Βαλς: Τη μεταρρύθμιση δεν την παίζουμε στα ζάρια

"Εγινε κι΄αυτό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης Δημοκρατίας, μία κυβέρνηση της αριστεράς προσφεύγει στο άρθρο 49 παρ.3 για ένα οικονομικό νομοσχέδιο κατά της ίδιας της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας. Αφού αυτή η τελευταία "δεν ήταν εξασφαλισμένη", ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ενώπιον των βουλευτών ότι θα κάνει χρήση αυτού του άρθρου του συντάγματος για να επιβάλει την έγκριση ενός νόμου "για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών", αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation.

"Πρέπει
κανείς να επιστρέψει στο 1993 και στην κυβέρνηση του Πιερ Μπερεγκοβουά για να βρει αριστερά ίχνη στη χρήση αυτού του όπλου μέσω του οποίου η εκτελεστική μπορεί να δεσμεύσει την νομοθετική εξουσία. Ο Λιονέλ Ζοσπέν δεν τόλμησε ποτέ να το χρησιμοποιήσει. Και το 2006, όταν ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν το επικαλέσθηκε για να περάσει τη ρύθμιση για το Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης , ο Ολάντ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχε καταγγείλει "παραβίαση της δημοκρατίας".

"Δεν αποδέχομαι τον όρο 'βίαιη ανατροπή' ", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και πατέρας του νομοσχεδίου Εμανουέλ Μακρόν, στο τηλεοπτικό δίκτυο BMF-TV, απαντώντας σε όσους θεωρούν την προσφυγή στο 49-3 παραβίαση της δημοκρατίας.

Τονίζοντας ότι έκανε δεκτές "περισσότερες από 1.000 τροποποιήσεις των βουλευτών στο κείμενο του νομοσχεδίου" και ότι "είδε τους βουλευτές επί το έργον", ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στην ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση για την υιοθέτηση αυτής της μεταρρύθμισης "που τόσο περιμένουν οι Γάλλοι".

"Τη μεταρρύθμιση δεν την παίζουμε στα ζάρια", είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Αντιμετωπίζοντας την εναντίωση της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην μεταρρύθμιση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προσέφυγε στο άρθρο του συντάγματος που προβλέπει την έγκριση νομοσχεδίου χωρίς την υποβολή του σε διαδικασία ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο απόρριψης του νομοσχεδίου, καθώς η εξασφάλιση πλειοψηφίας ήταν "αβέβαιη".

"Πιστεύετε έστω και για μία στιγμή ότι θα χάσω χρόνο με εκείνους που έχουν άλλα ενδιαφέροντα από τα προβλήματα των Γάλλων;", δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 αναφερόμενος στους πολέμιους της μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων "διότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, και αυτό περιμένουν οι Γάλλοι, η κυβέρνηση να αναλάβει δράση".

Γαλλία έχει ανάγκη από πυγμή", όχι μόνο κατά της τρομοκρατίας, αλλά επίσης για την οικονομική ανόρθωση της χώρας, είπε ο Εμανουέλ μακρόν κάνοντας επίκληση στο πνεύμα της ενότητας που κυριάρχησε μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ωστόσο, τα πνεύματα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση απείχαν από αυτό το πνεύμα της ενότητας. Εκτός των πολέμιων της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που καταγγέλλουν την σοσιαλφιλελεύθερη στροφή της κυβέρνησης, η μεγάλη πλειοψηφία των οικολόγων, ή άκρα αριστερά και το σύνολο σχεδόν της δεξιάς επρόκειτο να καταψηφίσει τον νόμο Μακρόν.

Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε αμέσως μετά την επίκληση του 49-3 χθες θα συζητηθεί αύριο το βράδυ και , θεωρητικά, δεν έχει πιθανότητες υπερψήφισης.

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση του Μανουέλ Βαλς επιτρέπει "την αποφυγή του ψυχοδράματος, δείχνοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία".

Ο νόμος Μακρόν προβλέπει μεταξύ άλλων την χαλάρωση της κυριακάτικης απασχόλησης και την απελευθέρωση του πλέον προστατευόμενου επαγγέλματος, αυτού του συμβολαιογράφου, εισάγοντας ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο το "ξεκλείδωμα" της γαλλικής οικονομίας και την ανταπόκριση στις εκκλήσεις των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο αυξάνει από 5 σε 12 ετησίως τις Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, με απόφαση του δημάρχου, εκτός των τουριστικών περιοχών όπου η λειτουργία των καταστημάτων θα καθορίζεται με κυβερνητικά διατάγματα. Αυτή η ρύθμιση επικρίθηκε σφοδρά από την δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία έκανε λόγο για "υποχώρηση της δημοκρατίας".

Το Παρίσι είναι ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και ο νόμος Μακρόν θα στερήσει τη δήμαρχο από μέρος της εξουσίας να πει "όχι" στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Ανάλογα με την περίπτωση, η απασχόληση την Κυριακή θα αμείβεται με διπλάσιο μεροκάματο ή η αμοιβή θα αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στα συνδικάτα των εργαζομένων και τους εργοδότες.

Μεταξύ των υπολοίπων μέτρων, οι αμοιβές των προστατευόμενων επαγγελμάτων του τομέα της δικαιοσύνης, ανάμεσά τους και οι συμβολαιογράφοι, θα αναθεωρηθούν και με την εισαγωγή κάποιας δόσης αναλογικότητας για ορισμένες συναλλαγές στον τομέα των ακινήτων.

Ο νόμος Μακρόν προβλέπει επίσης σειρά μεταρρυθμίσεων που εκκινούν από την απελευθέρωση των εσωτερικών μεταφορών με λεωφορεία μέχρι τη χαλάρωση των νόμων που ρυθμίζουν τις ομαδικές απολύσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι αλλοδαποί οδηγοί φορτηγών που θα εργάζονται εντός του γαλλικού εδάφους θα αμείβονται με τον γαλλικό κατώτατο μισθό (2.595 ευρώ μικτά έναντι 1.290 ευρώ για την Ουγγαρία, 1.524 ευρώ για την Σλοβακία ή 1.428 ευρών για την Πολωνία), γεγονός που αποτελεί "επανάσταση" στον αγώνα κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ιδιωτικοποίηση του ομίλου εξοπλισμών Nexter (Giat) που θα διευκολύνει την προσέγγιση ανάμεσα στη γαλλική εταιρεία κατασκευής τανκς και την γερμανική ομόλογό της KMW.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα