Ο Θ. Φορτσάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, μίλησε στις 5/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα προβλήματα καθαριότητας στο τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Πρόκειται για μία θλιβερή εικόνα, η οποία μας προκαλεί πόνο καρδιάς. Συγχρόνως όμως πρέπει να σας πω ότι ευτυχώς αυτή η πολύ κακή εικόνα της Νομικής είναι μία εικόνα εξαίρεσης,
διότι το υπόλοιπο πανεπιστήμιο ευτυχώς μπόρεσε και καθαρίστηκε και έτσι την 1η Σεπτεμβρίου τα παιδιά το βρήκαν καθαρό. Παρόλα αυτά το εσωτερικό της σχολής, οι χώροι που πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις ήταν καθαροί. Γιατί έχουμε αυτή την ανώμαλη κατάσταση; Διότι το πανεπιστήμιο δυστυχώς χρονοτρίβησε και δεν έκανε εγκαίρως τις διαδικασίες που έπρεπε για να γίνει ο διαγωνισμός καθαριότητας, με αποτέλεσμα να αργήσουμε να προσλάβουμε πάροχο καθαριότητας. Το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει εσωτερικούς υπαλλήλους που να καθαρίζουν. Είναι υποχρεωμένο από το νόμο, να καταφεύγει σε εξωτερικό πάροχο. Αυτούς τους εξωτερικούς παρόχους τους προσλαμβάνουμε με διαδικασίες, οι οποίες είναι διαγωνιστικές, έχουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές, είναι βαριές και εξαιρετικά χρονοβόρες, με πολλές δικαστικές περιπλοκές. Χρειάζεται λοιπόν χρόνος. Συγχρόνως όμως ο νόμος προβλέπει ότι για να προχωρήσουμε τη διαδικασία, πρέπει να έχει διασφαλιστεί προηγουμένως η πίστωση του υπουργείου. Άργησε πολύ το υπουργείο να δώσει την πίστωση και όταν την έδωσε, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι σήμερα αποδείχτηκε λίγος, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Δημοσιογράφος: Άργησε το υπουργείο Παιδείας ή το Οικονομικών;

Θ. Φορτσάκης: «Άργησε και το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών να δώσουν την πίστωση. Αυτό είναι μία εξήγηση που δίνω για την προηγούμενη πρυτανική αρχή... Το λέω αυτό, διότι δεν είναι ορθό να κατηγορείται συνεχώς το πανεπιστήμιο για κάτι για το οποίο δεν φταίει μόνο αυτό. Ίσως και εμείς να έχουμε κάποια ευθύνη, λόγω αργοπορίας εσωτερικών διαδικασιών. Όμως τώρα έχουμε ανασκουμπωθεί και έχει δοθεί εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Υπάρχει στενή παρακολούθηση και συντονισμός των διαδικασιών. Ήδη βρέθηκε λύση για το μεσοδιάστημα και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν λυθεί οριστικά τα προβλήματα. Από εδώ και στο εξής θα προβλέψουμε νέου τύπου διαδικασίες. Δεν θα κάνουμε πλέον διαγωνισμό για να προσλάβουμε έναν πάροχο, αλλά για να συνάπτουμε συμβάσεις - πλαίσιο, όπου θα επιλέγουμε πολλούς παρόχους, μεταξύ των οποίων, κάθε φορά, θα χρησιμοποιούμε αυτόν τον οποίο θα προσκαλούμε...».

* Για τη φύλαξη του Πανεπιστημίου:

«Και η φύλαξη ανατίθεται σε εξωτερικό φορέα. Μέχρι πρόσφατα είχαμε 32 φύλακες υπαλλήλους, τους οποίους δυστυχώς με την διαθεσιμότητα τους χάσαμε... Υπάρχει μόνο ο εξωτερικός πάροχος, που μας έχει δώσει 80 φύλακες -όσους είχαμε ζητήσει- οι οποίοι όμως δεν επαρκούν, γιατί λείπουν οι 32 οι δικοί μας. Ούτως ή άλλως δεν επαρκούσαν ούτε οι 32 που υπήρχαν συν τους 80. Χρειαζόμαστε ουσιαστικά άλλους τόσους».

* Για τα προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημίου λόγω της διαθεσιμότητας και της υποχρηματοδότησης:

«Δυστυχώς η μείωση του προσωπικού την οποία υφιστάμεθα είναι τεράστια. Από 1.300 υπαλλήλους σήμερα έχουμε μόνο 632. Αντιλαμβάνεστε ότι μία τέτοια απώλεια είναι δραματική... Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με τόσους λίγους υπαλλήλους. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μην κλείσει το πανεπιστήμιο και να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές σκηνές που ζήσαμε πέρυσι, να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε το πανεπιστήμιό μας. Θα το λειτουργήσουμε, όπως το βρίσκουμε. Αλλά, είναι προφανές ότι πρέπει η πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι, εάν θέλει δημόσια πανεπιστήμια, θα πρέπει ν' αναλάβει και ένα σημαντικό κομμάτι των εξόδων... Η υποχρηματοδότηση είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημά μας. Το κράτος αποφάσισε ξαφνικά να εγκαταλείψει τα πανεπιστήμια στην τύχη τους και προφασίζεται ότι η νομοθεσία τους επιτρέπει να βρουν χρήματα από αλλού και τους λέει "βάλτε μπρος να βρείτε χρήματα από την αγορά". Από τα 40 εκατομμύρια ευρώ που πήραμε πριν από τέσσερα χρόνια, φέτος μας έδωσαν 11 για το 2015. Το ποσό αυτό δεν αρκεί ούτε για τις βασικές δαπάνες μας. Δηλαδή, για το ηλεκτρικό, το νερό και γενικά τα λειτουργικά μας έξοδα. Το θεσμικό πλαίσιο που μας επιτρέπει να καταφύγουμε στην αγορά, δεν είναι αρκετό για να μπορέσουμε να το κάνουμε, γιατί τα πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί γι' αυτό. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο νομοθέτης ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μας με την αγορά πρέπει να απλοποιηθεί και πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα σε αυτούς που φέρνουν προγράμματα στο πανεπιστήμιο, για να μπορέσουμε να τους προσελκύσουμε στο χώρο μας. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, τότε το πανεπιστήμιο θα μείνει δεμένο στην ελλειμματική κρατική υποστήριξη».

* Για τα κρούσματα βίας, τις καταλήψεις και τη λειτουργία του πανεπιστημίου:

«Είναι απολύτως σαφές ότι στο πανεπιστήμιο έχουμε γνωρίσει καταστάσεις ανωμαλίας, οι οποίες σημαίνουν ότι έχουμε είτε πράξεις εγκληματικές που τελούνται στο χώρο μας από μη πανεπιστημιακούς ανθρώπους. Έχουμε κλοπές και διακινήσεις παρανόμων αγαθών. Αυτές οι παράνομες πράξεις, όταν τελούνται, είναι στην αρμοδιότητα της αστυνομίας και της εισαγγελίας να τις αντιμετωπίσει. Το πανεπιστήμιο θ' ακολουθήσει το νόμο και κάθε φορά που υπάρχει μία εγκληματική πράξη, δηλαδή, κλοπή, φθορά ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια στο χώρο του, θ' ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος. Στις περιπτώσεις βίας από φοιτητές, θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε ένας ειρηνικός χώρος, όπου οι ιδέες διακινούνται ελεύθερα -όσο ακραίες και αν είναι- υπό τον αυστηρό όμως όρο ότι διακινούνται και αυτές ειρηνικά. Δεν θ' ανεχθούμε καμία βίαιη συμπεριφορά. Δεν γίνεται λογοκρισία στις ιδέες. Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει ό,τι θέλει, αλλά δεν θα δείξουμε ανοχή σε οποιαδήποτε βίαιη συμπεριφορά. Καμία μειοψηφία δεν θα επιβάλει το νόμο στους υπόλοιπους».

* Για το σχέδιο περιφρούρησης των χώρων του πανεπιστημίου:

«Υπάρχει ένα σαφέστατο σχέδιο, το οποίο θα εφαρμοστεί για να προφυλάξουμε το χώρο μας από εξωτερικές παρεμβάσεις, με καλύτερη περίφραξη, με καλύτερο φωτισμό, με παρακολούθηση των συνόρων του πανεπιστημίου, με όλα τα μέτρα εκείνα που λαμβάνει κανείς στο σπίτι του, προκειμένου να μην μπουν μέσα ξένοι και του το κάνουν λαμπόγυαλο...».

Δημοσιογράφος: Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου είναι και η πρόταση για την επίδειξη ταυτότητας για την είσοδο στους χώρους του πανεπιστημίου;

Θ. Φορτσάκης: «Η θέση μας είναι σαφής. Στο πανεπιστήμιο έχουν δικαίωμα εισόδου οι φοιτητές του, οι καθηγητές του και φυσικά οι διοικητικοί υπάλληλοι. Πέραν αυτών ουδείς. Μόνον εάν κάποιος έχει άδεια από το πανεπιστήμιο, μπορεί να εισέλθει. Το πανεπιστήμιο, λοιπόν, επιφυλάσσει τη δυνατότητα να ελέγχει ποιοι βρίσκονται στο χώρο του. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι ώριμη, για να μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα ελέγχου ταυτοτήτων, διότι είναι διάτρητος ο χώρος. Θα ήταν δηλαδή απλώς αναποτελεσματικό να κάναμε κάτι τέτοιο. Όταν μπορέσουμε και έχουμε ένα χώρο καλύτερα φυλαγμένο, θα δούμε εάν τότε χρειάζεται ακόμη να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα. Είναι ακόμα νωρίς γι' αυτό».

* Για το ζήτημα της διαγραφής των "αιώνιων" φοιτητών:

«Δεν διαφωνώ με το μέτρο της διαγραφής των φοιτητών και θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. Οι φοιτητές, οι οποίοι δεν φοιτούν και έχουν υπερβεί το νόμιμο χρόνο, πρέπει να διαγραφούν. Όμως η διαγραφή αυτή πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες. Ναι μεν δόθηκε πολύς χρόνος -περισσότερος απ' ότι έπρεπε στους φοιτητές αυτούς για να μη διαγραφούν και να προχωρήσουν στην πρόοδο των μαθημάτων τους-, πλην όμως την εφαρμογή του νόμου δεν την είχαν πάρει στα σοβαρά οι φοιτητές, διότι δεν είχε αρχίσει ποτέ να εφαρμόζεται ο νόμος. Τώρα που ήρθε η πολιτεία και τον εφαρμόζει, λέω ότι δεν θα ήταν υπερβολικό να αφήναμε 30 ή 60 μέρες και να λέγαμε σε όποιον επιθυμεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να έρθει και να μας το δηλώσει και να τον διευκολύνουμε να το κάνει. Να του δώσουμε δηλαδή, ακόμα και τώρα την ύστατη ώρα, μία μικρή και εύλογη παράταση, με επικαιροποιημένο πρόγραμμα για να ολοκληρώσει. Αυτό είπα...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα