«Βέτο» σε 100 δόσεις και ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με το βρετανικό Channel 4 News, μπλόκο στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις βάζει ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντεκλάν Κοστέλλο, zητώντας να προηγηθούν «οι κατάλληλες διαβουλεύσεις», καθώς σε διαφορετική περίπτωση κάνει λόγο για «μονομερή και αποσπασματικό τρόπο που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί». Όπως αναφέρει το Channel

4, αυτή η κίνηση έρχεται την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά σύγκληση -στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης- πενταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα με τη συμμετοχή των Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολλάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι φέρεται να εξετάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη» ήταν η απάντηση πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου στις αιτιάσεις Κοστέλλο. «Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν: «Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;»

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την κατάθεση του ν/σ για τις 100 δόσεις ως κατ' επείγον. Το ν/σ θα συζητηθεί στις συναρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων την Πέμπτη. Εκεί θα κριθεί εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να ισχύσει η διαδίκασια του κατεπείγοντος. Αν τελικά οι συναρμόδιες επιτροπές δεχθούν το κυβερνητικό αίτημα το ν/σ θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση την ερχόμενη Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, για άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών μίλησε νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις ν/σ αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε , σημειώνοντας ότι η εισήγηση της Νάντιας Βαλαβάνη αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θεση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά στην αντιμετωπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Η νομοθετική πρωτουβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται» σχολίασε η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα