Οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

"Η Ινδία και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο φυσικοί εταίροι, πιστεύω ότι η Αμερική μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας", δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σε νέους στο δημαρχείο του Νέου Δελχί.

Όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Μπαράκ Ομπάμα
δήλωσε ότι κόσμος δεν έχει "καμιά πιθανότητα" να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή, αν οι μεγάλες δυνάμεις με αναδυόμενη οικονομία, όπως η Ινδία, δεν περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις ενέργειες από ορυκτά καύσιμα. "Ακόμη κι αν οι χώρες όπως οι ΗΠΑ μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, αν οι χώρες που είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως η Ινδία -με ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια- δεν στραφούν προς πιο καθαρές πηγές ενέργειας, δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή".

"Το να είσαι παγκόσμιος εταίρος σημαίνει επίσης ότι αντιμετωπίζεις την επιτακτική παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια, τους όλο και πιο απρόβλεπτους μουσώνες και τους ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες, ελάχιστες θα είναι οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο από την Ινδία", δήλωσε.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα πρέπει να διασφαλιστεί στο θαλάσσιο αυτό χώρο και οι διαφορές να διευθετηθούν ειρηνικά, την ώρα που η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν μεγαλύτερο ρόλο της Ινδίας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου η ελεύθερη ναυσιπλοΐα πρέπει να διατηρηθεί και οι διαφορές να διευθετηθούν ειρηνικά".

Η Κίνα και η Ιαπωνία διεκδικούν την κυριαρχία των νησιών Ντιαογιού/Σενκάκου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην Ινδία απευθύνοντας έκκληση για θρησκευτική ελευθερία σε μια χώρα όπου οι σχέσεις μεταξύ ινδουιστών και μειονοτήτων είναι τεταμένες. "Το άρθρο 25 (του συντάγματός σας) αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν εξίσου δικαίωμα στην ελευθερία της συνείδησης και δικαίωμα να πρεσβεύουν, να ασκούν ελεύθερα και να διαδίδουν τη θρησκεία τους. Και στις δύο χώρες μας, σε όλες τις χώρες, ο σεβασμός αυτής της θεμελιώδους ελευθερίας είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και ευθύνη του κάθε πολίτη".

Όσον αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία του πρωθυπουργού Μόντι, ο Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες που θα υποστηρίξουν τις εμπορικές ανταλλαγές και τις ευκαιρίες για επενδύσεις που θα δημιουργηθούν από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα αυτή.

Ο Ομπάμα μίλησε και για τη μεταχείριση των γυναικών, ένα θέμα που έχει αναστατώσει την Ινδία μετά τον φρικτό ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία φοιτήτριας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί πριν από δύο χρόνια. "Κάθε κόρη αξίζει τη ίδια τύχη με τους γιους μας. Και κάθε γυναίκα πρέπει να μπορεί να περπατά στο δρόμο, να μετακινείται με το λεωφορείο, να είναι ασφαλής και να τυγχάνει σεβασμού και αξιοπρεπούς μεταχείρισης και συμπεριφοράς. Το αξίζει αυτό."

Μετά την ομιλία του, ο πρόεδρος Ομπάμα αναχώρησε για το Ριάντ όπου αναμένεται το απόγευμα, για να συναντήσει τον νέο βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, διάδοχο του Αμπντάλα που πέθανε την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα