Συνάντηση Παπούλια-Βενιζέλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση Παπούλια – Βενιζέλου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πρώτο θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Αιγύπτου.

«Έχουμε και εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”, δηλώνει στο “ΒΗΜΑ” ανώτατη ελληνική στρατιωτική πηγή ως απάντηση στις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού Ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Στην συμφωνία για την ΑΟΖ, μετά την τριμερή στην Αίγυπτο αναφέρθηκε, μιλώντας στον σταθμό μας, ο Αλέξανδρος Μαλιάς, πρέσβης επί τιμή, συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του “Ποταμιού”, εκτιμώντας ότι επισφραγίζει μια πολύ καλή προετοιμασία αλλά δεν είναι το τέλος.

Από απόσταση 900 χιλιομέτρων και με σαφείς οδηγίες να μην παραβιάσει την απόσταση αυτή, παρακολουθεί το τουρκικό ναυτικό τη δραστηριότητα των ερευνητικών σκαφών, που εργάζονται στην ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της ελληνο-κυπριακής πλευράς, δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, μιλώντας το Σάββατο, στους στρατιωτικούς συντάκτες, που παρακολουθούν τη διεθνή άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα».

Ο ναύαρχος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν και στηρίζουν τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά" και, ταυτόχρονα, παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου».

«Οι εντολές που έχουμε είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων και γι' αυτόν το λόγο δεν υπήρξε η οποιαδήποτε παρενόχληση», είπε ο Μπ. Μποστάνογλου.

Σε ερώτηση για το αν η άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» έχει σχέση με την ένταση στην περιοχή, ο ναύαρχος επανέλαβε ότι «πρόκειται για προγραμματισμένη διετή ασκήση που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τους συμμάχους».

Σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει, αν πλοία του τουρκικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με άλλα πλοία (σσ. του Ισραήλ ή ελληνικά), ο Τούρκος ναύαρχος σημείωσε: «Θα κινηθούμε, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που ισχύουν. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν δοθεί (σσ. τον Ιούνιο του 2012) από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού».

Keywords
Τυχαία Θέματα