Προτεραιότητα η πληρωμή μισθών - συντάξεων

Ό,τι παραχωρήσεις μπορούσαμε να κάνουμε τις έχουμε κάνει. Η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα απέναντι στις δόσεις, τόνισε στον Αθήνα 9.84 ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάσος Κορωνάκηςτου ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή, ενώ δεν διέψευσε την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός

ζήτησε αναβολή αποπληρωμής προς το ΔΝΤ μέσω συγχώνευσης δόσεων.

Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάσος Κορωνάκης, μίλησε στον θήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Εμείς ό,τι παραχωρήσεις είχαμε να κάνουμε από την πλευρά μας τις έχουμε κάνει":

«Έχει καλυφθεί μια μεγάλη απόσταση και υπάρχει ένα κοινό έδαφος αρκετά ευρύ πια. Υπάρχουν όμως και θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, κυρίως λόγω της αδιαλλαξίας των πιο φανατικών της λιτότητας από την άλλη μεριά».

Δημοσιογράφος: Στο συνταξιοδοτικό εντοπίζονται αυτά;

Τ. Κορωνάκης: «Και στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό. Είναι θέματα που έχουν μπει στην δημόσια ατζέντα και συζήτηση και είναι πράγματα που για μας αποτελούν απόλυτο όριο, όπως διαπίστωσε και χθες η κεντρική επιτροπή... Εμείς ό,τι παραχωρήσεις είχαμε να κάνουμε από την πλευρά μας τις έχουμε κάνει. Χρειάζεται να γίνουν βήματα και από την άλλη πλευρά... ».

* Για το ενδεχόμενο ενοποίησης των δόσεων του ΔΝΤ: "Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για κάτι τέτοιο".

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια είδηση -η οποία δεν έχει διαψευστεί- ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε διευκόλυνση στην διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο. Επί της ουσίας ζήτησε ενοποίηση. Από την άλλη πλευρά έχουμε τη δήλωση του κ. Βούτση, ο οποίος είπε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να πληρώσει το ΔΝΤ. Υπάρχει αδυναμία πληρωμής, υπάρχει άρνηση ή ζητείται νέα διαδικασία;

Τ. Κορωνάκης: «Οι δημόσιοι χειρισμοί της κυβέρνησης -γι' αυτούς μιλάω- είναι συγκεκριμένοι. Η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται ως παίχτης του πόκερ μπλοφάροντας. Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα για μισθούς, συντάξεις και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, έχουμε αποπληρώσει μέχρι σήμερα όλες μας τις υποχρεώσεις, ενώ η χρηματοδότηση της οικονομίας έχει σταματήσει από πέρυσι τον Αύγουστο. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι η χώρα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της βάζοντας σε κίνδυνο μισθούς και συντάξεις. Γι' αυτό λέμε ότι όλοι οφείλουν να δουλέψουν σήμερα, να κάνουν βήματα, να προχωρήσουμε, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας. Μια συμφωνία που δεν θα αντιμετωπίζει μόνο τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τον επόμενο μήνα ή για τους δύο επόμενους, αλλά θα είναι μια συμφωνία - λύση δίνοντας χώρο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, εξασφαλίζοντας την ρευστότητα της χρηματοδότησης και βάζοντας στην κουβέντα πια -μιας και κάνουμε μια σειρά από παραχωρήσεις-, αυτές οι παραχωρήσεις να αποτελούν κοινό όρο και για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο επενδυτικό σχέδιο που χρειάζεται η χώρα για να μπορέσει να προχωρήσει στο σχέδιο της για την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Δημοσιογράφος: Ζητάμε ενοποίηση των δόσεων;

Τ. Κορωνάκης: «Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για κάτι τέτοιο... Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία πιστωτικής ασφυξίας και τα πράγματα έρθουν σε οριακό σημείο, να μην έχει κανένας αμφιβολία ότι για μας η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανειστών...».

* Για την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής:

«Δεν είναι καινούργια η συζήτηση στο εσωτερικό μας. Δεν εκπλήσσει κανέναν, αλλά αυτό που μας εκπλήσσει είναι σε μια πολύ ήρεμη κεντρική επιτροπή που όλοι νιώθουν το βάρος της ευθύνης και δεν υπάρχουν οξύνσεις, να εμφανίζονται σειρά δημοσιευμάτων ότι "χθες φτάσαμε στα άκρα, ειπώθηκαν πράγματα", που δεν ειπώθηκαν κ.λπ.... Το κείμενο της αριστερής πλατφόρμας δεν ήταν αντιπαραθετικό στο κείμενο της απόφασης. Ήταν προσθήκη. Επί του τελικού κειμένου της απόφασης ψήφισε μεγάλη πλειοψηφία των μελών της κεντρικής επιτροπής και το κείμενο ήταν αποδεκτό στο ξεκίνημα...».

* "Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει μια συμφωνία που δεν θα περνάει από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα":

«Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει μια συμφωνία που δεν θα περνάει από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν θα την υπογράφει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία που θα έρθει θα είναι μια συμφωνία εντός των ορίων που έχουμε περιγράψει και μια τέτοια συμφωνία θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος, θα καλύπτει τα όρια που ήδη περιγράφει η απόφαση της κεντρικής επιτροπής, θα εγκριθεί από τα όργανα του κόμματος και θα ψηφιστεί και στη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα