Στο Νταγκεστάν για τους Τσερνάεφ

Αντιπροσωπεία από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετέβη χθες Τρίτη στο Νταγκεστάν για να ανακρίνει τους γονείς των δύο βασικών υπόπτων των βομβιστικών επιθέσεων στη Βοστόνη, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία.

"Ομάδα διπλωματών της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα έφτασε χθες στο Νταγκεστάν στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την ρωσική κυβέρνηση για να ανακρίνει τους γονείς", επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας.

"Η κυβέρνηση της Ρωσίας συνεργάζεται με το FBI

στις έρευνες για τις επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης", πρόσθεσε.

Ο Ανζόρ και η Ζουμπεϊντάτ Τσαρνάεφ, γονείς των δύο υπόπτων ζουν σήμερα στο Νταγκεστάν, στον Καύκασο, στις όχθες της Κασπίας Θάλασσας.

Ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ο μικρότερος αδελφός του Τζοκάρ, 19 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται. Την Δευτέρα τού απαγγέλθηκε κατηγορία για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο.

Οι γονείς τους δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ταφή του μεγάλου τους γιου. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ζητήσει την σορό του Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

Τον ήξεραν

Το όνομα του Ταμερλάν Τσαρνάεφ περιλαμβανόταν σε άκρως απόρρητη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει λίστα με ονόματα και στοιχεία προσώπων που θεωρούνται εν δυνάμει τρομοκράτες. Ομως οι τεράστιες διαστάσεις της την καθιστούν δύσχρηστη, σύμφωνα με πηγές των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το όνομα και τα στοιχεία του Ταμερλάν Τσαρνάεφ περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων TIDE, του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου, διότι το FBI ήλθε σε επαφή μαζί του το 2011 έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν στην Ουάσινγκτον από τις ρωσικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο Τσαρνάεφ είχε γίνει οπαδός ακραίων ισλαμιστών.

Το FBI δεν είχε καταλήξει τότε στο συμπέρασμα ότι ο Τσαρνάεφ αποτελούσε ενεργή απειλή, αλλά κατέγραψε το όνομά του στη βάση δεδομένων TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment). Το FBI δεν έχει αποκαλύψει τι στοιχεία βρήκε για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

Η βάση δεδομένων περιέχει περισσότερα από μισό εκατομμύριο ονόματα προσώπων τα οποία οι αμερικανικές αρχές θεωρούν γνωστούς, ύποπτους ως ή εν δυνάμει τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόσωπα που γνωρίζουν τη βάση δεδομένων TIDE δηλώνουν ότι, εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους της, οι αρχές δεν εξετάζουν συστηματικά οποιονδήποτε είναι καταγεγραμμένος σε αυτήν.

Το 2008, η βάση δεδομένων περιλάμβανε 540.000 ονόματα, που αντιστοιχούν σε 450.000 πρόσωπα, αφού ορισμένα άτομα καταγράφονται με περισσότερα από ένα ονόματα λόγω διπλών ονομασιών ή διαφορετικής ορθογραφίας του ίδιου ονόματος. Λιγότεροι από 5% των καταγεγραμμένων είναι αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Η TIDE είναι μία από τις πολλές βάσεις δεδομένων που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Το αμερικανικό σύστημα των βάσεων δεδομένων έχει επικριθεί και κατά το παρελθόν ως δύσχρηστο, κυρίως μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά αεροσκάφους το 2009, όταν το σύστημα είχε αποτύχει στον εντοπισμό του επίδοξου βομβιστή Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ.

Η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς δήλωσε κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας από το FBI ότι υπήρξαν προβλήματα στη χρησιμοποίηση πληροφοριών πριν από την επίθεση της Βοστόνης.

"Κατά τη γνώμη μου είναι προβληματικό που τόσα χρόνια μετά τις επιθέσεις του 2001 στη χώρα μας φαίνεται ότι έχουμε ακόμη στεγανά που εμποδίζουν την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πληροφοριών", είπε η γερουσιαστής.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Ταμερλάν Τσαρνάεφ το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι αφού δεν επρόκειτο για ενεργό τρομοκράτη, απουσίαζαν τα στοιχεία που θα έδιναν έναυσμα για την παρακολούθησή του.

Ο Τσαρνάεφ δεν είχε περιληφθεί στη λίστα με τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται η επιβίβαση σε αεροπλάνο στις ΗΠΑ. Ούτε στη λίστα που θα επέτρεπε επιπλέον έλεγχο ασφαλείας στα αεροδρόμια,.

Εκτός από τη βάση δεδομένων TIDE, το όνομά του είχε περιληφθεί και στη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων του υπουργείου Eσωτερικής Aσφαλείας που προορίζεται για τον έλεγχο ανθρώπων που διασχίζουν τα αμερικανικά χερσαία σύνορα, ή εισέρχονται μέσω αεροδρομίων ή λιμένων στο αμερικανικό έδαφος. Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ εντοπίστηκε σε αυτή τη βάση δεδομένων όταν αναχώρησε για τη Ρωσία τον Ιανουάριο 2012, αλλά δεν συνέβη το ίδιο όταν επέστρεψε έξι μήνες αργότερα.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο παραδέχθηκε χθες ότι κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία "όλες οι έρευνες σχετικά με το άτομό του είχαν κλείσει".

Σύμφωνα με τον Μπομπ Γκρένιερ, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της CIA η αποτελεσματικότητα αυτών των βάσεων δεδομένων εξαρτάται από τις πληροφορίες που περιέχουν, προσθέτοντας ότι αν οι αρχές δεν διαθέτουν ισχυρά στοιχεία για κάποιο πρόσωπο, δεν μπορούν να θέσουν περιορισμούς εναντίον του σε συνθήκες λειτουργίας μίας ελεύθερης κοινωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα