Ο Τύπος στον Κόσμο

Η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και η "έξοδος" της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα βοήθειας είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.Για την ανάπτυξη

"Χάνεται το στοίχημα της ανάπτυξης" λένε χαρακτηριστικά οι Financial Times. Tα απογοητευτικά μεγέθη ανάπτυξης για ευρωζώνη και Ιαπωνία, που προκλήθηκαν από τους χαμηλούς συντελεστές εξαγωγών, έχουν εξανεμίσει τις ελπίδες ότι θα επιταχυνθεί

η παγκόσμια ανάπτυξη στο β΄ εξάμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης φρέναρε στο γ΄ τρίμηνο, με διεύρυνση 0,1% μετά το 0,3% του β΄ τριμήνου. Τα μεγέθη ανακοινώθηκαν μια εβδομάδα μετά την μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αντέδρασε στους διογκούμενους φόβους για αποπληθωρισμό. Η είδηση της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη αναίρεσε την καλή επίδραση από την ανάκαμψη που είχε εκδηλωθεί στις αρχές του έτους και είχε βγάλει την ένωση από ύφεση 18 μηνών. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης φρέναραν στο β΄ τρίμηνο. Η Γερμανία, η «ατμομηχανή» της ένωσης, αναπτύχθηκε 0,3% στο τρίμηνο από 0,7%, ενώ η Γαλλία αιφνιδιαστικά εμφάνισε συρρίκνωση 0,1% μετά την ανάπτυξη 0,5% που είχε πετύχει στο προηγηθέν τρίμηνο.

Οι ευθύνες για τα αδύναμα στατιστικά αποδόθηκαν στα υποτονικά εμπορικά μεγέθη της Γαλλίας και της Γερμανίας -μια ημέρα μετά τις κατηγορίες εναντίον της «ατμομηχανής» από τις Βρυξέλλες, ότι το πλεόνασμα στις εξαγωγές της βλάπτει την οικονομία της ένωσης.

Από την περιφέρεια ακούστηκαν καλύτερες ειδήσεις. Η μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση της Ιταλίας συνεχίστηκε για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά ο ρυθμός της συρρίκνωσης επιβραδύνθηκε 0,1%. Η ισπανική οικονομία, η 4η μεγαλύτερη της ευρωζώνης, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2011. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% σε σύγκριση με 3,7% στο προηγηθέν τρίμηνο. Η τουριστική κίνηση βοήθησε στην επιβράδυνση της ύφεσης, που πλέον τελεί στον έκτο χρόνο. Η επιβράδυνση στην Ιαπωνία ακολουθεί ένα πρώτο εξάμηνο με ώθηση από τα προγράμματα στήριξης, όπου και οι τρεις «μηχανές» ανάπτυξης -κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές- επιταχύνθηκαν παράλληλα παράγοντας τριμηνιαία ανάπτυξη 4,3% στο α΄ τρίμηνο και 3,8% στο δεύτερο.

"Πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη" λέει ο Guardian, μετά την αναπάντεχη συρρίκνωση 0,1% των ρυθμών ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.

Για την Ιρλανδία

"Η Ιρλανδία σχεδιάζει 'καθαρή έξοδο' από το πρόγραμμα διάσωσης" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, και μάλιστα με «καθαρό» τρόπο, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ένας προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές. Η Ιρλανδία θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων». Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στις δύο χώρες θα υπάρχουν επισκέψεις κοινοτικών στελεχών δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας.

"Η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο: Ο Κένι ίσως αναζητήσει πολιτική επιβράβευση, αλλά η 'καθαρή 'εξοδος' μήπως είναι ρίσκο; αναφέρει ο Guardian.

"H Iρλανδία έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς προστατευτικό δίχτυ" λένε και οι NYTimes.

Και στην Ισπανία όμως: "Η Ευρώπη κηρύσσει το τέλος του προγράμματος διάσωσης για την Ισπανία" λέει η El Pais. Στη δήλωση για την Ισπανία το Eurogroup σημειώνει ότι η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά, η χώρα «κάνει σημαντικές προόδους στη φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και η πρόοδος έχει αρχίσει ήδη να αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Tο Συμβούλιο παροτρύνει στην Ισπανία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.


Για την Ελλάδα

"Η ελληνική ύφεση εξακολουθεί να περιορίζεται" λένε οι Financial Times (FT). Το πιο προβληματικό κράτος της ευρωζώνης παραμένει σε βαθιά ύφεση, η οποία όμως πλέον περιορίζεται επί τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 3% στο 12μηνο κατά το γ΄ τρίμηνο, με τη μικρότερη συρρίκνωση από τα μέσα του 2010. «Η ελληνική οικονομία ξεκάθαρα βλέπει τα πλεονεκτήματα από τη διανομή των κεφαλαίων διάσωσης και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη,» έγραψε ο Gizem Kara, οικονομολόγος της BNP Paribas. Ο κ. Kara τόνισε η Ελλάδα έχει ακόμη «πολλά ξύλα να κόψει», αλλά σημείωσε ότι η τάση είναι θετική. Εφόσον η ύφεση συνεχίσει να μειώνεται, η ελληνική οικονομία στην ουσία θα βρεθεί σε καλύτερη θέση φέτος, απ' όσο προβλέπει η τρόικα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κρατικού χρέους, αλλά τουλάχιστον υπάρχει και μια καλή είδηση.

"Yπό πίεση η Ελλάδα στο Eurogroup για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων" αναφέρει ο Guardian.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα