Ο Τύπος στον κόσμο
10:07 10/11/2014
- Πηγή: Athina984
Το “ναι” στην ανεξαρτησία που είπε το 80% των Καταλανών στη χθεσινή ψηφοφορία – δημοσκόπηση είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως επίσης και η αύξηση της έντασης μεταξύ Ρωσίας – Δύσης με φόντο την ουκρανική κρίση.
Για Ισπανία: “Oι Καταλανοί στηρίζουν την ανεξαρτησία στη συμβολική κάλπη” αναφέρει η WSJ στο βασικό της θέμα. Περισσότεροι από 2 εκ Καταλανοί
αψήφησαν την απόφαση του Ισπανικού Δικαστηρίου και ψήφισαν μαζικά υπέρ της ανεξαρτησίας σε μια συμβολική “άσκηση” ψηφοφορίας.“Μεγάλη συμμετοχή των Καταλανών στη συμβολική ψηφοφορία” αναφέρουν από την πλευρά τους οι FT. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 80% των ψηφοφόρων είπαν “ναι” στην ανεξαρτησία. “Σε ποσοστό 80% οι Καταλανοί είπαν ναι στην ανεξαρτησία” αναφέρει και ο Guardian. “Η 9η Νοεμβρίου ανοίγει τον δρόμο στον Μας για διαπραγματεύσεις με τον Ραχόϊ” αναφέρει η El Pais. Σύμφωνα με το βασικό της άρθρο ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο κυβερνήτης της Καταλονίας θα πρέπει να ανοίξουν τον διάλογο και να εκτιμήσουν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας “Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει την διοργάνωση της χθεσινής ψηφοφορίας καθώς ήταν παράνομη”. “Ο Μας παρουσιάζει τη χθεσινή διαδικασία ως δημοκρατική και ζητά πλέον πραγματικό δημοψήφισμα” αναφέρει από την πλευρά της η Mundo. Πάντως, η εφημερίδα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι ήταν πολύ χαμηλή η συμμετοχή στη χθεσινή άτυπη εκλογική διαδικασία με τη μορφή δημοσκόπησης. Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι το 80% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα: η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο. Η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%. Σύμφωνα με την Mundo, στις περιφερειακές εκλογές του 2012 στην επίσημη κάλπη είχε προσέλθει το 69,56%. Oι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: 1. «Πρέπει η Καταλονία να είναι Κράτος»; 2. «Αν θέλετε να είναι Κράτος, πρέπει να είναι ανεξάρτητο;». Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζοάνα Ορτέγα, το 80,72% των ψηφοφόρων απάντησε θετικά και στα δύο ερωτήματα. Το 10,11% απάντησε «ναι» μόνο στο πρώτο ερώτημα, ενώ ένα 4,55% απάντησε «όχι» και στα δύο ερωτήματα. Από την πλευρά της και η φιλοκυβερνητική ABC χαρακτηρίζει φάρσα την όλη διαδικασία, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι μόλις το 1/3 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε.
Για ευρώ: “Το ευρώ κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ” αναφέρει ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Munchau. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “σήμερα η ευρωζώνη δεν έχει τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε να προστατευθεί από μια παρατεταμένη βαθιά ύφεση. Και, σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, οι ρυθμιστές δεν έχουν όρεξη να δημιουργήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό. Οπότε, όπως γίνεται τόσο συχνά στην ζωή, η πραγματική απειλή μπορεί να μην έλθει από εκεί που την περιμένεις- τις αγορές ομολόγων. Οι βασικοί πρωταγωνιστές σήμερα δεν είναι οι διεθνείς επενδυτές, αλλά οιαντιδραστικοί ψηφοφόροι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν μια νέα γενιά ηγετών και είναι πιο πρόθυμοι να στηρίξουν τα περιφερειακά κινήματα ανεξαρτησίας. Στην Γαλλία η Marine Le Pen, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, θα μπορούσε να επικρατήσει σε αναμέτρηση με τον Πρόεδρο François Hollande. Ο Beppe Grillo, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, είναι η μόνη αναξιόπιστη εναλλακτική στον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Matteo Renzi. Τόσο η κα Le Pen όσο και ο κ. Grillo θέλουν να αποχωρήσουν οι χώρες τους από την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Το ίδιο και το κίνημα Podemos στην Ισπανία, με την υπέροχο νεαρό ηγέτη του Pablo Iglesias. Το ερώτημα για τους ψηφοφόρους που πλήττονται από την κρίση, είναι «σε ποιο σημείο είναι λογική η αποχώρηση από την ευρωζώνη»; Μπορεί να καταλήξουν ότι το σωστό σημείο είναι τώρα. Μπορεί να αντιταχθούν στην διάλυση για πολιτικούς λόγους. Η εκτίμησή τους τείνει να αλλάζει από καιρό σε καιρό. Δεν νομίζω να αλλάζει προς το ευνοϊκότερο, όσο η οικονομία βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση”.
Για Ρωσία – Δύση: “Ο Γκορμπατσόφ προειδοποιεί για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο” αναφέρει η WSJ. H ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων οδηγεί τον κόσμο σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ανέφερε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης. “Σε επίπεδα Ψυχρού Πολέμου... οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης” αναφέρει από την πλευρά του και ο Guardian στο βασικό του θέμα. Σύμφωνα με αναφορές και πληροφορίες, τους τελευταίους 8 μήνες οι “συναντήσεις” στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών Ρωσίας και Δύσης έχουν αυξηθεί σε επίπεδα Ψυχρού Πολέμου. Ήδη έχουν σημειωθεί 40 μικρο-επεισόδια. Τη σχετική έκθεση δημοσίευσε το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Ηγεσίας (European Leadership Network) και στα επεισόδια αυτά περιλαμβάνεται και μια παρ' ολίγον σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με επιβατικό αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από τη Δανία, τον περασμένο Μάρτιο με 132 επιβάτες. Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δείχνει πιο αδύναμη από ποτέ. Ο ΟΑΣΕ κατέγραψε νέες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Ντονέτσκ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τη Μόσχα να αναλάβει τις ευθύνες της και να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων προς την ανατολική Ουκρανία. “Σφοδροί βομβαρδισμοί προκαλούν νέες ανησυχίες για πόλεμο στην Ουκρανία”αναφέρουν οι FT.
Για ISIS: “Δεν επιβεβαιώνεται η τύχη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους μετά τον βομβαρδισμό αμερικανικών μαχητικών” αναφέρει ο Guardian. Παρακολουθώντας τις επικοινωνίες μεταξύ στελεχών του Ισλαμικού Κράτους δεν επιβεβαιώνεται ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης τους. “Τα χτυπήματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βασίζονται σε ευκαιριακούς στόχους” αποκαλύπτουν οι NYTimes. Oι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εκστρατεία σε Ιράκ και Συρία έχουν μπροστά τους τις “προκλήσεις” πενιχρών πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, κακές καιρικές συνθήκες και έναν ιρακινό στρατό που μόλις ξεκίνησε έναν “πραγματικό” πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Για Σύνοδο στην Κίνα: “Σε συνάντηση ορόσημο Ξι και Άμπε” αναφέρουν οι FT ενώ το BBC σημειώνει “Έσπασε ο πάγος μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας”. Ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων Πεκίνου και Τόκιο καλλιεργεί η συνάντηση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, μετά από δύο χρόνια δυσκολιών στις διμερείς σχέσεις με φόντο τα διαφιλονικούμενα νησιά στον Ειρηνικό. Η Κίνα ανέφερε πως η σταθερότητα στη σχέση με την Ιαπωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, ενώ το Τόκιο ανέφερε πως η ειρηνική κινεζική ανάπτυξη είναι ευκαιρία για την Ιαπωνία, ενώ οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τους διαύλους διαλόγου.
Την ίδια ώρα, “Στο Πεκίνο φθάνει ο Μπαράκ Ομπάμα με περίπλοκη ατζέντα” αναφέρουν οι NYTimes. Στην κινεζική πρωτεύουσα προσγειώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινώντας από τη σύνοδο οικονομικής συενργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την περιοδεία του στην Ασία. Στο πρώτο του ταξίδι μετά τις οδυνηρές για τον ίδιο ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος θα συνομιλήσει με το Πεκίνο εφ' όλης της δύσκολης ύλης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ειρηνικού.
Στην Ιταλία: “Ο Ναπολιτάνο αποχωρεί στο τέλος του χρόνου” αναφέρει η Corriere de la Sera. “Nαπολιτάνο και παραίτηση: Πρώτα ο προϋπολογισμός και μετά οι ανακοινώσεις” αναφέρει η Stampa. “Eμπλοκή στο θέμα του εκλογικού νόμου- Τελεσίγραφο Ρέντσι προς τον Μπερλουσκόνι” αναφέρει η Repubblica. Ο πρόεδρος προτίθεται να αποχωρήσει από το Κυρηνάλιο Μέγαρο και δεν είναι πλέον διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί μέχρι πρότινος, κατά την Repubblica. Το Κυρηνάλιο σημειώνει ότι ήταν γνωστές οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες αποδέχθηκε τη δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ιταλίας. Και οι προϋποθέσεις αυτές ήταν και χρονικές. Ο Ναπολιτάνο επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2013 μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην εκλογή προέδρου σε μία διαδικασία που προκάλεσε ρήγμα στην ιταλική κεντροαριστερά σε σημείο που οδηγήθηκε σε παραίτηση ο τότε προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Για Γερμανία: “25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου” αναφέρουν σε ένα από τα βασικά τους θέματα οι FT. “Τίμησαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του Guardian. “Oι εορτασμοί για το Τείχος του Βερολίνου έκλεισαν με πυροτεχνήματα” αναφέρει και η DW. Oλοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για τα 25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πάνω από 1 εκ πολίτες ταξίδεψαν στην γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Με μήνυμα της η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι “τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και τίποτα δεν είναι καταδικασμένο να μείνει το ίδιο. Έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε το πεπρωμένο μας: Αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου”. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει πηγή ελπίδας και έμπνευσης για τον κόσμο όλο και ιδιαίτερα σήμερα για τους πολίτες της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράκ.
Στην Τουρκία: “Το τουρκικό Ναυτικό εξέλαβε νέους κανόνες εμπλοκής ως προς την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει η Hurriyet. Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε: «Το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής». Την απάντηση αυτή έδωσε ο τούρκος ναύαρχος ερωτηθείς ποιους κανόνες εμπλοκής θα εφαρμόσουν τα τουρκικά πλοία εάν έρθουν αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη. Ο τούρκος ναύαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Για Ισπανία: “Oι Καταλανοί στηρίζουν την ανεξαρτησία στη συμβολική κάλπη” αναφέρει η WSJ στο βασικό της θέμα. Περισσότεροι από 2 εκ Καταλανοί
Για ευρώ: “Το ευρώ κινδυνεύει σήμερα περισσότερο από ποτέ” αναφέρει ο αρθρογράφος των FT, Wolfgang Munchau. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “σήμερα η ευρωζώνη δεν έχει τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε να προστατευθεί από μια παρατεταμένη βαθιά ύφεση. Και, σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, οι ρυθμιστές δεν έχουν όρεξη να δημιουργήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό. Οπότε, όπως γίνεται τόσο συχνά στην ζωή, η πραγματική απειλή μπορεί να μην έλθει από εκεί που την περιμένεις- τις αγορές ομολόγων. Οι βασικοί πρωταγωνιστές σήμερα δεν είναι οι διεθνείς επενδυτές, αλλά οιαντιδραστικοί ψηφοφόροι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν μια νέα γενιά ηγετών και είναι πιο πρόθυμοι να στηρίξουν τα περιφερειακά κινήματα ανεξαρτησίας. Στην Γαλλία η Marine Le Pen, η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, θα μπορούσε να επικρατήσει σε αναμέτρηση με τον Πρόεδρο François Hollande. Ο Beppe Grillo, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, είναι η μόνη αναξιόπιστη εναλλακτική στον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Matteo Renzi. Τόσο η κα Le Pen όσο και ο κ. Grillo θέλουν να αποχωρήσουν οι χώρες τους από την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις. Το ίδιο και το κίνημα Podemos στην Ισπανία, με την υπέροχο νεαρό ηγέτη του Pablo Iglesias. Το ερώτημα για τους ψηφοφόρους που πλήττονται από την κρίση, είναι «σε ποιο σημείο είναι λογική η αποχώρηση από την ευρωζώνη»; Μπορεί να καταλήξουν ότι το σωστό σημείο είναι τώρα. Μπορεί να αντιταχθούν στην διάλυση για πολιτικούς λόγους. Η εκτίμησή τους τείνει να αλλάζει από καιρό σε καιρό. Δεν νομίζω να αλλάζει προς το ευνοϊκότερο, όσο η οικονομία βουλιάζει βαθύτερα στην ύφεση”.
Για Ρωσία – Δύση: “Ο Γκορμπατσόφ προειδοποιεί για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο” αναφέρει η WSJ. H ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων οδηγεί τον κόσμο σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ανέφερε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης. “Σε επίπεδα Ψυχρού Πολέμου... οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης” αναφέρει από την πλευρά του και ο Guardian στο βασικό του θέμα. Σύμφωνα με αναφορές και πληροφορίες, τους τελευταίους 8 μήνες οι “συναντήσεις” στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών Ρωσίας και Δύσης έχουν αυξηθεί σε επίπεδα Ψυχρού Πολέμου. Ήδη έχουν σημειωθεί 40 μικρο-επεισόδια. Τη σχετική έκθεση δημοσίευσε το Δίκτυο Ευρωπαϊκής Ηγεσίας (European Leadership Network) και στα επεισόδια αυτά περιλαμβάνεται και μια παρ' ολίγον σύγκρουση ρωσικού μαχητικού με επιβατικό αεροπλάνο που είχε απογειωθεί από τη Δανία, τον περασμένο Μάρτιο με 132 επιβάτες. Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δείχνει πιο αδύναμη από ποτέ. Ο ΟΑΣΕ κατέγραψε νέες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Ντονέτσκ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τη Μόσχα να αναλάβει τις ευθύνες της και να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων προς την ανατολική Ουκρανία. “Σφοδροί βομβαρδισμοί προκαλούν νέες ανησυχίες για πόλεμο στην Ουκρανία”αναφέρουν οι FT.
Για ISIS: “Δεν επιβεβαιώνεται η τύχη του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους μετά τον βομβαρδισμό αμερικανικών μαχητικών” αναφέρει ο Guardian. Παρακολουθώντας τις επικοινωνίες μεταξύ στελεχών του Ισλαμικού Κράτους δεν επιβεβαιώνεται ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης τους. “Τα χτυπήματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βασίζονται σε ευκαιριακούς στόχους” αποκαλύπτουν οι NYTimes. Oι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επιβλέπουν την εκστρατεία σε Ιράκ και Συρία έχουν μπροστά τους τις “προκλήσεις” πενιχρών πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, κακές καιρικές συνθήκες και έναν ιρακινό στρατό που μόλις ξεκίνησε έναν “πραγματικό” πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Για Σύνοδο στην Κίνα: “Σε συνάντηση ορόσημο Ξι και Άμπε” αναφέρουν οι FT ενώ το BBC σημειώνει “Έσπασε ο πάγος μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας”. Ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων Πεκίνου και Τόκιο καλλιεργεί η συνάντηση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, μετά από δύο χρόνια δυσκολιών στις διμερείς σχέσεις με φόντο τα διαφιλονικούμενα νησιά στον Ειρηνικό. Η Κίνα ανέφερε πως η σταθερότητα στη σχέση με την Ιαπωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, ενώ το Τόκιο ανέφερε πως η ειρηνική κινεζική ανάπτυξη είναι ευκαιρία για την Ιαπωνία, ενώ οι δύο χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τους διαύλους διαλόγου.
Την ίδια ώρα, “Στο Πεκίνο φθάνει ο Μπαράκ Ομπάμα με περίπλοκη ατζέντα” αναφέρουν οι NYTimes. Στην κινεζική πρωτεύουσα προσγειώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, ξεκινώντας από τη σύνοδο οικονομικής συενργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την περιοδεία του στην Ασία. Στο πρώτο του ταξίδι μετά τις οδυνηρές για τον ίδιο ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος θα συνομιλήσει με το Πεκίνο εφ' όλης της δύσκολης ύλης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών του Ειρηνικού.
Στην Ιταλία: “Ο Ναπολιτάνο αποχωρεί στο τέλος του χρόνου” αναφέρει η Corriere de la Sera. “Nαπολιτάνο και παραίτηση: Πρώτα ο προϋπολογισμός και μετά οι ανακοινώσεις” αναφέρει η Stampa. “Eμπλοκή στο θέμα του εκλογικού νόμου- Τελεσίγραφο Ρέντσι προς τον Μπερλουσκόνι” αναφέρει η Repubblica. Ο πρόεδρος προτίθεται να αποχωρήσει από το Κυρηνάλιο Μέγαρο και δεν είναι πλέον διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση νέου εκλογικού νόμου και συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί μέχρι πρότινος, κατά την Repubblica. Το Κυρηνάλιο σημειώνει ότι ήταν γνωστές οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες αποδέχθηκε τη δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ιταλίας. Και οι προϋποθέσεις αυτές ήταν και χρονικές. Ο Ναπολιτάνο επανεξελέγη τον Απρίλιο του 2013 μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες στην εκλογή προέδρου σε μία διαδικασία που προκάλεσε ρήγμα στην ιταλική κεντροαριστερά σε σημείο που οδηγήθηκε σε παραίτηση ο τότε προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Για Γερμανία: “25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου” αναφέρουν σε ένα από τα βασικά τους θέματα οι FT. “Τίμησαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του Guardian. “Oι εορτασμοί για το Τείχος του Βερολίνου έκλεισαν με πυροτεχνήματα” αναφέρει και η DW. Oλοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για τα 25 χρόνια από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Πάνω από 1 εκ πολίτες ταξίδεψαν στην γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς. Με μήνυμα της η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι “τα όνειρα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και τίποτα δεν είναι καταδικασμένο να μείνει το ίδιο. Έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε το πεπρωμένο μας: Αυτό είναι το μήνυμα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου”. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει πηγή ελπίδας και έμπνευσης για τον κόσμο όλο και ιδιαίτερα σήμερα για τους πολίτες της Ουκρανίας, της Συρίας και του Ιράκ.
Στην Τουρκία: “Το τουρκικό Ναυτικό εξέλαβε νέους κανόνες εμπλοκής ως προς την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο” αναφέρει η Hurriyet. Ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε: «Το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής». Την απάντηση αυτή έδωσε ο τούρκος ναύαρχος ερωτηθείς ποιους κανόνες εμπλοκής θα εφαρμόσουν τα τουρκικά πλοία εάν έρθουν αντιμέτωπα στην ανατολική Μεσόγειο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά σκάφη. Ο τούρκος ναύαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, el pais, αλέξης τσίπρας, ψηφοφορία, δημοσκοπηση, wsj, συμμετοχή, guardian, εκλογες, abc, νέα, γαλλια, ελλαδα, τσιπρας, συριζα, iglesias, ρωσία, european, network, οασε, isis, nytimes, bbc, ιαπωνια, προυπολογισμος, μερκελ, hurriyet, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, στρατος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, γερμανια, δανια, ηγετης, θεμα, θητεια, ιρακ, ισπανια, ιταλια, κινα, νησια, οικονομια, ονειρα, οροσημο, ουκρανια, τυχη, υφεση, ωρα, abc, bbc, el pais, guardian, hurriyet, nytimes, wsj, αεροπορικα, αεροπλανο, αυξηση, αρθρο, αμφιβια, ασια, γεγονος, γινεται, δυναμη, δειχνει, δικτυο, δυναμικο, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, εκθεση, εκστρατεια, εκτιμηση, εβδομαδα, εφημεριδα, ζωη, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, κιεβο, κογκρεσο, κομμα, μηνες, μικρο, μορφη, μοσχα, ναυτικο, νεα γενια, οασε, οφελος, πεκινο, πεπρωμενο, πηγη, πιθανοτητες, πλοια, πολεμικο ναυτικο, πρωταγωνιστες, ρυθμιστες, συμμετοχή, συρια, σκαφη, τουρκια, τοκιο, τιτλος, φοντο, ψηφοφορία, αγορες, δικαιωματα, ελληνικα, εμφαση, επεισοδια, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, iglesias, isis, κυριακη, μεινει, μπροστα, πληροφοριες, ρηγμα, σωστο, ταξιδι, θεματα, θετικα, υπεροχο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το πουλάει όσο-όσο! Ποιος γνωστός Έλληνας εφοπλιστής ΧΩΡΙΣΕ και βγάζει στο "σφυρί" την κατοικία του; [photo]
- Ήταν να μην γίνει η αρχή! Νέος υπερτυχερός στο Τζόκερ στην χθεσινή κλήρωση; Τι ποσό εισέπραξε;
- Τέσσερα τρόφιμα που γερνούν τον άνθρωπο
- Η Ελληνική απάντηση στους Τούρκους: Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής
- Η κατάθεση της 27χρονης «δείχνει» τους απαγωγείς
- Ο δεύτερος πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου
- Ρωμανός: Απεργία πείνας για να πάει πανεπιστήμιο
- Πασίγνωστη επιτυχημένη συγγραφέας μένει στα Πατήσια ενώ θα μπορούσε να ζει στο Κολωνάκι!
- Ποιο ζευγάρι αποχώρησε στο 3ο live του «Dancing with the stars 5»!
- Βισκαδουράκης σε Νομικού: «Τα β@@@α σου κοιτάω»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Απεργία πείνας ξεκινά ο Ρωμανός
- Ο Τύπος της Δευτέρας
- Σεισμός 4,1R στην Κρήτη
- Μεγάλη καταστροφή
- Οι «φωτεινές και σκοτεινές» πλευρές της τριμερούς συμφωνίας του Καίρου
- Ετοιμάζουν προσγείωση σε κομήτη
- Συνάντηση Παπούλια-Βενιζέλου
- Ιστορική επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία
- Συνάντηση κορυφής Άμπε-Σι Τζινπίνγκ
- Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς
- Τελευταία Νέα Athina984
- Ο Τύπος στον κόσμο
- Ετοιμάζουν προσγείωση σε κομήτη
- Αφιέρωμα στον Δραγατάκη
- Οι «φωτεινές και σκοτεινές» πλευρές της τριμερούς συμφωνίας του Καίρου
- «Εκεί που έπεσε ο σπόρος...»
- Ιστορική επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία
- Ημερίδα για εκπαιδευτικούς και γονείς
- Μεγάλη καταστροφή
- Συνάντηση κορυφής Άμπε-Σι Τζινπίνγκ
- Σεισμός 4,1R στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνάντηση μετά από χρόνια εχθρότητας
- Ουτε ένα κλικ για την αξιολόγηση- Δηλώνουμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ συμμετοχή στην απεργία – αποχή της ΔΟΕ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ - 400 χιλιάδες ευρώ η αποζημίωση για το θάνατο 27χρονης μετά από ιατρικό λάθος
- Μπουτάρης και Ορφανός στην Αυστραλία
- Βελτιώνεται ο καιρός – Ανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία
- Κύπρος: Ξεκινούν σήμερα οι διαβουλεύσεις με την τρόικα
- Πως θα αποκατασταθεί ο μορφωτικός ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος
- Ανέστης: Πρώτα πρωτάθλημα, γιατί όχι και Κύπελλο
- Πάτρα:Σύσκεψη φορέων για διαθεσιμότητα - απολύσεις διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου