Ο Τύπος στον Κόσμο

Η χρήση χημικών από τους αντάρτες στη Συρία και οι Ισραηλινές επιδρομές κυριαρχούν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να προκύπτει ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση».
Ομως χθες η πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέλος σήμερα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

στη Συρία, Κάρλα ντελ Πόντε. Σε συνέντευξή της στο ελβετο-ιταλικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι έχουν μάρτυρες που ερωτήθηκαν λένε ότι έχουν κάνει Χρήση χημικών όπλων και συγκεκριμένα του αερίου σαρίν αντάρτες στη Συρία.

Για τη Συρία


Απο την άλλη δημοσίευμα των Financial Times (FT) αναφέρει σε κεντρικό τίτλο ότι οι Ισραηλινές επιδρομές παίζουν στα χέρια του Ασάντ και οτι μερικοί αναλυτές βλέπουν τις επιθέσεις σαν αποπειρα απο την Δύση να καταστρέψει την Συρία. Επίσης ότι οι Σύριοι αντάρτες καταλαμβάνουν τοπικές κυβερνητικές θέσεις καθώς αφού το Συριακό κράτος αποσυρθηκε απο περιοχές που ήταν υπο τον έλεγχο των ανταρτών έπρεπε οι αντάρτες να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.

H Wall Street Journal (WSJ) αναφέρει σε κεντρικό της τίτλο ότι η Χεσμπολά εντείνει την παρουσία της στη Συρία ενώ το Ισραήλ χαμηλώνει τους τόνους. Και λεει συγκεκριμένα ότι οι αντάρτες της Χεσμπολά ενώθηκαν με δυνάμεις κυβερνητικές της Συρίας σε μία πολιορκία μερικών πόλεων που ειναι υπό την κατοχή ανταρτών βαθαίνοντας έτσι την ανάμειξη του Ιράν που υποστηρίζει το παραπάνω σχήμα στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας αλλά και σήμα κινδύνου για τις Ηνωμένες Πολιτείες..

Η εφημερίδα Guardian απο την πλευρά της έχει τίτλο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν οτι Σύριοι αντάρτες έκαναν χρήση του αερίου Σαρίν. Με αλλα λόγια αμφισβητούν τις δηλώσεις της Πόντε με τον εκπρόσωπο τους να λεει ότι θεωρούμε ότι ειναι πολύ πιθανό το καθεστώς του Ασάντ να ειναι υπέυθυνο για το γεγονός αυτό αλλά πρέπει να είμαστε πρώτα σίγουροι για τα γεγονότα προτόυ προβούμε σε όποιες απαντήσεις.

Το ίδιο και η New York Times έχοντας σαν κεντρικό τίτλο ότι ο Λευκός Οίκος παραμένει επιφυλακτικός ως προς την Συρία και οτι αξιωματούχοι επιμένουν να έχουν μια πιο προσεχτική προσέγγιση, παρόλες τις Ισραηλινές επιθέσεις και τα νέα ερώτηματα για την χρήση χημικών. Επίσης δείχνουν σε φωτογραφία εναν υποστηρικτή του Σύριου ηγέτη Μπασιάρ Αλ Ασάντ στο Ιράν να φοράει ένα μπλουζάκι με το πορτραίτο του.

Σε παρόμιους τόνους και η Washington Post με τίτλο "το Ισραηλ προσπαθεί να μειώσει την ένταση με την Συρία μετά τις αεροεπιδρομές". Στο θέμα, συμπληρώνει οτι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις αλλά λένε οτι ο αγώνας τους ειναι κατα της Χεσμπολάχ οχι κατά του Ασάντ ή των ανταρτών.

Τώρα η Γαλλική Le Monde εχει σαν κεντρικό της θέμα την Συρία με τίτλο Επιδρομές στη Συρία, το Ισραηλ κρατιέται στην κόκκινη γραμμή και ότι οι ισραλινοί διαβεβαιώνουν οτι κανένας κινδύνος δεν προκύπτε για την ώρα.

Η Ισπανικη El Pais όμως φέρει τον τίτλο ότι το Ισραήλ διατηρεί τον ύψιστο κίνδυνο στα βόρειά του σύνορα και συμπληρώνει οτι η ισραηλινή επεμβαση μπορεί να έχει ένα μεγαλύτερο μέτωπο πολέμου.

Για τις απαχθείσες στις ΗΠΑ

Τρεις γυναίκες οι οποίες αναζητούνται εδώ και χρόνια ότι εχουν πέσει θύματα απαγωγής στο Οχάιο της Αμερικής βρέθηκαν την Δευτέρα ζωντανές σε ένα σπιτ στο Κλίβενταντ σε μίκρή απόσταση απο το σημείο όπου εθεάθησαν την τελευταια φορά αναφέρει το CNN. Συνελήφθησαν τρία αδέρφια που κατηγορούνται για ανάμειξη. Λέγεται μάλιστα ότι τουλάχιστον μία απο τις γυναίκες έχει αποκτήσει μωρό του 50χρονου απαγωγέα.

Για την Κίνα

Κεντρικό θέμα των Financial Times ειναι οτι η Κίνα ενισχύει τον κυβερνοπόλεμο. Το Πεκίνο, αναφέρει η εφημερίδα, εμπλέκεται σε συστηματική κατασκοπεία του διαδικτύου των αμερικανικών πολεμικών δυνάμεων καθώς και ιδιωτικών εταιριών σε μια πρόσπαθεια να ενισχύσει τον στρατιωτικό του εκμοντερνισμό και να ενισχύσει την ικανότητα να ανταποκριθεί σε μια περιφερειακή κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες απο το Πεντάγωνο.

Και σε μία πιο Light είδηση, Ο εθνικός αερομεταφορέας της Τουρκίας απαγόρευσε στις γυναίκες αεροσυνοδούς να φορούν κόκκινο κραγιόν και μανό για τα νύχια. ΔΤηλεγράφημα του Reuters αναφέρει ότι οι οδηγίες περιλαμβάνουν και άλλους περιορισμούς ως προς την έμφανιση των εν λόγω υπαλλήλων αλλά και για την παροχή αλκοόλ κατα την διάρκεια της πτήσης. Πολέμιοι αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αντικατοπτρίζουν την επιρροή που έχει η συντηρητική θρησκευτική πολιτική στις αξίες της εταιρίας.

" Σαν συνέπεια της παρούσας ένδυσης που δεν περιλαμβάνει κόκκινο, σκούρο ροζ κλπ, η χρήση κραγιόν και μανό σε αυτά τα χρώματα απο το προσωπικό της εταιρίας προσβάλει την όποια οπτική ακεραιότητα", λέει η ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Κατερίνα Μπατζάκη

Πηγές: Wall Street Journal, Guardian, New York Times, Washington Post, Le Monde, Εl Pais

Keywords
Τυχαία Θέματα