Ρουμανία: Ακαδημαϊκοί κατά ΔΝΤ

Η χώρα δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να υπογράψει μια νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπογραμμίζει στην ετήσια έκθεσή της για την πορεία της οικονομίας το 2013, η ρουμανική ακαδημαϊκή κοινότητα (SAR).

Σύμφωνα με την SAR, χωρίς την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, "αυτά τα χρήματα (σ.σ. από μια

νέα συμφωνία) δεν θα επιτύχου τον στόχο της εξομάλυνσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Επιπλέον, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται σε επίπεδο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος των χωρών στην ευρωζώνη, μειώνει τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρηματοδότησης".

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται η ανάγκη διαμόρφωσης μιας ξεκάθαρης πολιτικής και καθορισμού της ακριβούς ημερομηνίας υιοθέτησης του ευρώ, με την οποία θα συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Κατά την SAR, η εκπλήρωση των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ δεν εγγυάται, από μόνη της, την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της Ρουμανίας, όταν η χώρα ενταχθεί στην ευρωζώνη. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προστίθεται στην ίδια έκθεση.

Η SAR εκτιμά ότι, φέτος, το ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,7%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αντιστοιχεί στο 2,64% του ΑΕΠ και η ανεργία θα "αγγίξει" το 6,35%.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα