Υεμένη: Μάχες στα περίχωρα του Άντεν

Οι σιίτες παραστρατιωτικοί Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, συνέχιζαν να προελαύνουν στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης Άντεν σήμερα, δίνοντας σκληρές μάχες με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες και στις δύο πλευρές.

Πυρά πυροβόλων και ρουκέτες έπληξαν περιοχές κοντά στην είσοδο της πόλης, ανέφεραν οι μαχητές που τάσσονται υπέρ του προέδρου Χάντι, καθώς οι Χούτι συνέχισαν την προέλασή τους από τα ανατολικά κατά μήκος ενός παραλιακού δρόμου πολύ κοντά στις ακτές της Υεμένης
στην Αραβική Θάλασσα.

Το Άντεν αποτελεί το έσχατο προπύργιο του Χάντι και συνεχίζει να πολιορκείται, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξήγαγε για πέμπτη ημέρα η συμμαχία σουνιτικών αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που άρχισε την περασμένη Πέμπτη στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.

Βόρεια του Άντεν, κάτοικοι της πόλης Νταλεά είπαν ότι μαχητές των Χούτι, με την υποστήριξη μονάδων του στρατού που είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, βομβάρδισαν με πυροβολικό και με τα κανόνια αρμάτων μάχης τους αντιπάλους τους. Επίσης στην ίδια περιοχή πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σε σφοδρές οδομαχίες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Ο Χάντι, υπέρ του οποίου επενέβησαν η Σαουδική Αραβία και κράτη-σύμμαχοί της, είχε εγκαταλείψει τον περασμένο μήνα την πρωτεύουσα Σαναά και είχε καταφύγει στο Άντεν. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα την περασμένη Πέμπτη και δεν έχει επιστρέψει.

Στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία ελέγχεται από τους Χούτι, αεροσκάφη έπληξαν περιοχές γύρω από ένα προεδρικό παλάτι, δίπλα στην διπλωματική συνοικία, καθώς και μια αποθήκη όπλων στο όρος Νούγκουμ, που δεσπόζει της πόλης. "Ήταν μια νύχτα βγαλμένη από την κόλαση", είπε χαρακτηριστικά Υεμενίτης διπλωμάτης.

Μιλώντας στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου προχθές Σάββατο, ο Χάντι κατήγγειλε πως το κίνημα των Χούτι αποτελεί μια "μαριονέτα του Ιράν". Ο πρόεδρος Χάντι αποχώρησε από τη σύνοδο με το αεροσκάφος του βασιλιά Σαλμάν και βρίσκεται πλέον στο Ριάντ, όπου θα παραμείνει έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Υεμένη.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί χαρακτήρισε τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ένα επικίνδυνο λάθος. "Παίζουν με τη φωτιά", δήλωσε, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν στη σύνοδό τους στην Αίγυπτο να σχηματιστεί μια κοινή αραβική στρατιωτική δύναμη για την αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η σύγκρουση στην Υεμένη. Αλλά το να δημιουργηθεί η δύναμη αυτή θα χρειαστεί μια μακρά διαδικασία, ενώ η τραχιά γεωγραφία, οι εσωτερικές έριδες και η πρόσφατη ιστορία της Υεμένης αποτελούν μείζονες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για την αποστολή της εκεί.

Τη δεκαετία του 1960, η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου -υπέρ αντίπαλων πλευρών- στον εμφύλιο πόλεμο στην τότε Βόρεια Υεμένη είχε οδηγήσει σε ένα μακρόχρονο και φθοροποιό στρατιωτικό αδιέξοδο.

Για την ώρα, το Ριάντ λέει ότι επικεντρώνεται στην αεροπορική εκστρατεία εναντίον των Χούτι. Έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη οκτώ ακόμη σουνιτικών αραβικών κρατών, καθώς και του Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ενταχθούν στη συμμαχία εναντίον των σιιτών ανταρτών, δια στόματος ενός ανώτερου κυβερνητικού στελέχους.

"Είχαμε ήδη δεσμευθεί να προσφέρουμε πλήρη υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία στην επιχείρησή της εναντίον των ανταρτών (Χούτι) και θα ενταχθούμε στη συμμαχία", τόνισε το στέλεχος αυτό της κυβέρνησης.

Επίσημα δεν είναι σαφές πόσους στρατιωτικούς ή τι μέσα θα διαθέσει η κυβέρνηση του Πακιστάν.

Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει άμεσα στις επιχειρήσεις, αλλά έχει δημιουργήσει ένα κλιμάκιο για να συντονίζει τη χορήγηση υποστήριξης σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών.

Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές απομάκρυναν 449 Κινέζους υπηκόους και έξι υπηκόους άλλων κρατών από την Υεμένη, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Χθες Κυριακή, 122 Κινέζοι είχαν ήδη απομακρυνθεί και μεταφερθεί στο Τζιμπουτί.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τον αεροπορικό βομβαρδισμό που έπληξε έναν καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων στην επαρχία Χάτζα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Υεμένης, ανήλθαν σε τουλάχιστον 45, ενώ οι τραυματίες είναι άλλοι 65.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα