Το πιο μεγάλο βράδυ μας στο Μουντομπάσκετ

του Διονύση Δελλή

Το είπε ο Φώτης Κατσικάρης μετά το ματς και... γέμισε το στόμα του. «Αρνούμαστε να χάσουμε» ήταν η ατάκα του εθνικού μας κόουτς. Και σε αυτή τη σύντομη αλλά τόσο χαρακτηριστική τοποθέτηση του, χωρούν ήδη τα πρώτα 160 λεπτά μπάσκετ της επίσημης αγαπημένης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ναι, πάει και η Κροατία. Το σβήσαμε και αυτό το όνομα από το ημερολόγιο. Με τον Ζήση να μοιράζει 10 ασίστ, τον Παπανικολάου να κάνει το πρώτο του καλό επιθετικό βράδυ και συνολικά μια άμυνα που τσάκιζε
κόκαλα. Τελικό σκορ 76-65. Και άμεσα φρέσκα κουλούρια. Γιατί απόψε στις 11.00 παίζουμε ίσως το σημαντικότερο ματς του τουρνουά, κόντρα στην μεγάλη Αργεντινή.

Πως έχουν τα πράγματα: Η Ελλάδα είναι στους «16» και σίγουρα πρώτη η δεύτερη στο γκρουπ της Σεβίλλης. Κάτι που θα ορίσει το αποψινό αποτέλεσμα. Με νίκη περνάμε πρώτοι με ήττα δεύτεροι. Η διαφορά; Τεράστια κοιτάζοντας ως τη... Μαδρίτη και τα «χιαστί».

Αν τερματίσουμε πρώτοι παίζουμε με τους Σέρβους στους «16» και αν όλα πάνε καλά με τον νικητή του Βραζιλία- Κροατία ή Αργεντινή για μια θέση στην 4άδα. Ανοίγει τεράστιος διάδρομος για μετάλλιο. Και οι εμφανίσεις μας όσο οι μέρες περνούν, τόσο γίνονται πιο πειστικές. Τόσο ανοίγει η όρεξη.

Αν όμως χάσουμε από τους Γκαούτσος απόψε; Τότε σαν δεύτεροι λογικά παίζουμε με τους Γάλλους, στη φάση των «16» και μετά πέφτουμε πάνω στον «τοίχο» της οικοδέσποινας Ισπανίας. Μιας ομάδας που για να μην κρυβόμαστε με βάση την ως τώρα εικόνα δείχνει έτοιμη να χτυπήσει στα ίσα τις Ηνωμένες Πολιτείες για το χρυσό. Δεν είναι καλό να τους βρούμε στους 8 λοιπόν.

Αντίθετα είναι το καλύτερο δυνατό, ότι περνά αποκλειστικά από το χέρι μας να μην συμβεί αυτό το αντάμωμα. Αν νικήσουμε απόψε την Αργεντινή την Ισπανία μπορούμε να την βρούμε μόνο στον ημιτελικό. Και πιστέψτε μας ένα τέτοιο σενάριο είναι καλοδεχούμενο από όλους!

Κάπου εδώ όμως έρχεται ο... αρχηγός να αναγκάσει τους πάντες σε σιωπή. «Δεν ξεμυαλιζόμαστε γιατί τελευταία έχουμε φάει πολλές σφαλιάρες. Η Αργεντινή είναι μία μεγάλη ομάδα που έχει υπερηφάνεια, αλλά και αδυναμίες. Το όνειρό μας είναι η διάκριση ξέρουμε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο» εξήγησε ο Νίκος Ζήσης με την γνωστή ψυχραιμία και την τετράγωνη λογική που τον ακολουθεί και εκτός παρκέ.

Και από κοντά και ο Κώστας Παπανικολάου "Η ιστορία έχει δείξει πως όποιος κάνει επιλογή αντιπάλου την πατάει. Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό. Είμαστε εδώ για να παίξουμε μπάσκετ. Να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που ήρθε μέχρι την Ισπανία να μας δει και τον κόσμο στην πατρίδα. Πάμε για τη νίκη δεν τίθεται θέμα. Δεν χρειάζεται να λέμε μεγάλα λόγια. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, έχουμε τέσσερις νίκες και θέλουμε αν είναι δυνατόν το απόλυτο κόντρα στην Αργεντινή. Μία ήττα στο νοκ άουτ μπορεί να τα διαλύσει όλα» υποστήριξε ο άσος των Ρόκετς.

Μη τη χαλάσουμε τη συνήθεια λοιπόν. Στόχος απόψε στις έντεκα το πέντε στα πέντε. Απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο, που προσπαθεί να βρει τον ρυθμό του ζώντας με τις απουσίες του Μανού Τζινόμπιλι και του Ντελφίνο. Με βάση την ως τώρα εικόνα, είμαστε καλύτεροι. Αυτά όμως σε ένα κλασικό ντέρμπι υποχρεούσαι να τα δείξεις και να τα αποδείξεις στο παρκέρ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Keywords
Τυχαία Θέματα