Ο Τύπος στον Κόσμο

Η έκρυθμη κατάσταση στο Νότιο Σουδάν που είναι στα πρόθυρα ενός γενικευμένου εμφυλίου είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης η συμφωνία Apple - China Mobile για τη διάθεση iphone στην κινεζική αγορά. Πρόσωπο της ημέρας εξακολουθεί να είναι σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.


Για το Νότιο Σουδάν

"Εξαπλώνεται

η κρίση στο Νότιο Σουδάν, ανεβαίνει ο αριθμός των προσφύγων" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Περαιτέρω μέτρα θα λάβουν οι ΗΠΑ, εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την επίθεση που δέχτηκαν αμερικανοί στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτοντας ότι 46 αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Νωρίτερα, οι αμερικανοί πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την πόλη Μπορ και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο στην αφρικανική χώρα.Οι συγκρούσεις ξέσπασαν εδώ και μíα εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μακάρ, για απόπειρα πραξικοπήματος. "Aμερικανοί πολίτες απομακρύνονται από το Νότιο Σουδάν" αναφέρουν οι NYTimes.


Για το Χοντορκόφσκι

"Ο πολέμιος του Πούτιν λέει πως θα μείνει εκτός πολιτικής" αναφέρουν οι NYTImes. Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην δισεκατομμυριούχος και πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν, που παρέμεινε στη φυλακή για δέκα χρόνια στη Ρωσία, δήλωσε στο Βερολίνο, όπου πλέον βρίσκεται πως δεν θα ασχοληθεί με τη πολιτική, αλλά θα σταθεί στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. "Χοντορκόφσκι: χαρούμενος και αισιόδοξος" λέει από τη πλευρά του ο Guardian, ενώ από τη πλευρά της η DW αναρωτιέται εάν "η απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι θα σπάσει τον πάγο μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας;". Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είναι πλέον ελεύθερος. Γερμανοί πολιτικοί σε μια ασυνήθιστη κίνηση χαιρετίζουν την απόφαση του Ρώσου προέδρου με θερμά λόγια. Μήπως αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας θα βελτιωθούν; Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν στο ναδίρ λόγω των καταγγελλιών του Βερολίνου για έλλειψη δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι. Ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταίνμαγερ χαιρέτισε την απόφαση του Πούτιν αλλά μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης τη συνέδεσε με την έναρξη των Αγώνων τον Φεβρουάριο. Πάντως, από τη πλευρά τους αρκετοί Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί δηλώνουν πως η απελευθέρωση του Χοντορκόφσκι δεν αντικαθιστά το γεγονός ότι παραβιάστηκαν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως διαμηνύουν το Βερολίνο θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί κριτική γιατί παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι.


Στην Τουρκία

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του Ερντογάν χθες ενώπιον υποστηρικτών του κόμματος του και ενώ το σκάνδαλο με τις μίζες υπουργών του συνεχίζει να συγκλονίζει την Τουρκία... "Πράκτορες, προδότες δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφέρει η Hurriyet. «οποιοσδήποτε τολμήσει να μας κάνει κακό, να δημιουργήσει προβλήματα ή να μας στήσει παγίδες στη χώρα αυτή, θα του σπάσουν τα χέρια» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. "Ο Ερντογάν δεσμεύεται να πατάξει το δίκτυο του Γκιουλέν" λέει ο αρθρογράφος της Hurriyet Moυράτ Γετκίν. Για πρώτη φορά ο Ερντογάν έκανε χρήση της λέξης "πράκτορες". Ο Ερντογάν σύμφωνα με έναν σύμβουλο του χρησιμοποίησε έναν όρο που παραπέμπει στον Ψυχρό Πόλεμο γιατί αντιλαμβάνεται την ιστορία αυτή ως ένα "παιχνίδι σκάκι" μεταξύ εκείνου και των αντιπάλων του. Μάλιστα, πριν από δύο ημέρες κατηγόρησε τον αμερικανό πρέσβη Φράνσις Ρικιαρντιόνε. ότι επεξεργάζεται σχέδιο μαζί με τους πολιτικούς του αντιπάλους που θα οδηγήσει στην 'πτώση" του. Υπήρξαν βέβαια φωνές όπως εκείνη του υπουργού Εξωτερικών που συμβούλεψαν τον Ερντογάν να ρίξει τους τόνους ώστε να μην διαταραχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ. (...) Πάντως, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να αποδώσει το σκάνδαλο σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση μιας "συμμορίας συνωμοτών" και με αυτόν τον τρόπο να στρέψει τη προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τα σκάνδαλα που αφορούν όντως υπουργούς του. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πλέον βρίσκεται σε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν. Με την επιστροφή του ίσως να πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού, σημειώνει ο Γετκίν.


Για Apple

Τον γύρο του κόσμου κάνει σήμερα η μεγάλη συμφωνία που πέτυχε η Αpple με την China Mobile. "H Apple πέτυχε συμφωνία με την China Mobile" λένε οι Financial Times. Η σύμπραξη αυτή θα αποφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια από νέες πωλήσεις του iphone. Σύμφωνα με τον Guardian, που φέρει τον ίδιο τίτλο, το iphone πλέον θα είναι διαθέσιμο σε ένα δίκτυο 760 εκ συνδρομητών σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο. "Η συμφωνία της Apple ανοίγει τον δρόμο για 763 εκατομμύρια πελάτες στην Κίνα" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYTimes. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εμπορική συμφωνία θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου του 2014. Οι ακριβείς όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, αλλά η Apple έκανε γνωστό ότι οι λεπτομέρειες της τιμολόγησης και της διαθεσιμότητας των προϊόντων της iPhone 5S και 5C θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.


Iστορίες από το 2013

Πώς η ανταποκρίτρια της Ansa κατάλαβε πρώτη τη πρόθεση παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου, αναφέρει ο Guardian. Η Giovanna Chirri στις 11 Φεβρουαρίου δεν περίμενε πολλά από τη συνέντευξη Τύπου, που πήγε να καλύψει για το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Αυτή θα αφορούσε άλλωστε αυστηρά την αγιοποίηση 15 μαρτύρων του 15ου αιώνα. Την ώρα που έκανε την ανακοίνωση ο Πάπας, η Chirri συνειδητοποίησε ότι η ανακοίνωση αφορούσε κάτι άλλο μεγαλύτερο... ο Πάπας Βενέδικτος μιλούσε βέβαια στα Λατινικά. Η Chirri με τη βοήθεια των Λατινικών που είχε μάθει στο σχολείο έπιασε την είδηση... Ο Πάπας ανακοίνωνε την παραίτηση του. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό στα 600 χρόνια που μετρά ο παπικός θρόνος...και η Chirri μετέφρασε την είδηση για ολόκληρο τον κόσμο. Έως τις 8 το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου, ο Ποντίφικας είχε ήδη εγκαταλείψει την έδρα του ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή του Αργεντινου Ιησουίτη Επισκόπου Χορχε Μάριο Βεργκόλιο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα