυτοί είναι κάποιοι παράγοντες που πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν, ώστε να θεωρηθεί το περιβάλλον σταθερό και φιλικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις...».

* Για το κλίμα υποδοχής των επενδύσεων στην Ελλάδα:

«Δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς εχθρικό ή φιλικό. Έχουμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα, τα οποία δίνουν ένα σήμα στο εξωτερικό, το οποίο δεν είναι και πολύ καλό. Επενδύσεις, δηλαδή, που έχουν έρθει με κόπο και με μεγάλο ρίσκο, όπως οι Σκουριές, ξαφνικά φαίνεται να αντιμετωπίζονται εχθρικά από την πολιτεία και από ένα μέρος της κοινωνίας. Αυτό δίνει ένα λάθος μήνυμα. Δεν θέλω να πω με αυτό ότι οποιαδήποτε επένδυση που μπορεί να παραβαίνει το νόμο ή τις περιβαλλοντικές διατάξεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει η δικαιοσύνη να αποδίδεται ταχύτατα και η κοινωνία να ενημερώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιλαμβάνεται ποιο είναι το όφελος αυτών των επενδύσεων...
Από πρόσφατες μελέτες βλέπουμε ότι για να συντηρηθεί και μόνο το επίπεδο ζωής που έχουμε σήμερα και οι θέσεις εργασίας, χρειαζόμαστε 33 δισ. ευρώ επενδύσεων το χρόνο. Από αυτά γίνονται στην Ελλάδα μόνο τα 18 δισ. από τους Έλληνες. Και μόνο για συντηρηθούμε, θέλουμε άλλα 15 δισ., πόσο μάλλον για να αναπτυχθούμε. Ο υπολογισμός είναι ότι θέλουμε 100 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί. Πρέπει να φτιάξουμε το περιβάλλον όμως, πρώτα, για να έχουμε ελπίδες, για να συντηρήσουμε το επίπεδο ζωής, να το βελτιώσουμε και να έχουμε νέες θέσεις εργασίας... Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε σωρεία επενδυτών που έρχονταν εδώ και συζητούσαν και με τον πρωθυπουργό τότε. Από την ώρα που η πορεία της συνέχισης του δρόμου των μεταρρυθμίσεων χάλασε, το ενδιαφέρον πάγωσε και τώρα είναι εντελώς παγωμένο... Εννοώ την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και φαινόταν ότι μιλούσαμε τότε για ένα success story, πριν από ενάμιση χρόνο. Από το περσινό καλοκαίρι, αυτή η ιστορία της προόδου και των μεταρρυθμίσεων είχε αρχίσει να χαλάει, με την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, το ΔΝΤ και το χρέος. Από τότε είχε αρχίσει το ενδιαφέρον να "παγώνει". Με όλη αυτή την ιστορία της διαπραγμάτευσης και των capital controls, το επενδυτικό ενδιαφέρον "πάγωσε"».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα