Εγκρίθηκε η συμφωνία από τη Βουλή

Υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης». «ΝΑΙ» ψήφισαν 222 βουλευτές , «ΟΧΙ» 64, ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «παρών».Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η

ολονύχτια συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώθηκε με τις ομιλίεςτων πολιτικών αρχηγών εν μέσω έντασης και σφοδρών συγκρούσεων, μεταξύ κομμάτων αλλά και μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εμφανίζει εικόνα κατακερματισμού.

«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ ΜεΪμαράκης και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό επισήμανε πως «όλες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής επισημαίνοντας πως «έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου».

Για «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» έκανε λόγοστην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ταυτόχρονα επισήμανε την σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους.Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά.

Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει να παράγει και αν η παιδεία της δεν φύγει μπροστά, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια . «Για μας η Ελλάδα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας» αλλά, όπως εξήγησε, με αλλαγή του εκλογικού νόμου και με δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (ας έχει, είπε, 20, 30 έδρες αλλά όχι το 1/6 της Βουλής).

Το ΠΑΣΟΚ με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως η ψήφος αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Απόψε ψηφίζουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Έκανε λόγο για παιχνίδια εντυπωσιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης με τις αποζημιώσεις βουλευτών και πρόσθεσε πως αν ήθελε πραγματικά να βάλειτο χέρι επί των τύπων των ήλων ας έφερνε για ψηφοφορία την ολοκληρωμένηπρόταση νόμου του ΚΚΕ για δραστικές περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις, κατάργηση του αφορολόγητου στους βουλευτές, πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και όλων των άλλων απολαβών που συνδέονται με την βουλευτική ιδιότητα.

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ με το κλίμα στο εσωτερικό του να είναι εκρηκτικό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των βουλευτών της αριστερής Πλατφόρμας ο αριθμός των «όχι» που θα καταγράψει το κυβερνών κόμμα κι αν τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει 120 έδρες. Σαφής για τη στάση που θα τηρήσει η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πάντως οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται από τις δηλώσις τους ότι δεν θα παραδώσουν τις έδρες. Χθες το βράδυ μιλώντας στον Αθήνα 984 και το Σταμάτη Ζαχαρό ο Θανάσης Πετράκος τόνισε πως όποιος ψηφίζει το μνημόνιο δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Απόφαση, που οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο, χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την υπογραφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε κάλεσμα για «πολιτική και κοινωνική συγκρότηση πανελλαδικού κινήματος». Σημειώνουν επίσης ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο -δηλαδή δραχμή με Μνημόνιο- μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ".

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Συγγνώμη για την πλάνη μου


«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.

Επιπλέον, όπως είπε, αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέτε ότι δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο, όταν συμπράττετε σε ρυθμίσεις αντισυνταγματικές» και «δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες, όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται εισηγητές του κόμματος που τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε». «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να το κάνω όταν ανέφερε ότι είναι σουρεαλιστικό ότι τον στηρίζω όταν λέω ότι κάνει λάθος» επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται εκφραστές του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους» υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Όπως ανέφερε «η Βουλή διαμόρφωσε εναλλακτικές με την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους και το πόρισμά της, και δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει και δεν έχει υποδείξει κάποια ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια».

Nωρίτερα, παραδίδοντας την έδρα της στον Αλέξη Μητρόπουλο, απευθυνόμενη στην Κυβέρνηση, ανέφερε: "Είχα πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο. Συγγνώμη για την πλάνη μου".

Σε κλίμα έντασης η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε την άμεση έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας με ψήφους 10 υπέρ, οκτώ κατά και δύο "παρών" αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε θέμα απόλυτης πλειοψηφίας επί των παρόντων , μίλησε για αδιέξοδο και ζήτησε επανάληψη της πληροφορίας.

Το κλίμα στην διάσκεψη μετά την απαίτηση της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδοτήθηκε εκ νέου, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να της λέει : Εάν σκέφτεστε τους 11 εκατ. Έλληνες που περιμένουν να δουν την τύχη τους , όπως λέτε, ε τότε ρίξτε την κυβέρνησή σας να γλιτώσουν!

Ο Γ. Μπαλάφας ζήτησε το θέμα να κληθεί να το επιλύσει η Ολομέλεια.

Σε ένδειξη άρσης του αδιεξόδου την αρχική του ψήφο "διόρθωσε" ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος συντάχθηκε τελικώς με την πλειοψηφία και έδωσε τη λύση.

Η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια να αρχίσει αύριο το πρωί ενώ ο Νίκος Φίλης αντιπρότεινε την άμεση έναρξη της συζήτησης, πρόταση η οποία τελικά υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων.

Με την πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου συντάχθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, οι βουλευτές της Αριστερής Πτέρυγας και της Χρυσής Αυγής, με τον Ν. Φίλη τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ, το οποίο δήλωσε "παρών".

Keywords
Τυχαία Θέματα