Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστημάτα τις Κυριακές

«Η κυβερνητική πρόταση, σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές -θυμίζουμε και πάλι- κάνει λόγο για προαιρετικό άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων. Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση να συμφωνήσει με τα επιχειρήματα οποιουδήποτε κοινωνικού εταίρου, αρκεί αυτά να είναι πειστικά.

Το Δελτίο Τύπου του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, όμως, επικαλείται μελέτες, οι οποίες φαίνεται να έχουν διαβαστεί επιλεκτικά και αποσπασματικά". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, με αφορμή τη δημοσιοποίηση
των θέσεων του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Όπως είπε ο κ. Σκορδάς η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συγκεκριμένη πρόταση για προαιρετικό άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, συνέχισε, η ΓΣΕΒΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την κυβερνητική πρόταση, αλλά μόνο σε αυτή δεν απαντά. «Επειδή εξακολουθούμε να θεωρούμε τη ΓΣΕΒΕΕ σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να εξαντλούμαστε σε αντιπαραθέσεις επί ανυπάρκτων θεμάτων», σημείωσε οκ. Σκορδάς.

Ο υφυπουργός δημοσιοποίησε και ένα ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο σχολιάζει τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ, όχι μόνο τις τωρινές αλλά και παλαιότερες, και όπως σημειώνεται από το υπουργείο: "Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΒΕΕ αρνείται μια μεταρρύθμιση, επικαλούμενη την γνώμη των μελών της, όπως αυτή προκύπτει από έρευνα που η Συνομοσπονδία διενήργησε.

Η στρατηγική της ακινησίας, όπου τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει στο όνομα μιας κάποιας έρευνας, είχε ενεργοποιηθεί και το 2006, όταν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Και τότε η ΓΣΕΒΕΕ είχε δημοσιεύσει έρευνα, προκειμένου να τεκμηριώσει την αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση".

Το υπουργείο Ανάπτυξης στο ενημερωτικό σημείωμά του υπογραμμίζει ότι: "σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο επιβεβαιώνει την αμετακίνητη πρόθεσή του να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, ώστε να μπούμε το συντομότερο και με τις καλύτερες συνθήκες στο νέο αναπτυξιακό μας κύκλο".

Σε ότι αφορά στον ισχυρισμό της ΓΣΕΒΕΕ ότι από την ανάλυση των στοιχείων απασχόλησης, μετά την απελευθέρωση ωραρίου για συγκεκριμένες χώρες, προέκυψε ότι ,είτε μειώθηκε η πλήρης απασχόληση στο σύνολο των λιανεμπορικών καταστημάτων είτε σε σχέση με την επιρροή της διεύρυνσης του ωραρίου των καταστημάτων στο κύκλο εργασιών και την απασχόληση ήταν αρνητικά, το υπουργείο σημειώνει: «Στις έρευνες αυτές δεν εξεταζόταν η επίδραση της απελευθερώσεως της λειτουργίας μόνο των μικρών καταστημάτων κατά τις Κυριακές (που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης), αλλά της διευρύνσεως του ωραρίου λειτουργίας μικρών και μεγάλων κατά τις καθημερινές.

Σε κάθε περίπτωση, προς αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ακρίβειας σημειώνεται ότι από τις έρευνες που επικαλείται η ΓΣΕΒΕΕ, η μία διαπίστωσε ότι το εισόδημα των εργαζομένων γενικά αυξήθηκε μεταξύ 1996 και 1999, η δεύτερη τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης, έχοντας διαπιστώσει ότι αυξήθηκε ο συνολικός κύκλος εργασιών (2% έως 3%) και η απασχόληση (2%)».

Σε ότι αφορά στην επιχειρηματολογία της ΓΣΕΒΕΕ που αντλείται από την 6η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (που εξετάζει 19 χώρες) το υπουργείο σημειώνει ότι «η ίδια Έκθεση προτείνει ως μέτρο πολιτικής την διάκριση υπέρ των μικρών καταστημάτων ,ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργούν με πιο ελεύθερο ωράριο σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα: Με άλλα λόγια, η μελέτη αυτή συνηγορεί σε αυτό που προτείνει η κυβέρνηση. Αν κάποιος επικαλείται ένα ντοκουμέντο, είναι απαραίτητο να το διαβάζει στο σύνολό του».

Σχετικά με το ότι στο Λονδίνο, η πρακτική εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή δείχνει αρνητικά αποτελέσματα για τα μικρά καταστήματα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της BRC - KPMG ( 5/9/2012)το υπουργείο αναφέρει ότι: "Αν και η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ανέφερε αύξηση στο τζίρο του Αυγούστου του 2012, η BRC είχε διαφορετική άποψη και στο συγκεκριμένο δελτίο παραθέτει την εξήγηση ότι λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί Λονδρέζοι κι επισκέπτες παραμέλησαν κάποια ψώνια, προκειμένου να πηγαίνουν στους Αγώνες, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του μηνός να αυξηθούν (αλλά οριακά) σε σχέση με τις περυσινές».

Στη επιχειρηματολογία της ΓΣΕΒΕΕ ,από έκθεση του ΟΟΣΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης υπογραμμίζει τα εξής: "Η αλήθεια είναι ότι είναι ανάγκη να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, πως η κυβερνητική πρόταση κάνει λόγο για ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ τις Κυριακές. Κάθε άλλη πρόταση εκφεύγει των κυβερνητικών προθέσεων.

Όπως εξηγείται στην 6η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, η πρώτη σύσταση γίνεται προκειμένου να βοηθηθούν τα μικρά καταστήματα έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων κατά την απελευθέρωση αγορών. Το υπουργείο όχι μόνο δεν παρεμποδίζει αλλά αντίθετα, με την πρότασή του διευκολύνει τις ΜΜΕ να λειτουργήσουν τις Κυριακές.

Αναφορικά με την δεύτερη σύσταση της ιδίας Εκθέσεως οι περιοριστικές ρυθμίσεις συνήθως (α) υπονομεύουν την ευελιξία των ΜΜΕ και (β) προκαλούν μεγαλύτερο διοικητικό βάρος στις ΜΜΕ από ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις. Με αυτό το σκεπτικό το υπουργείο επιχειρεί να βοηθήσει τους μικρούς προκειμένου να τους διευκολύνει. Επίσης προτείνεται να επιτραπεί σε ΜΜΕ να λειτουργούν περισσότερες ώρες από τα άλλα καταστήματα. Το υπουργείο αυτό κάνει: δίνει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί προαιρετικά να εργαστεί".

Τέλος από το Υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνεται ότι «καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν θα είχε ποτέ ξεκινήσει, εάν επικρατούσε ο φόβος πιθανής, άρα αμφίβολης, δυσμενούς δικαστικής απόφασης» και προσθέτει ότι η εμπειρία του 2006 επέφερε θετικές επιπτώσεις τόσο στον όγκο των πωλήσεων, όσο και στην απασχόληση στο λιανικό εμπόριο. «Επομένως, σε μια περίοδο που πρέπει να αντιστρέψουμε την υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας, να ελαχιστοποιήσουμε τα λουκέτα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, η άρνηση πολιτικών όπως αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, αντί να βοηθήσει την κοινή προσπάθεια, αντίθετα συντηρεί την κρίση, και οξύνει τις παθογένειες», καταλήγει το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα