Ρατσιστική βία- ευρωπαϊκή αντιμετώπιση

Τον φάκελο της ρατσιστικής βίας αλλά και της αντιμετώπισης του φαινομένου στην Ευρώπη, ανοίγει καθημερινά από σήμερα στις 9 το πρωί ο Αθήνα 9.84, στην εκπομπή «Εννιά Δέκα» με τον Τάκη Καμπύλη. Πώς αντιμετώπισαν τα Τάγματα Εφόδου των νεοναζί στη Γερμανία και την Αγγλία. Οι πρακτικές των αρχών σε μητροπόλεις και μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Στουτγκάρδη και το Ντίσελντορφ. Η εμπειρία και τα αποτελέσματα εκεί που αστυνομία και δήμοι πήραν πρωτοβουλίες και τόλμησαν. Ακόμα τι μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία.

Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων και ποια δικαιώματα έχουν από τον νόμο.

Την έρευνα επιμελούνται οι δημοσιογράφοι Ελευθερία Κουμάντου, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Έλενα Καρανάτση.

Τον Νοέμβριο του 2011 έρχεται στο φως ένα πρωτοφανές εγκλήματος μίσους, που συγκλονίζει τη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα: Δύο αυτοκτονίες και μια έκρηξη σε διαμέρισμα της πόλης του Τσβίκαου αποκαλύπτουν τη δράση της ακροδεξιάς νεοναζιστικής οργάνωσης National Sozialistischer Untergrund, υπεύθυνης για μια σειρά από στυγνές, ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έχουν απασχολήσει για περισσότερο από μια δεκαετία τη γερμανική κοινωνία και τις αρχές. Μεταξύ των θυμάτων και ο Έλληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στο κατάστημά του στο Μόναχο, τον Ιούνιο του 2005.

Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν το Βερολίνο τα εγκλήματα βίας και μίσους εναντίον των μεταναστών; Ποια τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαγάγουν οι ελληνικές τοπικές αρχές από τα μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης, που λαμβάνει η αστυνομία στη γερμανική πρωτεύουσα;

«Είναι ντροπή για τη Γερμανία οι δολοφονίες μεταναστών από νεοναζί». Αυτό δήλωνε απερίφραστα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ τον περασμένο Φεβρουάριο σε ειδική εκδήλωση μνήμης για τα θύματα, που δολοφονήθηκαν την περίοδο από το 2000 έως το 2007 από ομάδα νεοναζί. Θύματα των επιθέσεων ήταν 8 Τούρκοι, μια Γερμανίδα αστυνομικός και ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης.

Και ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύεται για πάταξη του φαινομένου, στο Βερολίνο κατεγράφη πέρυσι μια αξιοσημείωτη αύξηση των περιστατικών εγκημάτων μίσους εναντίον των μεταναστών. Ποια είναι λοιπόν τα μέτρα που λαμβάνει η εκεί αστυνομία; Αυτο εξήγησε στον Αθήνα 984 ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Στέφαν Ρίντλιχ.


«Στο Βερολίνο πέρυσι είχαμε συνολικά 20 εγκλήματα μίσους, εγκλήματα βίας εναντίον ανθρώπων λόγω διαφορετικής εθνικότητας ή λόγω διαφορετικής καταγωγής. Επομένως, είμαστε σε εγρήγορση λόγω αυτού του προβλήματος, που αντιμετωπίζει η πόλη μας. Έχουμε μια ειδική μονάδα εντός της αστυνομίας που επικεντρώνεται ειδικά σε εγκλήματα μίσους από ακροδεξιούς εγκληματίες. Επομένως, νομίζω ότι αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας αντιμετώπισης του προβλήματος, ότι έχουμε δηλαδή αστυνομικούς, που είναι πράγματι εξειδικευμένοι, που γνωρίζουν πρόσωπα και τα φαινόμενα ρατσισμού και εγκλημάτων μίσους».

Για το πως λειτουργεί η Υπηρεσία Δημοσίας Τάξεως στη Γερμανί

Keywords
Τυχαία Θέματα