Στην Κω Τίμερμανς - Αβραμόπουλος

Την Κω θα επισκεφθούν την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ επιστρέφοντας στην Αθήνα θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. «Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μία κρίση ανθρωπιστική και πολιτική, άνευ προηγουμένου, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε κράτος από μόνο του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τίμερμανς ο οποίος

μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο συναντήθηκαν σήμερα με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. Υποδεχόμενη τους δύο αξιωματούχους, η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα έχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Η κυβέρνησή μας, παρότι υπηρεσιακή, καλείται να αντιμετωπίσει το πολύ σημαντικό ζήτημα των μεταναστευτικών και κυρίως προσφυγικών ροών» τόνισε η κ. Θάνου.

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και όπως είναι αντιληπτό, η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου, δεχόμενη αυτή την πίεση καλείται να πάρει κάποια μέτρα, έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη οικονομική τεχνική και πολιτική της ΕΕ», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι κκ Τίμερμανς και Αβραμόπουλος επισκέφθηκαν το Επιχειρησιακό Γραφείο της Frontex στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση ενός συντονιστικού κέντρου «hotspot» με εκπροσώποςι απ' όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ασφαλείας προκειμένου να γίνεται η καταγραφή των στοιχείων μετά τις ταυτοποιήσεις των μεταναστών στα νησιά αλλά και η επικοινωνία για τον επιχειρησιακό έλεγχο που θα αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το πρόβλημα ευρωπαϊκό που θα συζητηθεί σε καλύτερη βάση στην ειδική σύνοδο της ΕΕ για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, την οικονομική ενίσχυση των νησιών που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών καθώς και την διάθεση 10 στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα