Πιο πολλούς μετανάστες ζητά η Σουηδία

Πιο ελκυστική στους αιτούντες άσυλο φιλοδοξεί να κάνει την Σουηδία ο Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν ο οποίος, μάλιστα, για τον σκοπό αυτό θα εισηγηθεί στην ΕΕ την θέσπιση περισσότερων νόμιμων τρόπων πρόσβασης των προσφύγων στην χώρα.

Ο Λεβέν είπε συγκεκριμένα ότι η ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσει έναν μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό ανακατανομής για τις περιπτώσεις που καταστροφές θα προκαλούν εξαιρετικά υψηλό αριθμό προσφύγων οι οποίοι θα αναζητούν καταφύγιο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων με βάση το σύστημα

ποσόστωσης σε περίπου 100.000 από 22.000 που αρχικά είχε συμφωνήσει.

Η Σουηδία έχει στο ιστορικό της δεκαετίες υποδοχής προσφύγων από τη Χιλή στη δεκαετία του '70, τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του '80 και τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του '90. Στην παρούσα κρίση έχει δεχθεί μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Περί τους 81.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο τον περασμένο χρόνο στη Σουηδία , που έρχεται δεύτερη μετά τη Γερμανία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία.

Παρά τη γενναιοδωρία της, η Σουηδία έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς ενσωμάτωσης μεταναστών στο εργατικό της δυναμικό μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη στο σουηδικό κοινοβούλιο κατά τις περυσινές εκλογές.

Σουηδία, η Γερμανία και άλλες χώρες ήταν για μεγάλο διάστημα μόνες στην ανάληψη των ευθυνών τους. Αυτό δεν αρκεί. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες και να κάνουν το χρέος τους", είπε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας θα ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με την οποία θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Θα συναντηθεί επίσης και με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα υποχρεώσει τους δήμους να δέχονται πρόσφυγες. Προς το παρόν, οι δήμοι μπορούν να αρνούνται να δεχτούν αιτούντες άσυλο.

Μιλώντας για "εθνική ευθύνη", ο Λεβέν είπε ότι "είναι θλιβερό που κάποιοι δήμοι--συχνά οι πλουσιότεροι--αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες".

Keywords
Τυχαία Θέματα