Συμφωνούν στην επιστροφή των μαρμάρων

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα «ψήφισαν» στο debate με θέμα «Send them Back: The Parthenon Marbles should be Returned to Athens» που έγινε τη Δευτέρα από το online forum Intelligence², στο Cadogan Hall του Λονδίνου. Το debate μεταδίδεται ξανά σήμερα στις 11 με 1μμ το πρωί και 5 με 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Ακρόπολης. Οι προβολές είναι ανοιχτές

στους επισκέπτες του Μουσείου, με είσοδο όσο το κόστος του εισιτηρίου ενώ απαιτείται έγκαιρη προσέλευση στα Ταμεία.

Πριν τη διεξαγωγή του debate, από όσους θα συμμετείχαν 196 τάσσονταν υπέρ της επιστροφής, 202 κατά, ενώ 158 εμφανίζονταν αναποφάσιστοι. Μετά το debate αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των υποστηρικτών στους 384, σε 125 όσοι τάσσονταν κατά της επιστροφής, ενώ οι 24 ήταν αναποφάσιστοι.

Επιπλέον, η βραδιά μαγνητοσκοπήθηκε από το BBC World News και θα προβληθεί στις 30 Ιουνίου.

Ο Andrew George πήρε πρώτος το λόγο και επεσήμανε στο κοινό ότι αν οι ρόλοι είχαν αντιστραφεί και οι Έλληνες είχαν βεβηλώσει κάποιο μνημείο της Αγγλίας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε υποβάλλει αίτημα προς τη Βουλή των Κοινοτήτων την 1η Απριλίου για την καταδίκη Ελλήνων που άρπαξαν βράχους από το μνημείο του Στόουνχετζ!

Προσέθεσε επίσης ότι ίσως ο Λόρδος Έλγιν βοήθησε να προστατευτούν τα μάρμαρα, αλλά ότι η αναστήλωση έχει πλέον ολοκληρωθεί. Ο κ. George τελείωσε λέγοντας ότι η επιστροφή των μαρμάρων δεν σημαίνει ότι αδειάζει το Βρετανικό Μουσείο, αλλά θα ήταν μια σωστή και ηθική πράξη.

Συνεχίζοντας τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων ο Stephen Fry τόνισε ότι θα ήταν αρχοντικό και θα έδειχνε χάρη και ευπρέπεια αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα μάρμαρα στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν, κοντά στο βουνό από τα οποία προήλθε το μάρμαρο που κατασκευάστηκαν και στο μέρος όπου γεννήθηκαν οι ιδέες που σηματοδότησαν το χτίσιμο του Παρθενώνα, όπως η αρχιτεκτονική, η φιλοσοφία, ο εμπειρισμός, η ιστορία, η αστρονομία, η δικαιοσύνη, τα μαθηματικά, η άλγεβρα. Πρότεινε επίσης τα μάρμαρα να αντικατασταθούν με γύψινα ομοιώματα στο Βρετανικό Μουσείο και να συνοδευτούν από ενημερωτική ταινία που να δείχνει την επιστροφή τους και την κατασκευή των ομοιωμάτων.

Επίσης, απέρριψε το επιχείρημα ότι το Λονδίνο δικαιούται τα γλυπτά επειδή ο λόρδος Έλγιν τα έσωσε από την καταστροφή, λέγοντας ότι αν έσωζε κανείς πίνακες από το φλεγόμενο σπίτι του γείτονά του δε θα τους κρατούσε ο ίδιος όταν ο γείτονας επέστρεφε. Κατέληξε λέγοντας ότι «αν και με την υπάρχουσα κρίση χρέους ακούμε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που χρωστά, η Βρετανία ποτέ δε θα μπορέσει να ξεπληρώσει όσα χρωστά η ίδια στο ελληνικό πνεύμα».

Το βασικό επιχείρημα της αντίπαλης πλευράς, το οποίο υποστήριξε ο κ. Hunt, ήταν ότι η Βρετανία αγόρασε τα μάρμαρα νόμιμα, θέση που αντέκρουσε ο κ. Fry λέγοντας ότι η χώρα εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό κατοχή. Επίσης, προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε για την πώληση των μαρμάρων και δεν έχει προσφύγει ποτέ σε κάποιο διεθ

Keywords
Τυχαία Θέματα