Ζήτησε διέξοδο με αλληλεγγύη

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή ημέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην παραμονή της χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά θα δώσει διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, σήμερα το μεσημέρι, με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μάλιστα,

ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη, άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, επιμέρους διατάξεις, γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σύμβολο της εθνικής ενότητας και ρυθμιστή του πολιτεύματος» και σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύεται η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και κατ' επέκταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Γι' αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να έρθουμε να σας επισκεφθούμε και να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις» συμπλήρωσε.

Τον έντονο προβληματισμό του για την παρούσα κατάσταση εξέφρασε και ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αγωνία του είναι ο διχασμός. «Διότι συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και επεσήμανε: «Θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία». Όπως παρατήρησε «εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ή μάλλον, ξέρει αλλά δεν το φανταζόμαστε. Θα είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Και η δικιά μας η δουλειά είναι να αποφύγουμε τον διχασμό. Να λειτουργήσουμε έτσι, ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό».

Την ανάγκη να βρεθεί λύση έστω και τελευταία στιγμή υποστήριξαν Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης

Την ανησυχία τους για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν, σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «διακυβεύεται η παραμονή της χώρα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» που θα «συνεπάγεται με διεθνή απομόνωση της χώρας» και με «σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών». Κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους να επανέρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «προκειμένου να βρεθεί μια λύση με αξιοπρέπεια για τον ελληνικό λαό αλλά και με σεβασμό στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι αν γίνει δημοψήφισμα, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρεί καλή λύση, ο ίδιος και ο κ. Μπουτάρης θα πουν «ΝΑΙ» στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους όπως είπε «έχουμε δώσει αγώνες στο παρελθόν στο χώρο των δικαιωμάτων» και που ξέρει δεν θέλουν να ψηφίσουν «ΝΑΙ» να πουν «ΟΧΙ στο ΟΧΙ», καθώς «οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι απαράδεκτες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης εξέφρασε φόβους για διχασμό στην ελληνική κοινωνία, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα «γενεσιουργό αιτία του διχασμού» και υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί». Απηύθυνε και ο κ. Μπουτάρης κάλεσμα στην κυβέρνηση και στους εταίρους «να κάτσουν σε ένα τραπέζι και την τελευταία στιγμή να βρουν τη λύση» που δεν θα ακολουθεί τις «οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», καθώς «έχει αποδειχθεί ότι είναι απερίγραπτα κακές για την κοινωνία». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε την άποψη τους και -όπως είπε ο δήμαρχος- «προφανώς συμφωνεί μαζί μας».

Ο δήμαρχοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει πρωτοβουλία υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου. Στο πλευρό τους συντάσσονται προσωπικότητες από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα πανεπιστήμια, τις επιστημονικές ενώσεις και τον καλλιτεχνικό χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα