Το QE της ΕΚΤ θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο

Η Moody’s Investor Service σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής αναμένει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει μόνο περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, την πίστωση και το πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο οίκος, το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα είναι σε γενικές γραμμές θετικό για εκδότες χρέους στην ζώνη του ευρώ, ανάλογα με την επιτυχία
του QE στην αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

«Η πιστωτική αποτελεσματικότητα του QE θα ποικίλει ανά κλάδο, αλλά σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι θα είναι περιορισμένη» αναφέρει η αντιπρόεδρος της Moody’s Marie Diron. «Αναμένουμε το QE να έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».

«Μία περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ μπορεί να βοηθήσει τους εξαγωγείς της ευρωζώνης και είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικό από τους διαφορετικούς διαύλους μέσω των οποίων το QE μπορεί να λειτουργήσει» προσθέτει. «Ωστόσο, η σχετικά υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να περιορίσει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των τιμών».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα