Προς σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η όλη διαδικασία είναι στενά συνδεδεμένη με την πρόοδο ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως η καλή κεφαλαιακή κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων επιτρέπει την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από Εθνική και Eurobank εντός του 2015, αλλά και τη δρομολόγηση των σχεδίων για ανταλλαγή των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχουν οι επενδυτές με τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανάφεραν χθες πως η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.

Παρέχοντας διευκρινίσεις επί του θέματος κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει πως μέσα στο 2015 θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές που έχει το Δημόσιο στην Εθνική αξίας 1,35 δισ. ευρώ, αλλά και οι προνομιούχες μετοχές που κατέχει στην Eurobank αξίας 950,12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω καθυστερημένης αποπληρωμής οι δύο τράπεζες θα επιβαρυνθούν και με προσαύξηση 2%.

Αυτό σημαίνει πως το Δημόσιο αναμένει κατ' ελάχιστον 2,358 δισ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές εντός του 2015 (το ποσό αυτό θα είναι κατά 95 εκατ. ευρώ υψηλότερο εάν η Εθνική καταγράψει κέρδη το 2014 και ως εκ τούτου καταβάλει την απόδοση 10% που προβλέπει ο νόμος Αλογοσκούφη).

Τα θετικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση της ΕΚΤ ανοίγουν το δρόμο και για την επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς μέσω της ανταλλαγής των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχουν οι επενδυτές με τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, όπως περιγράφεται από τον 4254/2014, προϋποθέτει ειδική προεργασία τόσο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Το ΤΧΣ θα πρέπει να αποτιμήσει πόσα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει από τα 25 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση έκανε λόγο για 16 δισ. ευρώ, ωστόσο ο στόχος αυτός αναμένεται να αναπροσαρμοσθεί. Το Ταμείο διαθέτει σήμερα το 66,93% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, το 66,36% των μετοχών της Alpha Bank, το 57,24% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και το 35,41% των μετοχών της Eurobank (στο τέλος του τρίτου τρίμηνου του 2014 το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ είχε αποτίμηση 17 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον νόμο, η διάθεση του συνόλου ή μέρους των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το ΤΧΣ μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, κατά την κρίση του Ταμείου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές διατίθενται σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Προκειμένου να λάβει την ανωτέρω απόφαση το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να λάβει πρώτα έκθεση από έναν ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, που θα συνοδεύεται από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διάθεσης των μετοχών και στην οποία θα αιτιολογούνται επαρκώς οι προϋποθέσεις και ο τρόπος διαθέσεως των μετοχών. Η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ δύναται μεταξύ άλλων να πραγματοποιείται με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή με ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα καθορίζεται η μεθοδολογία της ανταλλαγής των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων που έχουν εκδοθεί και η προσαρμογής των όρων και προϋποθέσεών τους.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν πως βασικοί παράγοντες που επιδρούν στις αποφάσεις για της ανταλλαγή των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών είναι αφενός η στάση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), αφετέρου ο πολιτικός κύκλος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η επικράτηση προεκλογικού κλίματος εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ενδεχομένως να καθυστερήσει τις διαδικασίες.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα