Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και η ανησυχία λόγω της σημερινής διαδήλωσης που διοργανώνει η Μουσουλμανική Αδελφότητα λίγες ώρες μετά τη σύλληψη στελεχών της και ενόσω ο Μόρσι είναι σε κατ' οίκον περιορισμό είναι και σήμερα το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου. Επίσης, ο οικονομικός Τύπος επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ντράγκι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ιστορικό χαμηλό του 0.5% για όσο χρειαστεί, αλλά και στη συμφωνία που
επετεύχθη στην Πορτογαλία και με την οποία σώθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Για την Αίγυπτο

Αίγυπτος ετοιμάζεται για αντιδράσεις την ώρα που οι σύμμαχοι του Μόρσι απορρίπτουν το νέο καθεστώς" λέει ο Guardian. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κινητοποιεί μαζικές διαδηλώσεις, την ώρα που συλλαμβάνονται μέλη της.

"Καταστολή των δυνάμεων του Μόρσι διευρύνει τον διχασμό στην Αίγυπτο" λένε οι NYTimes, ενώ η Washington Post (WP) "Έκκληση για ηρεμία από το στρατό - Στους δρόμους οι Ισλαμιστές" λέει η Monde, o στρατός διαβεβαιώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε αυθαίρετες πράξεις, ωστόσο έχει ήδη συλλάβει ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. "Νέα βουτιά στο άγνωστο για τους Αιγύπτιους" αναφέρει η Liberation.


Άρθρα - Αναλύσεις

"Σκληρή"στάση έναντι της παρέμβασης του στρατού κρατά με τα άρθρα γνώμης, που φιλοξενεί στο σύνολο του ο αγγλοσαξωνικός και αμερικανικός Τύπος.

Για παράδειγμα, η WP αναφέρει πως "Θα πρέπει να ανασταλεί η οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο" και μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά... κανείς δεν αμφισβητεί αυτό, που συνέβη την Τετάρτη...ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας, μια λάθος λύση σε μια πολιτική κρίση. Χωρίς να μιλήσει ποτέ για τις ακραίες ενέργειες της διακυβέρνησης Μόρσι, η κυβέρνηση Ομπάμα απέφυγε να σταθεί και εναντίον της στρατιωτικής παρέμβασης. Ωστόσο, η Γερουσία θα πρέπει τώρα να μην εγκρίνει τη διάθεση 1 εκ 300 χιλιάδων δολαρίων στην Αίγυπτο, ενώ οι NYTimes σε ένα από τα βασικά τους άρθρα κάνουν λόγο για "Υποβάθμιση της δημοκρατίας". Η αποδοχή του πραξικοπήματος από τις ΗΠΑ, θα οδηγήσει τους Ισλαμιστές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην εκλογική διαδικασία.

"Για καταστροφική παρέμβαση του στρατού" κάνει λόγο από την πλευρά του, ο Τζόναθαν Στιλ για τον Guardian. Αυτοί που πιστεύουν ότι η προτεραιότητα του στρατού στην Αίγυπτο είναι διατηρηθεί η ελευθερία, σύντομα θα απογοητευθούν. Από τη Χιλή το 1973 έως το Πακιστάν το 1999 (κάποιες φορές και πριν από το 1999) στη μακρά ιστορία των παρεμβάσεων του στρατού, που έγιναν στην αρχή αποδεκτές, μέρες αργότερα προκάλεσαν κοινωνική οργή. Για την Αίγυπτο, εάν ακολουθηθεί αυτή η παράδοση...θα είναι μια καταστροφή.

Από την πλευρά του, ο Μουράτ Γετκίν της Hurriyet αναφέρει "Το πραξικοπήμα στην Αίγυπτο... αντηχεί στην Άγκυρα". Όπως αναφέρει... "το πραξικοπήμα στην Αίγυπτο δεν ήταν άδικο μόνο για τον Μόρσι, δεν έδωσε την ευκαιρία στο λαό να πει όχι στις αυταρχικές ενέργειες του Μόρσι χρησιμοποιώντας δημοκρατικές μεθόδους, υπενθυμίζοντας του ότι στις δημοκρατίες θα πρέπει να αποδέχεται το διαφορετικό τρόπο ζωής και αντίληψης και άλλων πολιτών και πως η δημοκρατία διατηρείται μόνο με κοσμικό τρόπο λειτουργίας των κομμάτων ιδιαίτερα στις μουσουλμανικές κοινωνίες. Οι εξελίξεις πηγαίνουν πίσω και τις εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο. Το πραξικοπήμα θα αλλάξει τις ισορροπίες στη περιοχή και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις πολιτικές και εσωτερικές ακόμα και εντός της Τουρκίας.

Για το Ντράγκι

Για πρώτη φορά η ΕΚΤ αποκαλύπτει τη μελλοντική επιτοκιακή πολιτική της αναφέρουν οι Financial Times. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal που αναφέρει ότι "Αμετάβλητα επιτόκια από την ΕΚΤ και τις Κεντρικές Τράπεζες σηματοδοτούν τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής".Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% διατήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την αγορά, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν αναζωπυρώσει τις ελπίδες ότι αργότερα φέτος θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο, δίνοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά ενδείξεις για τη μελλοντική επιτοκιακή πολιτική της.Το επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο για «όσο χρειάζεται», πρόσθεσε, σηματοδοτώντας την συνέχιση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ευρωτράπεζα.Μάλιστα είπε ότι συζητήθηκε και μείωση των επιτοκίων. «Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για πιθανή μείωση των επιτοκίων» είπε ο Ντράγκι.


Για την Πορτογαλία

Ανακούφιση στην Ευρωζώνη προκάλεσε χθες η συμφωνία που επετεύχθη στην Πορτογαλία και με την οποία η χώρα απέφυγε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, μετά τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών. "Η Πορτογαλία βρήκε τη φόρμουλα για να αποφύγει την κατάρρευση" αναφέρουν οι Financial Τimes, ενώ και η WSJ τονίζει "Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Πορτογαλία απέφυγε την κατάρρευση". Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατάφερε πολιτική συμφωνία, ύστερα από 4 μέρες πολιτικού σεισμού, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης ... το πρόγραμμα διάσωσης των χωρών σε κρίση... δεν βγαίνει. Ο Πέδρο Πάσσος Κουέλιου δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το Λαϊκό Κόμμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης του, παρά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Πόρτας.


Για την Ελλάδα

Ελλάδα 'βλέπει' την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας" λέει η WSJ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συνομιλίες της τρόικας με τους διεθνείς δανειστές θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους, πριν από τη συνάντηση του Eurogroup, που θα αποφασίσει την έγκριση της επόμενης δόσης. Αντιμέτωπη με τον χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα ώστε να λάβει τη δόση ύψους 1,8 δισ ευρώ. Οι συνομιλίες έχουν μπλοκάρει λόγω του ευαίσθητου θέματος των απολύσεων στο Δημόσιο.

Από την πλευρά τους, οι NYTimes εστιάζουν στο θέμα της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. "Ελλάδα: Επιτροπή της Βουλής προτείνει την παραπομπή για τρία κακουργηματικά αδικήματα τον πρώην επικεφαλής των Οικονομικών της Ελλάδας".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα