Σε θολό τοπίο οι ιδιωτικοποιήσεις

Σε ευθεία ρήξη με το μοντέλο που υιοθετήθηκε έως σήμερα στο σκέλος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προτίθεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση. Οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν ευπρόσδεκτες και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα συνεχιστεί, αρκεί να υλοποιούνται υπό συγκριμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με το σεβασμό της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ τα έσοδά τους θα κατευθύνονται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των προγραμματικών

δηλώσεων, για το σκοπό αυτό προβλέπεται να ιδρυθεί Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, «θα ενισχύσουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και εντός των γενεών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας που νωρίτερα δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί και θα υιοθετήσει «ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας που είναι αναγκαία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις ξεκαθάρισε πως η «νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης». Όμως τόνισε ότι «αυτό που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει είναι να συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημοσίου προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή προκειμένου να καλύπτει τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες». Έτσι δήλωσε ότι «δεν παραχωρούμε, ούτε ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε το φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα».

Τι εκτιμά η αγορά

Κύκλοι της αγοράς που εκκλήθηκαν από το Capital.gr να σχολιάσουν αυτή την αποστροφή τόνιζαν πως δεν αντιστρατεύεται πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη με δεδομένο ότι αφορούν σε παραχώρηση χρήσης και όχι υποδομές ενώ διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος από ανεξάρτητες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και οι επενδύτες δεσμεύονται για συγκριμένες επενδύσεις. Μένει πάντως να διευκρινιστεί κατά πόσον και με ποιο τρόπο μπορούν να εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Ο Α. Τσίπρας πάντως, όπως σχολιάζουν άλλες πηγές, έσπευσε να διευκρινίσει αμέσως μετά από την παραπάνω αποστροφή πως «κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται συγκεκριμένα και θα προωθείται στο βαθμό που υπάρχουν εγγυήσεις σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και επιχειρησιακό πλάνο που αποδεικνύει ότι αυτή θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Σε αυτή την φράση «διαβάζουν» πολλοί μια κατά περίπτωση προσέγγιση των αξιοποιήσεων που δεν είναι απαραίτητο ότι είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οι αυστηρότερες κριτικές αφορούν δε το τμήμα των διακρατικών που όπως σημειώνουν «δεν επιτρέπονται σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς κάποιον ουσιαστικό διαγωνισμό αφού πάντοτε ο φορέας της επένδυσης είναι μια εταιρεία που έχει ανταγωνιστές και τα συμφέροντά του πρέπει να προασπίζονται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο».

Ωστόσο, πολλά μένουν ακόμα να διευκρινιστούν όσον αφορά το ποιες αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν. Με μια πρώτη ανάγνωση πάντως η αγορά εκτιμά πως από τις δηλώσεις αυτές πως κάποιες από τις τρέχουσες διαδικασίες μπορούν να συνερισθούν έστω και με τροποποιήσεις.

Τι θα γίνει με το ΤΑΙΠΕΔ

Ακόμα περισσότερες είναι οι ανησυχίες για το κατά πόσον τα έσοδα του νέου ταμείου θα μπορούν να κατευθυνθούν στην κοινωνική ασφάλιση, αφού το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε ως μέρος του πακέτου βοήθειας για να συνδράμει την ελληνική συνεισφορά στο πρόγραμμα, μια συνεισφορά που είχε αρχικά προσδιοριστεί στα 50 δις. ευρώ. Ήδη παρατηρητές μιλούν για απλή μετονομασία του ΤΑΙΠΕΔ, επικαλούμενοι άλλωστε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση της ποινικής ασυλίας των μελών του διοικητικού του συμβουλίου.

Που θα κατευθυνθούν

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως τομείς-στόχους «μιας συμφωνίας που θα απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει στην υλοποίηση πλουραλιστικών οικονομικών δράσεων» το χώρο της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, της μεταποίησης και των επικοινωνιών.

Παράλληλα, ως μοντέλο και φορείς των δράσεων αυτών προσδιόρισε «την μικρή μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και τα κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες, για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, στα πλαίσια πάντα των ευρωπαϊκών κανόνων».

Ηλίας Μπέλλος

Keywords
Τυχαία Θέματα