Αποχωρεί στρατός για να μην κλιμακωθεί η βία

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός θα αποσυρθεί από τις πόλεις της επαρχίας αλ Άνμπαρ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας στη χώρα μετά το κλείσιμο χθες ενός καταυλισμού σουνιτών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής, την Ραμάντι, με έφοδο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ενόπλων και στρατιωτών μετά τη διάλυση

του καταυλισμού αυτού, ο οποίος είχε δημιουργηθεί εδώ και έναν χρόνο σε διαμαρτυρία κατά της πολιτικής του σιίτη πρωθυπουργού, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι μονοπωλεί την εξουσία και έχει περιθωριοποιήσει την κοινότητά τους. Στις συγκρούσεις αυτές συνολικά 14 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Για τον Ιρακινό πρωθυπουργό το κλείσιμο του καταυλισμού αυτού, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει "γενικό επιτελείο της Αλ Κάιντα", συνιστά μια νίκη, μολονότι δημιουργεί τον κίνδυνο να μεγαλώσει την οργή της σουνιτικής κοινότητας της χώρας.

Για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, ο Μάλικι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στρατιώτες θα αποσυρθούν από τις πόλεις της επαρχίας Άνμπαρ όπου είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες εν όψει της διάλυσης του καταυλισμού.

"Οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να αφιερωθούν στη διάλυση των κρησφύγετων της Αλ Κάιντα στην έρημο της Αλ Άνμπαρ" και να παραδώσουν "τη διαχείριση των πόλεων στην τοπική και ομοσπονδιακή αστυνομία", αναφέρει ο Μάλικι στην ανακοίνωσή του.

Η απόσυρση αυτή του στρατού αποτελούσε μια από τις αξιώσεις των 44 βουλευτών που υπέβαλαν χθες το βράδυ την παραίτησή τους μετά την διάλυση του καταυλισμού των σουνιτών διαδηλωτών.

Η οργή των σουνιτών συνιστά έναν κεντρικό παράγοντα της αναζωπύρωσης της βίας και των επιθέσεων τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ, όπου περισσότεροι από 6.750 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε στοιχεία ιατρικών πηγών και πηγών των ιρακινών υπηρεσιών ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα