Ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία χάρη στο λιανεμπόριο

Ευκαιρίες ανάπτυξης και απασχόλησης αναμένεται να προσφέρει την προσεχή δεκαετία, στη χώρα μας το ελληνικό λιανεμπόριο, το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά ανταγωνιστικό και εφάμιλλο αντίστοιχων λιανεμπορικών δομών, που υπάρχουν στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.


Οι προβλέψεις αυτές διατυπώθηκαν στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ), με τίτλο "Επώνυμες Αξίες στην Εποχή της Απαξίωσης" και πήραν μέρος πάνω από 200 πολύ σημαντικά στελέχη επιχειρήσεων τόσο από την πλευρά της βιομηχανίας όσο και από την πλευρά του λιανεμπορίου.«Σε μία

εποχή απαξίωσης για την οικονομία, οι μάρκες είναι παράγοντας που προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία, εδραιώνει και εγγυάται τις επιθυμίες των καταναλωτών και αποτελεί έτσι έναν από τους βασικούς συντελεστές της δημιουργίας κοινωνικού πλούτου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΒΕΠ, Νίκος Καραγεωργίου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της εσπερίδας.

Ο ίδιος ακόμη αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και υπογράμμισε τον καθοριστικό οικονομικό ρόλο που παίζουν στην οικονομία της χώρας μας οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης επωνύμων καταναλωτικών προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, αναφέρθηκε στις μεγάλες διαφοροποιήσεις, που υφίστανται στην εποχή μας οι αξίες του καταναλωτή, ενώ τόνισε ότι οι νεόπτωχοι ειδικά, στην Ελλάδα, είναι μία νέα κατηγορία καταναλωτών, τους οποίους οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με ευαισθησία, αλλά και γνώση των πραγματικών προβλημάτων.

Κατά την εκτίμησή του, οι νεόπτωχοι στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό της ανώτερης/μεσαίας εισοδηματικής τάξης και το γεγονός αυτό αποτελεί ήδη σοβαρό πρόβλημα για το εμπόριο και τη βιομηχανία. Ο καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), παρουσίασε μία μελέτη για τον οικονομικό ρόλο για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCG). Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν για την Ελλάδα ποσοστό περίπου 6,4% της συνολικής προστιθέμενης αξίας και προσφέρουν απασχόληση σε 200.000 άτομα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο κ. Δουκίδης, προέκυψε ότι η μέση τιμή του καλαθιού σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Αγγλία και στην Ισπανία. Όσο για το επίπεδο των τιμών, ο ίδιος υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011, παρουσίασε άνοδο 3,25%, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην άνοδο του ποσοστού ΦΠΑ. Χωρίς αυτό το ποσοστό, επεσήμανε οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων θα είχαν παρουσιάσει ελαφρά πτώση.

Όπως επισημάνθηκε, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ έχει σαφέστατο επιστημονικό χαρακτήρα και δεν στηρίζεται σε τυχαίες συγκρίσεις τιμών. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η αναφορά του καθηγητή Μάνατζμεντ, Δημήτρη Μπουραντά, για τα βασικά χαρακτηριστικά, που θα πρέπει να έ
Keywords
Τυχαία Θέματα