Συμφωνούν Πούτιν και Μέρκελ για «Συριακό»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα στο Βερολίνο πως θα πρέπει να υπάρξει «μία πολιτική λύση» στη Συρία.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, η Μέρκελ δήλωσε πως «αμφότεροι εκφράσαμε την πεποίθησή μας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μία πολιτική λύση», εκτιμώντας πως το σχέδιο Άναν «μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης».

«Θα πρέπει να κάνουμε

τα πάντα στο ΣΑ του ΟΗΕ ώστε το σχέδιο τούτο να εφαρμοστεί», επέμεινε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο Πούτιν τόνισε πως «τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τη βία» στα πλαίσια αυτής της κρίσης και υπογράμμισε πως «ναι μεν έχουμε μία καλή, μακρά σχέση με τη Συρία, αλλά η Ρωσία δεν υποστηρίζει κανένα μέρος από το οποίο μπορεί να προέλθει ο κίνδυνος για έναν εμφύλιο πόλεμο» στη χώρα.

Για τη βαρύτητα των συμβάντων στη Συρία «η άποψή μας δεν διαφέρει» διαβεβαίωσε η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας την «τρομακτική κατάσταση» στη χώρα. «Ουδείς έχει συμφέρον για έναν εμφύλιο πόλεμο» και «ο καθείς θα πρέπει να προσπαθήσει να προσφέρει τη συμβολή του» για μία λύση, τόνισε.

«Συζητήσαμε για το εάν και κατά πόσον είναι επιτεύξιμη μία πολιτική λύση και εγώ πιστεύω πως σε γενικές γραμμές είναι δυνατή», υπερθεμάτισε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα συμφωνούσε σε ένα εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως «δεν θέλουμε να εφαρμοσθεί μονομερώς κάποιος μηχανισμός. Θα παραμείνουμε σε τροχιά διαλόγου με τους εταίρους μας στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, ο Πούτιν αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η χώρα του έχει αποστείλει στη Δαμασκό όπλα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε μία εμφύλια σύρραξη: «όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων, η Ρωσία δεν παρέχει όπλα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έναν εμφύλιο πόλεμο», τόνισε.

«Όσοι υποστηρίζουν πως είμαστε προκατειλημμένοι υπέρ μίας πλευράς κάνουν λάθος», πρόσθεσε ο Πούτιν, λέγοντας πως «θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε ένα μη ευνοϊκό σενάριο», και πρόσθεσε πως «επιθυμία μας είναι να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα