Ο Τύπος στον κόσμο
11:17 21/11/2014
- Πηγή: Athina984
Η προοδευτική και χωρίς προηγούμενο μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάμπτοντας μάλιστα το Κογκρέσο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου με αφορμή το χθεσινό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα ενώ “ψηλά” βρίσκεται και η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα νίκη του Ukip στο Ηνωμένο Βασίλειο, που του εξασφαλίζει νέα έδρα στο Γουέστμινστερ.
Για Ομπάμα: “Ο Ομπάμα διασφαλίζει 5 εκ μετανάστες από τον κίνδυνο της απέλασης” αναφέρουν οι FT. H μεταρρύθμιση θα εντείνει τις συγκρούσεις
με τους Ρεπουμπλικανούς. “Ο Ομπάμα ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού” αναφέρει η WSJ. O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανήγγειλε την Πέμπτη οτι εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες θα έχουν την ασφάλεια πλέον της μη απέλασης καθώς το σχέδιο του θα παρακάμψει το Κογκρέσο. “Ο Ομπάμα παρουσιάζει τη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό” αναφέρει ο Guardian. 5 εκ μετανάστες χωρίς χαρτιά θα προστατεύονται πλέον από την απέλαση σε μια μονομερή ενέργεια του Αμερικανού προέδρου. “Ο Ομπάμα προκαλεί το Κογκρέσο, προχωρά μπροστά με την μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό” σημειώνουν από την πλευρά τους οι NYTimes. Ο αμερικανός πρόεδρος αναδιαμορφώνει το μεταναστευτικό σύστημα χρησιμοποιώντας τις εξουσίες, που του παρέχει το Σύνταγμα. Στον διεθνή Τύπο τα πρωτοσέλιδα δείχνουν κατά εκατοντάδες μετανάστες να παρακολουθούν σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ το διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα. Έξω από τον Λευκό Οίκο μετανάστες με πλακάτ έγραφαν “Ομπάμα μην φοβάσαι”. Στη διάρκεια του διαγγέλματος του ο Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του «κατακερματισμένου» όπως το χαρακτήρισε, συστήματος μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών προτρέποντας τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να εγκρίνουν τα προτεινόμενα μέτρα για τα εκατομμύρια των παράνομων μεταναστών που ζουν στη χώρα. Εξήγγειλε μέτρα που θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα να αποφύγουν την απέλαση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ειδικότερα ένα «πιο δίκαιο και ισορροπημένο» σύστημα μετανάστευσης με μια σειρά μέτρων που προβλέπουν την προσωρινή νομιμοποίηση των περίπου πέντε εκατομμυρίων μη νόμιμων μεταναστών που ζουν υπό την απειλή της απέλασης. «Μια συνολική αμνηστία θα ήταν άδικη. Αλλά και οι μαζικές απελάσεις θα είναι αδύνατες και αντίθετες με τη φύση μας» ανέφερε ο Ομπάμα. «Είμαστε και θα είμαστε πάντα ένα έθνος μεταναστών», συνέχισε, ενώ απευθυνόμενος στα εκατομμύρια των μεταναστών χωρίς τα νόμιμα έγγραφα είπε: «Μπορείτε να βγείτε από τις σκιές και να πάτε προς τη νόμιμη οδό».Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν αντισυνταγματική την προτεινόμενη από τον Αμερικανό πρόεδρο νομιμοποίηση πέντε εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, διαμηνύοντας ότι θα την πολεμήσουν στο Κογκρέσο, αλλά και στα δικαστήρια. «Αυτό το σχέδιο δεν είναι σύννομο με τη λειτουργία της δημοκρατία μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ. «Ο πρόεδρος (Ομπάμα) έχει επανειλημμένως πει ότι δεν είναι βασιλιάς ή αυτοκράτορας, αλλά συμπεριφέρεται ως τέτοιος» συμπλήρωσε.
Ανάλυση (BBC, ΝΥΤimes): Πως η συζήτηση για το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει ένα τόσο τοξικό και δυσάρεστο, πολωμένο κλίμα; Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι κουράστηκε να προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για τη μεταρρύθμιση που τελικά θα ενεργήσει μονομερώς. Πώς θα το κάνει αυτό; Με προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Περνάει όμως σε μια άλλη φάση πολιτική που απλώς κυβερνά με εντολές. Αυτό σίγουρα προκαλεί τους αντιπάλους του που το πιο πιθανό είναι να θέλουν να προβούν κάποια στιγμή σε αντίποινα. Άλλωστε ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με οργή επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση “δηλητηριάζει” έναν σεβαστό αριθμό άλλων θεμάτων. (...) Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπογράψει ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση εάν υπάρχει θέληση να περάσει από το Κογκρέσο. Παράλληλα χθες τόνισε απαντώντας σε εκείνους που αμφισβητούν την εξουσία που του παρέχει το Σύνταγμα: για να κάνουμε πιο λειτουργικό το μεταναστευτικό μας σύστημα, ή να εξετάσουμε ενδεχομένως τη σοφία μου εκεί που το Κογκρέσο απέτυχε, σας έχω μια απάντηση: Περάστε εσείς το νομοσχέδιο”.
Στη Βρετανία: Μεγάλο θέμα και όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στον διεθνή Τύπο είναι η εκλογή δεύτερου βουλευτή από το κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάραζ στη Βουλή των Κοινοτήτων. “Ο Κάμερον χάνει έδαφος έναντι του αντι -ευρωπαϊκού κόμματος” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της WSJ. To κόμμα του λαϊκισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόμμα της Ανεξαρτησίας κέρδισε μια κρίσιμη έδρα στο κοινοβούλιο ενισχύοντας την παρουσία του στη Βρετανική Βουλή και προκαλώντας νέο πλήγμα στο κόμμα του Κάμερον, έξι μήνες πριν από τις γενικές εκλογές. “ΝίκηReckless (λογοπαίγνιο με το επίθετο του βουλευτή) νίκη ριψοκίνδυνη του Ukip” λένε χαρακτηριστικά οι FT. Το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα παίρνει νέες έδρες στο Γουέστμινστερ. “Νίκη του Ukip στο Ρότσεστερ και Στρουντ δημιουργεί νέες πιέσεις στον Κάμερον” αναφέρει ο Guardian. O Φάραζ λέει πως “όλα τα στοιχήματα πλέον είναι ανοιχτά” για τις εκλογές του 2015. Το Ukip κατάφερε να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή στο Γουέστμινστερ μετά τη νίκη του Μαρκ Ρέκλες στο Ρότσεστερ και Γουντ. Ο Ρέκλες έλαβε 16,867 ψήφους, σχεδόν 2,920 περισσότερες από τον υποψήφιο των Τόρις, Κέλι Τολχαρστ που έλαβε τελικά 13,947 ψήφους ενώ ο Νάουσμπαχ Καν των Εργατικό βγήκε τρίτος με 6,713. Το κόμμα τον Πρασίνων βγήκε τέταρτο, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό χαμηλότερο του ορίου. Ο Ρέκλες, πρώην βουλευτής των Συντηρητικών που αποσκίρτησε και για τον λόγο αυτό έγιναν χθες εκλογές τόνισε ότι “εάν το Ukip κέρδισε εδώ, τότε θα κερδίσουμε σε όλη τη χώρα”.
Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος (BBC): H νίκη του Ukip είναι πολύ μεγαλύτερη από τον θρίαμβο στο Κλάκτον, πριν από ένα μήνα. Η ευκολία με την οποία επικράτησαν κατακρημνίζοντας την πλειοψηφία των Τόρις είναι εντυπωσιακή δίνοντας πλέον το ελεύθερο στο Ukip να ισχυρίζεται πως καμία έδρα των Συντηρητικών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται και άλλες αποσκιρτήσεις από το κόμμα του Κάμερον. Για τους Τόρις το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ανησυχούσαν και σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα πανικός ή εσωκομματική πίεση στον Κάμερον να παραιτηθεί. Ανώτατα στελέχη των Συντηρητικών εκτιμούν πως μπορούν να κερδίσουν εκ νέου την έδρα αυτή στις βουλευτικές εκλογές. Στην ουσία οι βαριά ηττημένοι χθες ήταν οι Εργατικοί, η δύναμη των οποίων συρρικνώθηκε κάτω από το μισό (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που έλαβαν μόνο 349 ψήφους, το χαμηλότερο ποσοστό-πρόκειται για ρεκόρ.
Στη Γερμανία: Τελικά, το κόμμα της Αριστεράς Linke, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπόντο Ράμελοφ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας που προέρχεται από την Αριστερά μετά την Πτώση του Τείχους, όπως αναφέρει η DW. Η κυβέρνηση του κρατιδίου θα βασίζεται σε μία εξαιρετικά οριακή πλειοψηφία -μόλις μίας έδρας- στο Κοινοβούλιο της Ερφούρτης. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτε από την ικανοποίηση στο στρατόπεδο του Ράμελοφ. Το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ράμελοφ είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις -όπως και η παρέμβαση του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε «αναρωτηθεί» εάν μπορούν οι Γερμανοί να εμπιστευτούν πλήρως την Linke για να κυβερνήσει το κρατίδιο. Πάντως, μάλλον ενδεικτικό είναι το άρθρο με το οποίο η -συντηρητικών τάσεων- Frankfurter Allgemeine Zeitung έσπευσε να... καθησυχάσει τους αναγνώστες: «Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο κομμουνισμός; Η Στάζι; Όχι», γράφει. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να αναμένεται ότι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα η πλειοψηφία των μελών του Κόμματος της Αριστεράς θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Στο Μεξικό: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο αλλά και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι οι μαζικές διαδηλώσεις για ακόμα μια ημέρα στο Μεξικό για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές. “Μαζικές κινητοποιήσεις στο Μεξικό για τους αγνοούμενους φοιτητές” αναφέρει η Monde. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της, “η διαφθορά και η πολιτική βία είναι ενδημικές στο Μεξικό. Την περασμένη δεκαετία σχεδόν 100,000 πολίτες σκοτώθηκαν ενώ 27.000 ακόμα αγνοούνται. Τώρα η εξαφάνιση των 43 φοιτητών στο Γκερέρο προκαλεί κοινωνική έκρηξη σε όλη τη χώρα, καθώς η οργή ξεχειλίζει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Ενρίκε Πένα Νιέτο που απέτυχε να δώσει λύση στην κρίση. Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη τελικά στους 43 φοιτητές. Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν είναι ζωνταντοί. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως απήχθησαν με τις εντολές ενός τοπικού κυβερνήτη που συνεργάστηκε με τοπικές συμμορίες στο Γκερέρο. Αρκετοί Μεξικανοί νιώθουν πως πλέον τα όρια έχουν ξεπεραστεί και πως η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πει στο λαό τι συνέβη.
Στην Ιαπωνία: Στη διάλυση της Κάτω Βουλής προχώρησε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου. Ο Άμπε είναι ο «πατέρας» του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «Αbenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο Άμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι’ αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της για το 2017. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει τη δημοτικότητα του Άμπε να έχει πέσει στο 39%, στο χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Το 37% δήλωσε ότι θα ψήφιζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP), ενώ το 13% θα ψήφιζε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Την ίδια ώρα, το 30% δηλώνει αναποφάσιστο. Ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο συνασπισμός του δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν απίθανο παρότι μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος αν το LDP χάσει πολλές έδρες. “Μετά τα κακά νέα για την οικονομία, η μαγεία του Άμπε εξατμίζεται” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των NYTimes.
Για Ουκρανία: Έφθασε σήμερα στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν με τη Ρωσία να προειδοποιεί “Μην εξοπλίζετε την Ουκρανία” όπως αναφέρει ο Guardian. Oαμερικανός αντιπρόεδρος επισκέπτεται το Κίεβο προκειμένου να εξετάσει με την πολιτική ηγεσία την περαιτέρω ενίσχυση -οικονομικά και στρατιωτικά- της Ουκρανίας. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα των πρώτων διαδηλώσεων κατά του άλλοτε προέδρου Γιανουκόβιτς. Την ίδια ώρα, σοκάρει ο αριθμός των θυμάτων της ουκρανικής κρίσης.Τουλάχιστον 4.317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.921 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει εκτιναχθεί σε 466.829, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρά την εκεχειρία 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση -957 από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν υπεγράφη η συμφωνία του Μινσκ που αποδεικνύεται κενό γράμμα.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Για Ομπάμα: “Ο Ομπάμα διασφαλίζει 5 εκ μετανάστες από τον κίνδυνο της απέλασης” αναφέρουν οι FT. H μεταρρύθμιση θα εντείνει τις συγκρούσεις
Ανάλυση (BBC, ΝΥΤimes): Πως η συζήτηση για το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει ένα τόσο τοξικό και δυσάρεστο, πολωμένο κλίμα; Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι κουράστηκε να προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για τη μεταρρύθμιση που τελικά θα ενεργήσει μονομερώς. Πώς θα το κάνει αυτό; Με προεδρικό διάταγμα, που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Περνάει όμως σε μια άλλη φάση πολιτική που απλώς κυβερνά με εντολές. Αυτό σίγουρα προκαλεί τους αντιπάλους του που το πιο πιθανό είναι να θέλουν να προβούν κάποια στιγμή σε αντίποινα. Άλλωστε ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με οργή επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση “δηλητηριάζει” έναν σεβαστό αριθμό άλλων θεμάτων. (...) Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα υπογράψει ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση εάν υπάρχει θέληση να περάσει από το Κογκρέσο. Παράλληλα χθες τόνισε απαντώντας σε εκείνους που αμφισβητούν την εξουσία που του παρέχει το Σύνταγμα: για να κάνουμε πιο λειτουργικό το μεταναστευτικό μας σύστημα, ή να εξετάσουμε ενδεχομένως τη σοφία μου εκεί που το Κογκρέσο απέτυχε, σας έχω μια απάντηση: Περάστε εσείς το νομοσχέδιο”.
Στη Βρετανία: Μεγάλο θέμα και όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στον διεθνή Τύπο είναι η εκλογή δεύτερου βουλευτή από το κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάραζ στη Βουλή των Κοινοτήτων. “Ο Κάμερον χάνει έδαφος έναντι του αντι -ευρωπαϊκού κόμματος” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της WSJ. To κόμμα του λαϊκισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόμμα της Ανεξαρτησίας κέρδισε μια κρίσιμη έδρα στο κοινοβούλιο ενισχύοντας την παρουσία του στη Βρετανική Βουλή και προκαλώντας νέο πλήγμα στο κόμμα του Κάμερον, έξι μήνες πριν από τις γενικές εκλογές. “ΝίκηReckless (λογοπαίγνιο με το επίθετο του βουλευτή) νίκη ριψοκίνδυνη του Ukip” λένε χαρακτηριστικά οι FT. Το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα παίρνει νέες έδρες στο Γουέστμινστερ. “Νίκη του Ukip στο Ρότσεστερ και Στρουντ δημιουργεί νέες πιέσεις στον Κάμερον” αναφέρει ο Guardian. O Φάραζ λέει πως “όλα τα στοιχήματα πλέον είναι ανοιχτά” για τις εκλογές του 2015. Το Ukip κατάφερε να εκλέξει και δεύτερο βουλευτή στο Γουέστμινστερ μετά τη νίκη του Μαρκ Ρέκλες στο Ρότσεστερ και Γουντ. Ο Ρέκλες έλαβε 16,867 ψήφους, σχεδόν 2,920 περισσότερες από τον υποψήφιο των Τόρις, Κέλι Τολχαρστ που έλαβε τελικά 13,947 ψήφους ενώ ο Νάουσμπαχ Καν των Εργατικό βγήκε τρίτος με 6,713. Το κόμμα τον Πρασίνων βγήκε τέταρτο, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό χαμηλότερο του ορίου. Ο Ρέκλες, πρώην βουλευτής των Συντηρητικών που αποσκίρτησε και για τον λόγο αυτό έγιναν χθες εκλογές τόνισε ότι “εάν το Ukip κέρδισε εδώ, τότε θα κερδίσουμε σε όλη τη χώρα”.
Ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος (BBC): H νίκη του Ukip είναι πολύ μεγαλύτερη από τον θρίαμβο στο Κλάκτον, πριν από ένα μήνα. Η ευκολία με την οποία επικράτησαν κατακρημνίζοντας την πλειοψηφία των Τόρις είναι εντυπωσιακή δίνοντας πλέον το ελεύθερο στο Ukip να ισχυρίζεται πως καμία έδρα των Συντηρητικών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται και άλλες αποσκιρτήσεις από το κόμμα του Κάμερον. Για τους Τόρις το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ανησυχούσαν και σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα πανικός ή εσωκομματική πίεση στον Κάμερον να παραιτηθεί. Ανώτατα στελέχη των Συντηρητικών εκτιμούν πως μπορούν να κερδίσουν εκ νέου την έδρα αυτή στις βουλευτικές εκλογές. Στην ουσία οι βαριά ηττημένοι χθες ήταν οι Εργατικοί, η δύναμη των οποίων συρρικνώθηκε κάτω από το μισό (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) αλλά και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που έλαβαν μόνο 349 ψήφους, το χαμηλότερο ποσοστό-πρόκειται για ρεκόρ.
Στη Γερμανία: Τελικά, το κόμμα της Αριστεράς Linke, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Μπόντο Ράμελοφ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας που προέρχεται από την Αριστερά μετά την Πτώση του Τείχους, όπως αναφέρει η DW. Η κυβέρνηση του κρατιδίου θα βασίζεται σε μία εξαιρετικά οριακή πλειοψηφία -μόλις μίας έδρας- στο Κοινοβούλιο της Ερφούρτης. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτε από την ικανοποίηση στο στρατόπεδο του Ράμελοφ. Το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ράμελοφ είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις -όπως και η παρέμβαση του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε «αναρωτηθεί» εάν μπορούν οι Γερμανοί να εμπιστευτούν πλήρως την Linke για να κυβερνήσει το κρατίδιο. Πάντως, μάλλον ενδεικτικό είναι το άρθρο με το οποίο η -συντηρητικών τάσεων- Frankfurter Allgemeine Zeitung έσπευσε να... καθησυχάσει τους αναγνώστες: «Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο κομμουνισμός; Η Στάζι; Όχι», γράφει. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να αναμένεται ότι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα η πλειοψηφία των μελών του Κόμματος της Αριστεράς θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.
Στο Μεξικό: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο αλλά και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι οι μαζικές διαδηλώσεις για ακόμα μια ημέρα στο Μεξικό για τους 43 αγνοούμενους φοιτητές. “Μαζικές κινητοποιήσεις στο Μεξικό για τους αγνοούμενους φοιτητές” αναφέρει η Monde. Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της, “η διαφθορά και η πολιτική βία είναι ενδημικές στο Μεξικό. Την περασμένη δεκαετία σχεδόν 100,000 πολίτες σκοτώθηκαν ενώ 27.000 ακόμα αγνοούνται. Τώρα η εξαφάνιση των 43 φοιτητών στο Γκερέρο προκαλεί κοινωνική έκρηξη σε όλη τη χώρα, καθώς η οργή ξεχειλίζει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης του Ενρίκε Πένα Νιέτο που απέτυχε να δώσει λύση στην κρίση. Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη τελικά στους 43 φοιτητές. Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν είναι ζωνταντοί. Αυτό που είναι γνωστό είναι πως απήχθησαν με τις εντολές ενός τοπικού κυβερνήτη που συνεργάστηκε με τοπικές συμμορίες στο Γκερέρο. Αρκετοί Μεξικανοί νιώθουν πως πλέον τα όρια έχουν ξεπεραστεί και πως η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να πει στο λαό τι συνέβη.
Στην Ιαπωνία: Στη διάλυση της Κάτω Βουλής προχώρησε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου. Ο Άμπε είναι ο «πατέρας» του οικονομικού μείγματος που έχει βαφτιστεί «Αbenomics» και περιλαμβάνει αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο παγιωμένος αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο Άμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, γι’ αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της για το 2017. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει τη δημοτικότητα του Άμπε να έχει πέσει στο 39%, στο χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Το 37% δήλωσε ότι θα ψήφιζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (LDP), ενώ το 13% θα ψήφιζε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Την ίδια ώρα, το 30% δηλώνει αναποφάσιστο. Ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο συνασπισμός του δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν απίθανο παρότι μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος αν το LDP χάσει πολλές έδρες. “Μετά τα κακά νέα για την οικονομία, η μαγεία του Άμπε εξατμίζεται” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των NYTimes.
Για Ουκρανία: Έφθασε σήμερα στο Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν με τη Ρωσία να προειδοποιεί “Μην εξοπλίζετε την Ουκρανία” όπως αναφέρει ο Guardian. Oαμερικανός αντιπρόεδρος επισκέπτεται το Κίεβο προκειμένου να εξετάσει με την πολιτική ηγεσία την περαιτέρω ενίσχυση -οικονομικά και στρατιωτικά- της Ουκρανίας. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα των πρώτων διαδηλώσεων κατά του άλλοτε προέδρου Γιανουκόβιτς. Την ίδια ώρα, σοκάρει ο αριθμός των θυμάτων της ουκρανικής κρίσης.Τουλάχιστον 4.317 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.921 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία από τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει εκτιναχθεί σε 466.829, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παρά την εκεχειρία 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση -957 από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν υπεγράφη η συμφωνία του Μινσκ που αποδεικνύεται κενό γράμμα.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, τελος του κοσμου, νέα, wsj, guardian, nytimes, συνταγμα, ηπα, βγείτε, βουλη, bbc, εκλογες, σημαίνει, δημοψηφισμα 2015, διαδηλωσεις, monde, βομβα mall, λύση, ιαπωνια, τραπεζες, ΦΠΑ, δημοσκοπηση, ρωσία, οηε, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, εθνος, εφημεριδα δημοκρατια, αυξηση φπα, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, βγείτε, μια ημερα, ρωσία, γερμανια, δημοκρατια, εδρα, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, καθημερινη, οηε, οικονομια, ουκρανια, πιεση, πρωτοσελιδα, τρομακτικο, ωρα, guardian, nytimes, wsj, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, αμνηστια, ανθρωπινα δικαιωματα, αφορμη, βρισκεται, γινει, γινεται, γραμμα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δειχνει, δωσει, εγγραφα, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ενεργεια, ενρικε, εξι, επιθετο, ζωη, ιδια, οικο, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, κλιμα, κογκρεσο, κομμα, λειτουργια, λύση, λογο, μαγεια, μεξικο, μηνες, νικη, παντα, ορια, ουσια, πεμπτη, ρεκορ, σιγουρα, συζητηση, σειρα, σοφια, σχεδιο, τιτλος, φυση, αδυνατες, ασφαλεια, δικαιωματα, χωρα, λευκο, monde, μπροστα, οργη, πενα, σημαίνει, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ράγισαν και οι πέτρες στο πλατό του Alpha! «Ο Αντώνης Βαρδής πλήρωσε για τα τεχνητά μέλη και το καρότσι που κάθομαι αυτή τη στιγμή»[video]
- Στα δικαστήρια ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά! Τι συμβαίνει με το ζευγάρι;
- Καρατζαφέρης: Να καταλάβουν ότι μπλέξανε μαζί μου - Είναι θέμα τιμής
- «Εφυγε» ο Ηλίας Σκουλάς
- Επίδομα θέρμανσης: Γιατί δεν πληρώνονται 500.000 δικαιούχοι
- «Λαβράκι» έβγαλε αστυνομική επιχείρηση στην Καλαμάτα
- Ιταλίδα παρουσιάστρια χωρίς εσώρουχο στην εκπομπή!
- Αυξήθηκαν οι πολύ πλούσιοι στην Ελλάδα
- Σοβαρό τροχαίο με φορτηγό στην περιφερειακή Αιγάλεω
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Σάλος με βιβλίο Δημοτικού
- «Πλατόνοφ» από τον Ένκε Φεζολλάρι
- Στον Δασκαλόπουλο το Διεθνές Βραβείο LEO
- Bloomberg: «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία!»
- Ο Τύπος της Παρασκευής
- Τροχαίο δυστύχημα στην Περιφερειακή Αιγάλεω
- Νεκρός μέσα στο σπίτι του καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
- Νωρίτερα οι συντάξεις
- Θρίλερ η διαπραγμάτευση με την τρόικα
- Τελευταία Νέα Athina984
- Ο Τύπος στον κόσμο
- Bloomberg: «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία!»
- Ριφιφί σε κατάστημα ηλεκτρονικών
- Σάλος με βιβλίο Δημοτικού
- Τροχαίο δυστύχημα στην Περιφερειακή Αιγάλεω
- Νεκρός μέσα στο σπίτι του καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
- «Πλατόνοφ» από τον Ένκε Φεζολλάρι
- «Δημόσια και Ιδιωτικά» στον ΑΘΗΝΑ984
- Αυστραλία: Κορυφαία ξενοδοχεία σε ελληνικά χέρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώνα
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Μελάς: 4-5 βουλευτές των ΑΝΕΛ σκέφτονται να ψηφίσουν τον Πρόεδρο
- Μια ξεχωριστή παράσταση-Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας!
- Φοιτητές Ιατρικής εμπλουτίζουν τη Wikipedia
- Γ. Κουμεντάκης: Η «Φόνισσα» είναι ο Παπαδιαμάντης
- Επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων των FARC
- Ιαπωνία: Διάλυση της Βουλής - Ολοταχώς προς πρόωρες
- Το αντιευρωπαϊκό UKIP "στοιχειώνει" τον Κάμερον
- Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία