«Προς την ορθή κατεύθυνση»

«Προς την ορθή κατεύθυνση» βαδίζει η Ελλάδα, τόνισε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση γιατην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και για το θέμα της αναδιάρθρωσης τουελληνικού χρέους, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι

η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, που αποτελεί το βασικό στόχο του προγράμματος, διαγράφεται στον ορίζοντα».

Όσον αφορά ειδικότερα την αναδιάρθρωση χρέους, επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει και ακόμη απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Με την ευκαιρία έναρξης της ετήσιας εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε προειδοποίηση στους ηγέτες του κόσμουότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για τα «τεράστια δημόσια και τραπεζικάχρέη», που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να υπονομεύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε έκκληση προς τις ηγεσίες των χωρών να συνεργαστούν και να βελτιώσουν με «αποτελεσματικότερες μεθόδους» την οικονομική κατάσταση στο δημόσιο και τραπεζικό τομέα, ώστε να αποφευχθείένα καινούριο κραχ, όπως αυτό που συνέβηκε το 2008.

Επίσης, η γενική διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε απογοήτευση για τις «επίμονες καθυστερήσεις» στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από το ΔΝΤ, πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί το 2010 και με σκοπό να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, τόνισε, ενώ περιέγραψε την καθυστέρηση ως «εντελώς απογοητευτική» και δεσμεύτηκε «να διασφαλιστεί η συνέχιση της νομιμότητας, της συνάφειας, της οικονομικής ισχύς και η αποτελεσματικότητα του Ταμείου» .

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις κατά του εφησυχασμού, ιδιαίτερα στο χώρο της ευρωζώνης, όπως επίσης επανέλαβε τις ανησυχίες που εκφράζονται με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, περί δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες και χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να σημάνει ένα «φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης».

«Η δημιουργία μιας πιο δυναμικής, πλούσιας σε θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας, παραμένει ο συλλογικός μας στόχος», τόνισε η κ. Λαγκάνρντ, προσθέτοντας ότι «για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενεργότερη διαχείριση της κατάστασης για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ΔΝΤ θέλει να ενθαρρύνει τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για να εξεταστούν «βαθύτερες μεταρρυθμίσεις» στις αγορές εργασίας τους και στους κανονισμούς που περιορίζουν το εμπόριο.

Τέλος, επανέλαβε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το 2014 και το 2015.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα