ΟΔΥΣΣΕΑΣ για την εκπαίδευση των μεταναστών

Μαθαίνουν ελληνικά για να βρουν δουλειά, για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή και διαμονή στην Ελλάδα, για να γράφουν και να μιλούν σωστά, για να πάρουν πιστοποίηση ελληνομάθειας και, τελικά, για να επικοινωνούν καλύτερα στην καθημερινή τους ζωή. Ο λόγος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που απευθύνονται στο πρόγραμμα "ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό», που υλοποιείται σε όλη τη χώρα.

Στο νομό Θεσσαλονίκης,
το Πρόγραμμα "στεγάζεται" σε χώρους που έχει παραχωρήσει ο κεντρικός Δήμος, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνε με όσα τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινωνιολόγος - υπεύθυνος εκπαίδευσης του προγράμματος Άκης Ορφανός, η κατάθεση των αιτήσεων ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2013 και μέχρι σήμερα δήλωσαν συμμετοχή 56 άτομα, μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα ή πρόσφυγες που διαθέτουν τη ''ροζ'' κάρτα, (ειδικό δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού που ζήτησε να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, το οποίο ισχύει για έξι μήνες και ανανεώνεται μέχρι περαίωσης της εξέτασης του αιτήματος ασύλου).

Ο ίδιος σημείωσε πως, οι 15 αιτήσεις προέρχονται από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Κορδελιού-Ευόσμου, με τις οποίες υπάρχει άμεση συνεργασία. Το Πρόγραμμα πάντως απευθύνεται και σε άλλους Δήμους και φορείς.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή, η μεγαλύτερη παρατηρείται από χώρες των Βαλκανίων και ακολουθούν: άτομα από Αφρικανικές χώρες, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ υπάρχει και μία αίτηση από χώρα της Νοτιανατολικής Ασίας. "Οι ηλικίες των ενδιαφερομένων κυμαίνονται από 19 έως 53. Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις προέχρονατι από νέους ηλικίας 18-35", είπε ο κ. Ορφανός.

Τα πρώτα τμήματα θα ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο, μετά από τεστ κατάταξης που θα γίνουν από εκπαιδευτές- φιλολόγους που συνεργάζονται με το πρόγραμμα "ΟΔΥΣΣΕΑΣ", στη Θεσσαλονίκη. Η κατάθεση αιτήσεων θα συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που παραχωρούν οι Δήμοι ή και άλλοι φορείς. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί θετικά για την παραχώρηση χώρων οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης όπως και το τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει παραχωρήσει χώρο όπου στεγάζεται και λειτουργεί το γραφείο στο κτιριακό συγκρότημα Ευκλείδη, στο 10 ΕΠΑΛ- Κατσιμίδη 11. Επιπλέον, έχει καλύψει και άλλες ανάγκες για τη λειτουργία του χώρου και τη δημοσιότητα του έργου.

Τα μαθήματα γίνονται σε τρία επίπεδα με αντίστοιχες ώρες εκπαίδευσης: Α1 (125 ώρες), Α2 (175 ώρες), Β1 (185 ώρες), καθώς και το Β1 με έμφαση στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου (195 ώρες).

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν σχετική βεβαίωση, ενώ θα ενημερωθούν για τις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας, όπως διευκρίνισε ο κ. Ορφανός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα