«Τα απαγορευμένα τραγούδια»

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της επταετούς δικτατορίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα μουσικό αφιέρωμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 21 και 22 Απριλίου, από τον Μανώλη Μητσιά με τον τίτλο «Τα απαγορευμένα τραγούδια». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Παντελής Βούλγαρης.

Ο Μανώλης Μητσιάς μίλησε για την συναυλία στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και την εκπομπή «Αθήνα Μ'ακούς».

«Εμένα πριν από κάποιους μήνες με πήρε τηλέφωνο το ΜΜΑ, να κάνω μια συναυλία - λέω με χαρά μεγάλη - και μου δόθηκε η ημερομηνία της 21 Απριλίου. Τότε τους είπα πως δεν θα ήθελα να την κάνω γιατί εκείνη την ημέρα εγώ στη Θεσσαλονίκη σαν φοιτητή με συνέλαβαν, αργότερα δικαστήκαμε, δε μπορώ να τραγουδήσω κάτι,το οποίο δεν με εκπροσωπεί. Τότε τους είπα αν θέλουν να κάνω μια συναυλία με τραγούδια που απαγορεύτηκαν εκείνη την εποχή. Έτσι, ξεκίνησε η ιδέα. Είναι μια ιδέα που είχα καιρό στο μυαλό μου να κάνω για να τιμήσουμε ανθρώπους οι οποίοι με τα τραγούδια αυτά που απαγορεύτηκαν, άλλοι συνελήφθησαν άλλοι πήγαν σε φυλακές, εξορία, στρατοδικεία, άλλοι τραυματίστηκαν, άλλοι πεθάναν. Αυτή η πολιτιστική απαγόρευση εμένα με ενοχλούσε πάντα. Βέβαια τα τραγούδια που υπάρχουν είναι πάρα πολλά μπορείς να τραγουδάς ένα μήνα τραγούδια "απαγορευμένα" Ένας ολόκληρος πολιτισμός απαγορεύτηκε. Προσπάθησα να επιλέξω κάποια τραγούδια μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη, θα παρουσιάσει και βίντεο εκείνης της εποχής τα οποία τα συνδέουμε με τα τραγούδια.

Ήταν μια εποχή δύσκολη ο κόσμος φοβόταν τον διπλανό του. Όλοι νόμιζαν ότι ο ένας ρουφιανεύει τον άλλον. Ο φόβος του να μην μιλάμε ότι μας ακούνε παντού. Όταν έγινα τραγουδιστής το έζησα ακόμη βαθύτερα - έλεγα π.χ εαν τραγούδι που είχε τη λέξη ελευθερία- είχαμε επιπτώσεις. Ερχόταν η αστυνομία, έκανε παρατηρήσεις, αυτά θυμάμαι εγώ.

Εμείς στο Μέγαρο θα θυμίσουμε τραγούδια του Σεφέρη, του Βάρναλη, του Ελύτη του Σαββόπουλου του Κηλαηδόνη, Γκάτσου, Μίκη, Λοίζο. Θα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία. Γράψανε πολλοί άνθρωποι - πολλοί στιχουργοί και ποιητές.»
Keywords
Τυχαία Θέματα