Ζητούν μέτρα για την Οικοδομή

Υπόμνημα με το οποίο καταθέτουν σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της δραματικής κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ).

Βάσει των τελευταίων στατιστικών στοιχείων η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα καταγράφεται

μειωμένη σε ποσοστό 85% την τελευταία οκταετία, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται η πτώση με ρυθμούς 35% ανά έτος. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χαθεί σχεδόν το 50% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, ενώ ο αριθμός των νέων ακινήτων που παραμένουν απούλητα υπολογίζονται σε 180.000 με 200.000.

Στις προτάσεις του ΣΒΒΕ συμπεριλαμβάνονται, άμεση μείωση του ΦΜΑ από 8% και 10% που ισχύει κλιμακωτά σήμερα, σε ένα ενιαίο 3%-5%, σε συνδυασμό με μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων και του ΦΠΑ πώλησης στις νέες άδειες στο 13%, που σημαίνει σημαντική μείωση στο κόστος αγοράς νέων ακινήτων (8%), μέτρο που θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση των αγοραπωλησιών νέων ακινήτων με άμεση επίπτωση και στα δημόσια έσοδα που σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα από αυτή την πηγή φορολόγησης. Παράλληλα, ο ΣΒΒΕ προτείνει σταδιακή εφαρμογή του ιδίου ποσοστού (13%) και στην πώληση οικοδομικών υλικών και μείωση των αντικειμενικών αξιών, με ταυτόχρονη εναρμόνισή τους με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, οι οποίες από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μείωση μέχρι και 35%.

Στις προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα που κατέθεσε ο ΣΒΒΕ για ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και κατάρτιση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗΚΙΕ) με ανάλογα κριτήρια όπως στο Μητρώο Κατασκευαστών Δημοσίων Έργων (ΜΕΕΠ), με στόχο την, με κανόνες πλέον, επανενεργοποίηση του κλάδου και την, σε υγιείς βάσεις, ανάπτυξή του. Προτείνεται επίσης, θέσπιση ελάχιστης έκτασης για έργα εκτός σχεδίου πόλεως, ίσης με το ισοδύναμο του μέσου ελληνικού αγρού (40 στρέμματα).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα