Προβλήματα στο Δουβλίνο ΙΙ
Ο Κανονισμός γενικά ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου φθάνουν για πρώτη φορά και ότι οι αρχές της χώρας αυτής είναι αρμόδιες να αποφασίσουν, ώστε να προλαμβάνεται η μετακίνησή τους από χώρα σε χώρα και να αποτρέπονται καταχρήσεις από ανθρώπους που αναζητούν την πιο γενναιόδωρη προστασία ασύλου ή υποβάλουν πολλαπλές αιτήσεις.
Όμως η οργάνωση Dublin Transnational Project -στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ΕΣΠΕ), η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι και το Φόρουμ για τους Πρόσφυγες-Cosi κ.ά.- κατήγγειλε ότι το ισχύον σύστημα έχει «σκληρές συνέπειες» για τους αιτούντες άσυλο.
Βάσει του συστήματος που ορίζει ο Κανονισμός Δουβλίνο II, τόνισαν, «οικογένειες χωρίζονται, άνθρωποι αφήνονται άποροι ή φυλακισμένοι και, παρά τους σκοπούς του κανονισμού, η πρόσβαση σε μια διαδικασία (χορήγησης) ασύλου δεν είναι πάντοτε εγγυημένη».
Την περασμένη εβδομάδα, ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού που είχε αιτηθεί ασύλου αυτοπυρπολήθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης αφού επαναπροωθήθηκε στην Ιταλία από την Ολλανδία-επεισόδιο το οποίο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιέγραψαν ως «τραγωδία που προκάλεσε ο Κανονισμός του Δουβλίνου».
Το θύμα είχε μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ιταλίας, αλλά κατόπιν υπέβαλε αίτημα για να του χορηγηθεί άσυλο στην Ολλανδία, όπου αυτό απορρίφθηκε, σύμφωνα με το Ιταλικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Το σύστημα του Δουβλίνου επικρίνεται συχνά διότι σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι φθάνουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις στα σύνορα της ΕΕ, με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υποδοχής των κυμάτων προσφύγων -όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα- δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
Στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η οργάνωση Dublin Transnational Project τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές ασυμφωνίες στο πώς εφαρμόζονται οι κανονισμοί για το άσυλο σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.
Οι αιτούμενοι ασύλου βάσει της διαδικασίας που ορίζει ο Κανονισμός του Δουβλίνου συχνά τυγχάνουν μεταχείρισης που η οργάνωση θεωρεί ότι αντιστοιχεί σε «πρόσωπα δεύτερης κατηγορίες, που δικαιούνται λιγότερα». Πολλές φορές δεν τους παρέχεται στέγαση, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ οι αιτούντες άσυλο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «τεράστια ποσότητα γραφειοκρατίας» που «χάνεται» διότι δεν καταλήγουν εκεί που θέλουν.
Αν κι οι οργανώσεις καλωσορίζουν τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στον Κανονισμό, λένε ότι στο σύνολό του έχει σοβαρά ελαττώματα και θα έπρεπε να «αναθεωρηθεί εκ θεμελίων ώστε να σχεδιαστεί ένα πιο ανθρώπινο και σύμφωνο προς τις αρχές του δικαίου σύστημα».
Ο Κανονισμός το Δουβλίνου, που αντικαθιστά τη Συνθήκη του Δουβλίνου η οποία είχε συναφθεί το 1990, πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και σε χώρες μη-μέλη, όπως η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Φωτογραφία Αρχείου, Μετανάστης απεργός πείνας από τη Νομική, 2011
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για «μεγάλο σεισμό» μέσα στο 2013 προειδοποιεί ο Ακης Τσελέντης
- Δύσκολες ώρες για την Βάνα Μπάρμπα
- Ξεκινά η αξιολόγησΠοιοι είναι οι 12 δήμοι από τους οποίους θα γίνει η αρχή αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων τους....!!!
- Πού χάθηκε η Έφη Θώδη;
- Ποιοι εκπαιδευτικοί διατίθενται στα ΙΕΚ για συμπλήρωση ωραρίου
- Η κυβέρνηση επαινεί δημόσιο υπάλληλο που αποκάλυψε απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας
- Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη προς τους φοιτητές
- Δυτική Ελλάδα: Για μεγάλο σεισμό προειδοποιεί ο Ακης Τσελέντης μέσα στο 2013
- Κέρδισαν το λαχείο αλλά... κατέληξαν στη φυλακή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984

- Τελευταία Νέα Athina984
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πως να τονώσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών
- «Να προχωρήσουμε στο δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»
- Πτώση αυτοκινήτου στο λιμάνι του Πειραιά
- Επιστροφή στην πατρίδα για τον Ούγκο Τσάβες
- Ισπανία: Οι εργαζόμενοι στην Iberia ξεκινούν πενθήμερη απεργία
- Μεγάλοι και μικροί διάλογοι…
- Χαλκίδα: Διαμαρτυρία αγροτών στην Αντιπεριφέρεια
- Απόψε ο ελληνικός τελικός της Eurovision