Καλά τα (σημερινά) δεδομένα, προσοχή στις (αυριανές) λεπτομέρειες!

Ως τουλάχιστον θετικά κρίνονται τα βασικά σημεία σε σχέση με την ελληνική οικονομία, όπως αποτυπώνονται στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να μεγεθύνεται κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με σταθερό μεν, χαμηλό δε, ρυθμό, που παρουσιάζει ετερογένεια μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, ως συνέπεια του σχετικά υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενων εστιών αβεβαιότητας. Έτσι, λοιπόν, οι οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ αναπτύχθηκαν

με ετήσιο ρυθμό 1,7%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ελαφρώς χαμηλότερα από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 (1,8%). 

Από την πλευρά της, η οικονομία της Ευρωζώνης εμφάνισε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2024, κατά 0,6% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο. 

Όσο για την Ελληνική οικονομία, κατάφερε να πετύχει επιτάχυνση της ετήσιας εγχώριας ανάκαμψης στο +2,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι ανάπτυξης +2,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, ως απόρροια της ενίσχυσης των επενδύσεων (+29,7% σε ετήσια βάση). 

Δείγμα, που καταδεικνύουν πως η εγχώρια οικονομία καταγράφει κατά τους τελευταίους μήνες ρυθμούς μεγέθυνσης ελαφρά υψηλότερους από ό,τι μπορεί να αναμένονταν προηγουμένως, και από τους σχετικά υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, ως σημαντική κρίνεται η συμβολή των πόρων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), με αυτή όμως να μετατίθεται πλέον περισσότερο προς το επόμενο έτος. Επιπροσθέτως, ο τουρισμός, παρά την μικρή κάμψη που παρουσιάζει φέτος, συμβάλλει θετικά ενώ συνεχίζεται η γενικά θετική πορεία των εξαγωγών προϊόντων. 

Τώρα, ώρα για τα «κακά» νέα, που μεταφράζονται σε προκλήσεις: Η ελληνική οικονομία κινείται από χαμηλή βάση και η απόσταση που τη χωρίζει από τις περισσότερες ευρωπαϊκές είναι μεγάλη, όχι μόνο ως προς τα εισοδήματα, αλλά και ως προς τα επενδεδυμένα κεφάλαια και το διαθέσιμο δυναμικό εργασίας. Παράλληλα, η απόσταση παραγωγικότητας από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές οικονομίας, παρά τη βελτίωση της σε σημαντικούς τομείς, είναι μεγάλη και για να καλυφθεί απαιτείται επιμονή επενδυτική προσπάθεια, όπως και συνεχιζόμενη βελτίωση στο θεσμικό πλαίσιο της οικονομίας. 

Μάλιστα, οι εν λόγω αδυναμίες αντανακλώνται κυρίως σε δύο περιοχές που προκαλούν ανησυχία, παρά την γενικότερα θετική πορεία της οικονομίας. Πρώτον, στις επενδύσεις, παρά την αύξηση που καταγράφεται υπάρχει υστέρηση, ιδίως των παγίων επενδύσεων, από τα αναγκαία επίπεδα για να στηριχθούν μεσοπρόθεσμα ισχυροί ρυθμοί μεγέθυνσης. Η πορεία των επενδύσεων κατά την επόμενη χρονιά, στην οποία θα εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό και η επίδραση του RRF, θα είναι καθοριστικός παράγοντας συνολικά για την οικονομία. Δεύτερον, ανησυχία πρέπει να δημιουργεί το σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που παραμένει μεγάλο ακόμη και μετά τη μείωση των τιμών στις ενεργειακές αγορές. Παρά τη σχετικά θετική πορεία των εξαγωγών, η αύξηση των εισαγωγών καταγράφεται συστηματικά μεγαλύτερη, οδηγώντας σε ένα συστηματικό κενό. 

Keywords
Αναζητήσεις
kala-ta-simerina-dedomena-prosochi-stis-avrianes-leptomereies.htm
Τυχαία Θέματα