Ζήτησε «γονατιστός» συγγνώμη για τη σφαγή

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ζήτησε «γονατιστός» συγγνώμη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία, που πραγματοποιήθηκε από τις σερβικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1995 και έχει χαρακτηρισθεί γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας συνέντευξης η οποία θα μεταδοθεί στις 7 Μαΐου από τη δημόσια τηλεόραση της Βοσνίας (BHT).

«Γονατίζω και ζητώ να συγχωρηθεί η Σερβία για το έγκλημα που
διαπράχθηκε στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο Νίκολιτς.

Τα αποσπάσματα της συνέντευξης δημοσιοποιήθηκαν σήμερα μέσω του YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9c-iF9Li8tY) και οι δηλώσεις του Νίκολιτς επιβεβαιώθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από πηγή της σερβικής προεδρίας.

Ο Νίκολιτς, ένας λαϊκιστής εθνικιστής που υιοθέτησε πρόσφατα ένα πολύ πιο φιλοευρωπαϊκό λόγο, είχε προκαλέσει τον περασμένο Ιούνιο ζωηρή συγκίνηση στη Βοσνία και στις δυτικές χώρες δηλώνοντας σε μια συνέντευξη, την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, πως «δεν υπήρξε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα».

Όπως φαίνεται στα αποσπάσματα της συνέντευξης που θα μεταδοθεί στις 7 Μαΐου, όταν ζητάει συγγνώμη ο Νίκολιτς είναι έτοιμος να προφέρει τη λέξη «γενοκτονία», όμως σταματάει, αλλάζει τα λόγια του και μιλάει για «έγκλημα».

Τον Ιούνιο του 1995, προς το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σκότωσαν περίπου 8.000 Μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα, στη χειρότερη σφαγή που έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ζητώ συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κράτους μας και του λαού μας από οποιοδήποτε άτομο του λαού μας», δήλωσε επίσης ο Νίκολιτς.

Ο προκάτοχός του, ο Μπόρις Τάντιτς, αποφεύγοντας κι αυτός να χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία, είχε ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα όταν μετέβη εκεί το 2005 για την τελετή μνήμης της σφαγής. Συμμετείχε επίσης στην τελετή αυτή το 2010.

Στα τέλη Μαρτίου 2010 το σερβικό κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει μια απόφαση που καταδίκαζε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ήταν η πρώτη επίσημη καταδίκη εκ μέρους του σερβικού κοινοβουλίου σχεδόν 15 χρόνια μετά τη σφαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα