Ο Τ. Γιαννίτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης, μίλησε στις 18/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την σημερινή εικόνα της χώρας σε σχέση με αυτή στην αρχή της κρίσης:

«Είναι μικτή. Το γεγονός ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος προβλέπεται να είναι ή μηδενική ή να έχουμε κάποια πολύ μικρή ανάπτυξη, αν το συγκρίνει κανείς με το μείον 6% - 7% που είχαμε στα πρώτα
χρόνια της κρίση,ς είναι φυσικά μια σημαντική αλλαγή. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και πράγματα που είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, όπως η ανεργία, οι επενδύσεις, το παραγωγικό σύστημα, η φτώχεια και η ανισότητα. Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα έχειε άμεση σχέση με το πώς πηγαίνει η Ευρώπη... Βλέπουμε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όρισε αρνητικά επιτόκια για τις καταθέσεις των τραπεζών. Δηλαδή, έχουν φτάσει στο σημείο στην Ευρώπη να φοβούνται ότι η εξέλιξη μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν, μέσα από τη νομισματική πολιτική, για να τονώσουν το θέμα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Τα ζητήματα συνεπώς, νομισματική πολιτική, ανάπτυξη και το ειδικό θέμα της τραπεζικής ένωσης -το οποίο είναι αντικείμενο της συζήτησης- και το πώς όλα αυτά θα γίνουν με σταθερότητα και εμπιστοσύνη είναι ένα "κοκτέιλ" το οποίο δεν είναι καθόλου απλό, καθώς έχουν εκφραστεί πολλές σημαντικές απόψεις, τεχνικές και πολιτικές και είναι κάτι το οποίο απασχολεί έντονα και είναι στη κορυφή της ατζέντας...».

* Για ανάπτυξη:

«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να προχωρήσει με όρους μιας ικανοποιητικής ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας, τότε θα χάνει συνεχώς τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα... Αυτή τη στιγμή είμαστε οι χαμένοι του συστήματος, γιατί εμείς το θελήσαμε -ανεξάρτητα από τα λάθη που έγιναν απέξω-, γιατί δεν θελήσαμε ν' ακολουθήσουμε μια πολιτική, η οποία να μας οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις, σε καλύτερα αποτελέσματα, σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση και σε μια αναπτυξιακή πορεία. Συζητάμε για ανάπτυξη και την ανάπτυξη την έχουμε περιορίσει σε public relations. Δεν γίνεται έτσι η ανάπτυξη. Συζητάμε για ανάπτυξη που χρειάζεται εμπιστοσύνη και στη χώρα οικοδομούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από εμπιστοσύνη. Στην πράξη δεν κάνουμε τίποτα. Η Κύπρος ένα χρόνο μετά από μια βαθύτατη κρίση σχεδόν κοντεύει να βγει από αυτήν. Ήδη βγαίνει από τη κατάσταση αυτή -δεν έχει επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση-, αλλά έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της και τ' αντιμετώπισε οργανωμένα, συγκροτημένα, με συναίσθηση ευθύνης στις κοινωνικές και τις πολιτικές δυνάμεις και αποφάσισε και κατάλαβε τι πρέπει να κάνει ή τι είναι καλό να κάνει γι' αυτήν. Οι Κύπριοι είναι Έλληνες και αυτοί. Το που είμαστε εμείς, επομένως, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς, είμαστε πολύ μακρυά ακόμα από το να μπορέσουμε να είμαστε όχι πίσω από εκεί που ήμασταν πριν την κρίση, αλλά και εκεί που θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα μετά το "πατατράκ" που έχουμε φάει».

* Για τους στόχους την επόμενη διετία:

«Είμαστε η χώρα, όπου το πολιτικό σύστημα έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη διάλυση και τους μεγαλύτερους αρχιτεκτονικούς και δομικούς κλυδωνισμούς απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό που βλέπω είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας έφεραν εδώ και με το τρόπο αυτό δεν ξέρω που και πώς θα φτάσουμε. Καλύτερα θα έπρεπε να μη συγκρινόμαστε με άλλες χώρες της Ευρώπης, διότι οι συγκρίσεις είναι πολύ δυσμενείς... Οι στόχοι για την επόμενη διετία θα πρέπει να είναι ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη που είναι και το πιο κρίσιμο και το πιο ελλειμματικό στοιχείο σε αυτή τη χώρα, διότι η τεράστια διαφθορά, φοροδιαφυγή και ανισότητα στο τρόπο αντιμετώπισης των πολιτών είναι κεντρικά στοιχεία της κρίσης και αυτά δεν θέλει να τα συζητήσει κανείς οπουδήποτε και αν ανήκει στο πολιτικό φάσμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα