Σοκ και οργή από τα νέα στοιχεία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους Airbus Α320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις παίρνει "μια αδιανόητη διάσταση" μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους

το έριξε σκοπίμως. "Κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας", είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. "Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος", ένας "ευχάριστος και ευγενικός νεαρός". Αυτό δηλώνουν οι γνώριμοί του για τον Αντρέας Λούπιτς.

"Ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας, δεν θα το φανταζόμασταν αυτό", δήλωσε με λυγμούς ο Κάρστεν Σπορ, επικεφαλής της Lufthansa, μητρικής εταιρείας της Germanwings, ο οποίος τόνισε πως "κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει" την ενέργειά του συγκυβερνήτη και υπενθυμίζοντας πως η διαδικασία πρόσληψης πιλότων περιλαμβάνει και ψυχολογικά τεστ.

Ήδη η εταιρεία χαμηλού κόστους Norwegian Air Shuttle ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει την υποχρεωτική παρουσία ανά πάσα στιγμή δύο προσώπων μέσα στα πιλοτήρια. Την ίδια απόφαση πήραν και η βρετανική EasyJet καθώς και η καναδική Air Transat, οι οποίες ανακοίνωσαν σήμερα ότι για λόγους ασφαλείας, θα υπάρχουν πλέον πάντα δύο άνθρωποι στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Σύμφωνα με την έως τώρα ανάλυση του μαύρου κουτιού του αεροπλάνου που έχει καταγράψει τους ήχους στο πιλοτήριο, ο 28χρονος Γερμανός συγκυβερνήτης, Αντρέας Λιούμπιτς, είχε μείνει μόνος στο πιλοτήριο, και αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα της καμπίνας στον κυβερνήτη παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του τελευταίου.

Κατά τις γαλλικές εισαγγελικές αρχές ο ίδιος "πάτησε το κουμπί που οδήγησε στην απώλεια ύψους για ένα λόγο ο οποίος μπορεί να αναλυθεί ως βούληση να καταστρέψει αυτό το αεροπλάνο".

Σοκ, κατάπληξη και οργή στην πόλη Χάλτερν αμ Ζε που θρηνεί τον χαμό 16 μαθητών και δύο καθηγητών.

Ο δήμαρχος της πόλης και ο λυκειάρχης του σχολείου εξέφρασαν σήμερα την "οργή" και την απορία τους για την πληροφορία ότι ο συγκυβερνήτης προκάλεσε προφανώς σκόπιμα το δυστύχημα.

"Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπόρεσε να προκαλέσει αυτό το δυστύχημα δίνει μια ακόμη πιο φρικτή διάσταση" στην καταστροφή, δήλωσε ο δήμαρχος Μπόντο Κλίμπελ, ενώ ο Ούλριχ Βέσελ, ο διευθυντής του λυκείου Γιόζεφ-Κένινγκ, είπε ότι ανακοίνωσε την είδηση στους συναδέλφους του στο σχολείο λέγοντάς τους: "τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα απ' όσο πιστεύαμε στην αρχή".

"Αν τα αίτια του δυστυχήματος ήταν μια μηχανική βλάβη, θα μπορούσαμε να φροντίσουμε το πρόβλημα αυτό να μην ξαναπαρουσιαστεί", εξήγησε ο Βέσελ. "Εξοργιζόμαστε που μια αυτοκτονία οδήγησε στον θάνατο άλλους 149 ανθρώπους", πρόσθεσε.

Ο 28χρονος είχε μόνο 630 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του και εργαζόταν στην Germanwings από το Σεπτέμβριο του 2013. Σύμφωνα με τη γαλλική εισαγγελία "τίποτε δεν μας επιτρέπει να πούμε στο στάδιο αυτό ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση".

Επευφημίες στον Γερμανό συγκυβερνήτη επιφυλάσσουν πάντως μέσω Διαδικτύου αυτοαποκαλούμενοι υποστηρικτές των τζιχαντιστών. Σε ελάχιστο χρόνο μετά τις αποκαλύψεις της γαλλικής εισαγγελίας ανέβηκε στο facebook γαλλόφωνη σελίδα με τίτλο "Υποστηρίζουμε τον Αντρέας Λούμπιτς, ήρωα του Ισλαμικού Κράτους".

Keywords
Τυχαία Θέματα