Ο Σαμαράς είχε ενδείξεις ότι οι δανειστές δεν θα ήταν επιεικείς

Ο όρος ελάφρυνση χρέους (debt relief), δεν ακούγεται καλά στα γερμανικά, φέρεται να δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel πέρυσι την άνοιξη, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεχόμενος πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του για να δώσει τέλος στο καθεστώς διάσωσης, αναζήτηση βοήθεια την περασμένη άνοιξη από την Γερμανίδα Καγκελάριο, για την ελάφρυνση μέρους του χρέους.

Merkel
ζήτησε από έναν μεταφραστή να της εξηγήσει την φράση debt relief, σύμφωνα με πηγές που γνώριζαν για την συνάντηση. Στη συνέχεια δήλωσε στον Αν. Σαμαρά: δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά. Ήταν μια αρχική ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περιμένει μεγάλη επιείκεια από τους πιστωτές της».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς που αποδείχθηκαν ήδη «υπερβολικές» για την κυβέρνηση Σαμαρά. Αν δεν συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα δεν θα πάρει τα δάνεια που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι το καλοκαίρι.

Ακόμη κι αν ο Αν. Σαμαράς κερδίσει τις εκλογές την Κυριακή, οι συγκρούσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, αποδεικνύουν πόσο δύσκολο θα είναι για κάθε Έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ χωρίς να προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό.

Η αυστηρή συνταγή της Γερμανίας για να καταστεί η ευρωζώνη πιο «λιτή» και πιο ανταγωνιστική, ασκεί τέτοια πίεση στα ασθενέστερα μέλη του ευρώ που το 2015 μπορεί να είναι ένα έτος πολιτικών ανακατατάξεων. Κατά μήκος του ευρωπαϊκού νότου, η ανάδειξη πολιτικών αστέρων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ισπανικό Podemos, αμφισβητούν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Το νέο ελληνικό δράμα αποτυπώνει πώς η μακρά οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε μια πολιτική και κοινωνική κρίση, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη του κοινού στα καθιερωμένα κόμματα και τους θεσμούς της ΕΕ, ενώ τροφοδοτεί την άνοδο των λαϊκιστών από την αριστερά και την δεξιά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι εάν ο Αν. Σαμαράς χάσει τις εκλογές της Κυριακής, η άκαμπτη μηχανική της Ευρώπης θα έχουν γίνει η νέμεσίς του. «Πάντα λέμε στις χώρες σε κρίση να παραμείνουν σε τροχιά, και να συνεχίσουν τις επώδυνες πολιτικές εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ», δηλώνει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. «Αλλά είναι δύσκολο για αυτές. Εμείς προσφέρουμε μόνο το μαστίγιο (χωρίς το καρότο)».

Ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης το 2011 ο Αν. Σαμαράς δήλωνε ότι η συμφωνία «οδηγεί σε μόνιμη ασφυξία την ελληνική οικονομια». Αντί να κατηγορεί την κρίση-χρέους για τα σκληρά μέτρα, δήλωνε «είναι το μνημόνιο που θα έχει φέρει πιο κοντά στην χρεοκοπία».

Αλλά αφότου κέρδισε τις εκλογές τον Ιούνιο του 2012, ο Αν. Σαμαράς ταξίδεψε στο Βερολίνο για να προσφέρει ένα mea culpa στην Merkel. «Πρόβαρε για έξι ώρες με τους βοηθούς του στο Hilton Βερολίνου τι θα πει, στη συνέχεια έπεισε την Merkel πως θα εφαρμόσει τα μέτρα. Εκείνη τον στήριξε, παρακάμπτοντας άλλους στο Βερολίνο -συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών της, Wolfang Schaueble, ο οποίος ήθελε να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ».

Για σχεδόν δύο χρόνια ο Αν. Σαμαράς εφάρμοσε αρκετές από τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης, για να ικανοποιήσει τους επόπτες από την τρόικα. Κάθε θετική έκθεση κέρδιζε για την Ελλάδα ένα ακόμη τμήμα των κεφαλαίων διάσωσης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στο σχέδιο του Αν. Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Βουλευτές από το κόμμα του Αν. Σαμαρά, κατέστησαν σαφές ότι είχαν κουραστεί να ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα. «Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας τους μεταρρυθμιστές υπουργούς με λαϊκιστές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Προτεραιότητα του Αν. Σαμαρά ήταν η χώρα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης όσο το δυνατό συντομότερα, δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό. Το σχέδιό του ήταν η Ελλάδα να μην δεχθεί άλλα δάνεια διάσωσης μετά από το 2014, και να στηριχθεί αντ' αυτού σε πωλήσεις ομολόγων.

Οι ευρωπαϊκές επιθεωρήσεις θα περιοριζόταν. Η τρόικα θα επέστρεφε σπίτι. Ο Αν. Σαμαράς ήλπιζε να βγει νικητής μέχρι τα τέλη του 2014. «Χτίζοντας ένα πολιτικό momentum, θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η τρόικα συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματούχους στο Παρίσι για να διαπιστωθεί πόσα θα ήταν πρόθυμη να κάνει η Ελλάδα. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη βίλα του διπλωμάτη, οι Έλληνες υπουργοί και οι βοηθοί του Αν. Σαμαρά ήταν σκοπίμως ασαφείς «διότι δοκιμάζαμε τα νερά», όπως τόνισε Έλληνας αξιωματούχος. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής αποστολής ζήτησε από το ΔΝΤ να δείξει σεβασμό για τις δημοσιονομικές προόδους της Ελλάδας. «Δεν μπορείτε να μας συμπεριφέρεστε σαν να είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε.

Εκείνη τη νύχτα, κορυφαίοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δείπνησαν σε ένα bistro κοντά στο Arc de Triomphe, αφού πρώτα ήλεγξαν για Έλληνες τουρίστες. Η τρόικα πρότεινε περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση και παράταση του προγράμματος μέσα στο 2015. Αλλά αυτό δεν θα έδινε το δικαίωμα στην Αθήνα να πανηγυρίσει την «απελευθέρωσή της» από το πρόγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα