Ο Τύπος στον κόσμο

Με αμφιβολίες για το εάν θα εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη χθεσινή συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Για Σύνοδο Κορυφής: "Προσφυγική κρίση: Η Ε.Ε ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης με την Τουρκία" αναφέρει το BBC. Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε ενέκριναν ένα σχέδιο δράσης για το οποίο ελπίζουν ότι θα περιορίσει την αθρόα

εισροή μεταναστών στην Ευρώπη. Σχεδόν 600,000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ε.Ε έως τώρα με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα και προορισμό την βόρεια Ευρώπη. Η Τουρκία ζήτησε μια σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ένιωσε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βουλγαρία δήλωσαν ότι ένας Αφγανός σκοτώθηκε από πυρά των αρχών στην προσπάθειά του να περάσει από την Τουρκία στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τουρκία συμφώνησε να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη, ενώ η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία, το ύψος της οποίας θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Συγκεκριμένα, τo σχέδιο προϋποθέτει κινήσεις της Άγκυρας: Η Τουρκία πρώτα θα πρέπει να προχωρήσει σε δράση, πριν η ΕΕ παραχωρήσει ανταλλάγματα. Το ύψος της οικονομικής στήριξης που θα δοθεί στην Τουρκία για τους πρόσφυγες που έχει δεχθεί δεν έχει καθοριστεί, όμως στόχος είναι να κυμαίνεται στην περιοχή των 3 δισ. ευρώ. Το ύψος και η αποστολή της θα εξαρτηθεί, και αυτό, από τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.


Τα άλλα δύο ανταλλάγματα που υπόσχεται η ΕΕ στην Άγκυρα είναι "η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζα" και να δοθεί "νέα ενέργεια στη διαδικασία ένταξης με στόχο την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις". Το πρώτο, η βίζα, συνδέεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων με το άμεσο μέτρο της εφαρμογής των συμφωνιών για επαναπροωθήσεις μεταναστών που περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια από την Τουρκία. "Η πρόοδος θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016" σημειώνει η Σύνοδος. Το δεύτερο, η αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας, υπογραμμίζεται ότι θα γίνει "σε συμφωνία με το πλαίσιο διαπραγματεύσεων και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου". Το τελευταίο σημείο είναι έμμεση αλλά σαφής αναφορά στο Κυπριακό. Πριν τη Σύνοδο, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανέλαβαν πως οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να θεωρούνται "ανοικτού αποτελέσματος", δηλαδή δεν είναι μονόδρομος για ένταξη. Για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συμφωνία αναφέρει -γενικά για τα εξωτερικά σύνορα, πως οι 28 θα εργαστούν με στόχο την "βαθμιαία εγκαθίδρυση ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων". Έμφαση δίνεται στην "καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων" διακινητών. Κεντρικός πυλώνας θα είναι η Frontex. Στην αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων που σχετίζεται με τα θαλάσσια σύνορα, τονίζεται ότι "σε συμφωνία με την κατανομή αρμοδιοτήτων των Συνθηκών και με πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών, θα βελτιωθεί η εντολή της Frontex στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Ακτοφυλακής". Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα ζητήματα ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη "σε συνεργασία με το εμπλεκόμενο κράτος-μέλος". Περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Κομισιόν. Στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, επαναλαμβάνεται ότι κεντρικός άξονας είναι η εγκαθίδρυση και λειτουργία hot spot σε περιοχές πρώτης γραμμής. Έργο τους θα είναι "η ταυτοποίησηση, καταγραφή, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και υποδοχή όσων αιτούνται διεθνή προστασία και άλλων μεταναστών και ταυτόχρονα η διασφάλιση επανεγκαταστάσεων και επιστροφών". Οι αρμοδιότητες της Frontex επίσης θα ενισχυθούν ώστε να μπορεί επιπλέον να διοργανώνει κοινές επιχειρήσεις επαναπροώθησεις με δική της πρωτοβουλία.

Σε ανάλυσή του Κρις Μόρις, ανταποκριτή του BBC στις Βρυξέλλες σημειώνεται ότι "οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν ότι εάν υπάρχει μια ελπίδα να ελεγχθεί η προσφυγική κρίση τότε απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Αυτό που επετεύχθη σε αυτή τη Σύνοδο είναι μια δοκιμαστική συμφωνία προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, αλλά όλα θα εξαρτηθούν απο το κατα πόσον θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ήταν πολύ ξεκάθαρος στο ό,τι όλα εξαρτώνται από το εάν τελικά θα περιοριστεί η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη και δεν πιστεύω ότι θα γνωρίζουμε για αρκετό διάστημα για το εάν η Τουρκία τελικά έχει τη δυνατότητα ή την επιθυμία να περιορίσει τον αριθμό αυτό. Νωρίτερα, η κα Μέρκελ δήλωσε ότι όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να προετοιμαστούν να στείλουν προσωπικό ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα. Δήλωσε επίσης ότι θα ήταν άδικο να ζητήσουν από κράτη - μέλη που δέχονται την πλειοψηφία της εισόδου των μεταναστών να διαχειρίζονται και την ασφάλεια των συνόρων. "Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι μόνο λίγες χώρες σήμερα δέχονται την πλειοψηφία των προσφύγων και εάν από αυτές τις χώρες ζητούσαμε να αναλάβουν και την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν θα ήταν δίκαιη αναδιανομή της κοινής μας προσπάθειας" δήλωσε. Χαρακτήρισε πάντως την παρούσα κατάσταση ως "μια ασύντακτη κατάσταση".

"Μεταναστευτικό: Συμφωνία στις Βρυξέλλες με την Τουρκία" αναφέρει η Monde. Η Ε.Ε θα δώσει βοήθεια προς την Άγκυρα ύψους 3 δισ ευρώ", ενώ η Wall Street Journal επισημαίνει ότι "η Ε.Ε επιχειρεί να καλοπιάσει την Τουρκία για να περιορίσει τη ροή προσφύγων". Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα βασικά σημεία μιας συμφωνίας με την Τουρκία προκειμένου να την βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που πηγαίνουν προς την Ευρώπη, αλλά δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσουν πόσο θα κοστίσει αυτή η βοήθεια ως αντάλλαγμα προς την Άγκυρα.

"H E.E στοχεύει να κερδίσει τη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης" αναφέρει ο Guardian. Στην τέταρτη κατά σειρά Σύνοδο Κορυφής φέτος με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, κάθε περιοχή δράσης προκαλούσε αντιδράσεις και οι πιθανότητες να αποτύχουν είναι αρκετές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Τουρκία να συνεργαστεί προκειμένου να περιοριστεί η εισροή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ παράλληλα συμφώνησαν για ένα πακέτο μέτρων που στόχο έχει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων προκειμένου να περιοριστούν οι νέες αφίξεις. Η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε ένα σχέδιο δράσης με την Άγκυρα. Η Ευρώπη προσφέρει έως και 3 δισ ευρώ στην Άγκυρα, επιτάχυνση της διαδικασίας για την απελευθέρωση της βίζας για τα 75 εκ Τούρκων, αλλά και την επανεκκίνηση των παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων και άλλα κίνητρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Τουρκίας. (...) Ανώτατοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο πρωταρχικός στόχος ήταν να αποφευχθεί μια μεγάλη σύγκρουση και το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών που είχε σημειωθεί στις προηγούμενες Συνόδους. Η Σύνοδος έλαβε χώρα σε μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα και εν μέσω εντάσεων. (...) Οι πιθανότητες πάντως να υπάρξει μια σημαίνουσα συμφωνία με την Άγκυρα είναι πολύ μικρές βραχυπρόθεσμα και σίγουρα έως τότε η Ευρώπη θα δέχεται αρκετούς από τους Σύρους πρόσφυγες που θα έρχονται από την Τουρκία. "Ο στόχος ήταν να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα για ένα τοξικό θέμα. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε μια θετική απάντηση, αλλά δεν μας παίρνει να στείλουμε ένα μήνυμα αποτυχίας" δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης. Ένας άλλος διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες δεν έχουν απάντηση για την προσφυγική κρίση, αλλά μόνο ερωτήσεις. (...) Σύμφωνα με αναλυτή του Eurasia Group "η προσφυγική κρίση θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. Θα ξεπεράσει μάλιστα κάθε υπάρχουσα πρόκληση για την Ε.Ε καθώς θα αυξάνονται οι εθνικισμοί και ο χώρος για πολιτικές δράσεων από τις κυβερνήσεις θα περιορίζεται. Η πολιτική στην Ευρώπη θα γίνει πιο τοξική και διχαστική". Ένας πρέσβης μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας του στην Ε.Ε δήλωσε "διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πολλές φορές δρούμε εναντίον της κοινής γνώμης".

"Κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες" αναφέρει το Spiegel. Η Τουρκία θεωρείται χώρα-κλειδί στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Αυτήν την ώρα φιλοξενεί στο έδαφός της άνω των δύο εκατομμυρίων προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τη Συρία και το Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το τελευταίο διάστημα την Τουρκία με προορισμό -μέσω της Ελλάδας- την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στην προσπάθειά της να βάλει φραγμό στις προσφυγικές ροές, που συνεχίζονται αμείωτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με την Τουρκία σε ένα κοινό σχέδιο δράσης. Οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τελικά στη συμφωνία διεξήχθησαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Άγκυρα με τη συμβολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τους επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίες οδήγησαν εν τέλει σε συμφωνία.

Για Ρέντσι - Τουσκ: Πολύ μεγάλο θέμα στον ιταλικό Τύπο προκαλεί η κόντρα Ρέντσι - Τουσκ με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου που έκανε συσχετισμό μεταξύ Ρώμης και Βουδαπέστης για το θέμα της προσφυγικής κρίσης. "Μετανάστες: σύγκρουση Ρέντσι - Τουσκ: Τέτοιες δηλώσεις από εκείνον προσβάλλουν τους Ιταλούς". Σε μια ασυνήθιστη προσωπική επίθεση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προχώρησε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός θεωρώντας πως σχόλιά του είχαν υποβαθμίσει άδικα την Ιταλία για τον χειρισμό του προσφυγικού. Φεύγοντας από τη Σύνοδο Κορυφής ο Ρέντσι ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του αξιωματούχου της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, ο οποίος έβαλε την Ιταλία στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία ως μέλη της ΕΕ που είχαν παραβιάσει κανόνες της Ενωσης στο θέμα των προσφύγων. "Αυτό που είπε ο πρόεδρος Τουσκ έδειξε λίγο σεβασμό για τις προσπάθειες των Ιταλών", είπε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, που έχει δεχθεί πολλούς μετανάστες επί πολλά έτη, έχει δώσει "μαθήματα πολιτισμού και γενναιοδωρίας" σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ιταλοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι η κριτική του Τουσκ ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή γιατί συσχέτισε την Ιταλία με την Ουγγαρία, της οποίας η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει χτίσει συρματοπλέγματα για να κρατήσει τους μετανάστες έξω από τη χώρα.

Για Μέρκελ - ταξίδι Άγκυρα: "Δριμεία κριτική στην Μέρκελ για την επίσκεψη στην Τουρκία" αναφέρει η DW. Όταν επικεφαλής κυβερνήσεων αποφασίζουν να μεταβούν σε χώρες που διανύουν περίοδο προεκλογικού αγώνα εξετάζουν κατά κανόνα με ακρίβεια αν θέλουν να προσφέρουν στήριξη σε υποψηφίους ή αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο παρά τη θέλησή τους. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ την προσεχή Κυριακή στην Τουρκία πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για σφοδρές επικρίσεις της καγκελαρίου εκ μέρους της γερμανικής αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος εισέρχεται σε «ναρκοθετημένη περιοχή» και παρέχει προεκλογική στήριξη στον Ερντογάν, επέκρινε η βουλευτής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου. Από την πλευρά της η Σεβίμ Νταγκντελέν, τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να μην συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι πλέον εταίρος για την (σ.σ. γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση», υπογράμμισε η κ. Νταγκντελέν, τονίζοντας ότι αν η κ. Μέρκελ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο θα δείξει ότι «αδιαφορεί για τα θύματα στην Άγκυρα». Παρά το γεγονός ότι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως πρόεδρος υπερκομματικό ρόλο και δεν είναι καν υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι παρεμβάσεις που έχει κάνει στον προεκλογικό αγώνα και η πολιτική κλιμάκωσης που επέλεξε να ακολουθήσει απέναντι στους Κούρδους καθιστούν αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και ένας είδος κρίσης για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου. Ούτε μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στην Άγκυρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρικτές της τουρκικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο για πιθανούς τρόπους περιορισμού της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, δεν κατευνάζει τους φόβους ότι η επίσκεψή της θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προεκλογική ενίσχυση του AKP, του κόμματος του Ερντογάν. Ως εκ τούτου και οι τοποθετήσεις επί της επικείμενης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές και από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού. Ως πιο ένθερμος οπαδός της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα εμφανίστηκε ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον Τούρκο πρόεδρο βλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα. Ο χριστιανοδημοκράτης Αντρέας Νικ τόνισε από την πλευρά του ότι «παρόλη την κριτική που ασκείται, η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος».

Για Ρέντσι - Βρυξέλλες: "Ο Ρέντσι προκαλεί τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν 35 δισ σε περικοπές φόρων" αναφέρουν οι Financial Times αλλά και αρκετά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο. Ο Ματέο Ρέντσι προκάλεσε την Ε.Ε να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μέτρα φοροελαφρύνσεων με αντάλλαγμα την περικοπή δαπανών. Πρόκειται για μια προσπάθεια του πρωθυπουργού της Ιταλίας να στηρίξει την ισχνή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας με χαλαρότερα δημοσιονομικά μέτρα. Η κίνηση του κ. Ρέντσι να δώσει έμφαση σε περικοπές φόρων στο οικονομικό του πρόγραμμα ύψους 35 δισ για τρία χρόνια σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες ιδιαίτερα καθώς οι στόχοι για περικοπές δαπανών είναι μικρότεροι από ό,τι αναμενόταν. Το χρέος της Ιταλίας είναι δυσθεώρητο - σχεδόν 130% του ΑΕΠ - και φυσικά ο προϋπολογισμός της χώρας βρίσκεται υπό τον διαρκή έλεγχο της Ε.Ε. Κάθε απόκλιση από τη δημοσιονομική πειθαρχία θα αφήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια μελλοντική κρίση χρέους. Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τα σχέδια του κ. Ρέντσι να περιορίσει τους φόρους ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. (...) Η ανάκαμψη της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία το 2015 επέστρεψε σε ανάπτυξη ύστερα από χρόνια ύφεσης, σε συνδυασμό με μια επιθετική διαρθρωτική μεταρρυθμιστική ατζέντα μείωσε την πίεση προς τον κ. Ρέντσι. Οι Ιταλοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ακόμα και με μια επιθετική μείωση των φόρων, ο στόχος του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα θα είναι εφικτός και θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού τους σε ό,τι αφορά το χρέος από το 2016. Επισημαίνουν επίσης ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία είναι πιο πρόθυμες να παρεκκλίνουν των ευρωπαϊκών κανόνων σε ό,τι τον προϋπολογισμό τους σε σχέση με την Ιταλία.

Για Μπερλουσκόνι - Σαρκοζί: Στο στόχαστρο του Μπερλουσκόνι μπαίνει μέσω της βιογραφίας του που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία με τίτλο "My way", αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρκοζί. Τον περιγράφει ως έναν παραφουσκωμένο πολιτικό, με υπερμέγεθες εγώ, ένα "ναπολεόντειο πρόσωπο με έντονο πνεύμα και ευέξαπτη ιδιοσυγκρασία", σύμφωνα με το βιβλίο που έγραψε ο Aμερικανός δημοσιογράφος Αλαν Φρίντμαν. "Ζήλευε, επειδή εγώ ήμουν πλούσιος κι εκείνος όχι" διαβεβαιώνει ο Μπερλουσκόνι αφηγούμενος, γελώντας, ότι μετά τον γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι, την κληρονόμο μιας πάμπλουτης ιταλικής οικογένειας, ο Σαρκοζί του είπε: "Δες, Σίλβιο: Τώρα είμαι πλούσιος! Σαν εσένα!". Σε μια σύνοδο στις Βρυξέλλες, στα τέλη Οκτωβρίου 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία και την απώλεια της πλειοψηφίας του, ο Σαρκοζί αρνήθηκε να κάνει χειραψία μαζί του. "Σκέφτηκα: Τι κρετίνος! Τι αλαζονεία! Κανείς δεν μου συμπεριφέρθηκε ποτέ έτσι" συνεχίζει οργισμένος ο πρώην Καβαλιέρε. Ο Μπερλουσκόνι δεν υπέκυψε στην "πεισματική επιμονή και τις επιθετικές πιέσεις", για να δεχτεί την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ιταλία, ούτε "κατάπιε το χαμόγελο συνενοχής που μετατράπηκε σε μια γκριμάτσα αυταρέσκειας" που αντάλλαξαν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όταν ένας δημοσιογράφος τους ρώτησε αν είχαν εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις που έδινε η Ρώμη ότι θα προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις. Ο Μπερλουσκόνι διατείνεται ότι πρόσφερε πολλά κοσμήματα αξίας, τα οποία "πλήρωσε από την τσέπη του, στην Μέρκελ η οποία πάντα έμοιαζε ευχαριστημένη που τα λάμβανε".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, financial times, βρυξέλλες, bbc, αθρόα, ελλαδα, δραση, νέα, ρητά, frontex, μερκελ, monde, guardian, group, spiegel, ουγγαρια, εκλογες, βομβα mall, akp, times, χρεος, αεπ, προυπολογισμος, γαλλια, σαρκοζι, κινηση στους δρομους, μετρο, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, 600 δις, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ρητά, χωρες, το θεμα, αεπ, βημα, βουλγαρια, θεμα, ιρακ, ισπανια, ιταλια, κοντρα, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, ρωμη, ρωτησε, το βημα, υψος, ωρα, bbc, guardian, times, αγκυρα, αθρόα, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανοιξη, αμφιβολιες, αξονας, απωλεια, ατζεντα, ατμοσφαιρα, αφιξεις, αφορμη, εβδομαδες, βιβλιο, βιζα, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γερμανικα, γινει, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργεια, επιθυμια, ερντογαν, ερχονται, ετη, ευρωπη, ιδια, ειδος, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κοσμηματα, λειτουργια, ληψη, μειωση, νυχτα, παντα, πεμπτη, πειθαρχια, πιθανοτητες, ροη, ροες, ρολο, σαφης, σιγουρα, σιγουρη, συγκεκριμενα, σειρα, συρια, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τουρκια, τρια, φευγοντας, φυσικα, φριντμαν, χαμογελο, group, akp, ασφαλεια, εμφαση, ερωτησεις, financial times, frontex, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, monde, πακετο, παιχνιδι, spiegel, ταξιδι
Τυχαία Θέματα