Σε διαβουλεύσεις για το μνημόνιο

Στην τελική ευθεία για το Μνημόνιο η Κύπρος, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, αλλά και της αγωνίας χιλιάδων καταθετών. Διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της απόφασης του Eurogroup αρχίζουν μέσα στην εβδομάδα μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου στη Λευκωσία. Στο τραπέζι των συζητήσεων και το τελικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα

Κύπρου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσοστό ακόμη και 40%. Χωρίς ρευστό οι Κύπριοι, καθώς όλες οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Πέμπτη.

Στα 100 ευρώ παραμένει το ημερήσιο όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ.

Στην Αθήνα, ως το μεσημέρι αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς του δικτύου των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, τα οποία ως τότε επίσης θα είναι κλειστά.

Οδυνηρή, αλλά η καλύτερη δυνατή η συμφωνία στο Γιουρογκρούπ, δήλωσε στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ προανήγγειλε το διορισμό ειδικών ανακριτών προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η χώρα.

Μεγάλη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας την επόμενη διετία, με μείωση 10% του ΑΕΠ, προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ, ενώ δεν αποκλείει να χρειαστεί η χώρα ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας στο μέλλον.

«Φτερά» έκαναν ήδη τεράστια ποσά από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές, αναφέρει το Ρόιτερς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγιναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, με μεγάλους πελάτες τραπεζών της Κύπρου να μεταφέρουν κεφάλαια επικαλούμενοι ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.

Η συμφωνία για την Κύπρο προστατεύει πλήρως τους ασφαλισμένους καταθέτες και ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμίζεται ότι η σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κρίσιμης σημασίας να τεθούν τα θεμέλια στην Κύπρο για επιστροφή στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στην ανάπτυξη.

Απειλές από την Άγκυρα, εν μέσω της κυπριακής περιπέτειας. «Τα ενεργειακά κοιτάσματα γύρω από το νησί της Κύπρου δεν ανήκουν μόνον στους Ελληνοκυπρίους», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατσάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα