Αθ. Τσαυτάρης: Αιχμή του δόρατος οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

Την πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων φέτος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανέλθουν στα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για την εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.



Ο κ. Τσαυτάρης χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών τον αγροδιατροφικό τομέα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, τα

Προγράμματα Προώθησης Εξαγωγών κατά κλάδο και κατά προϊόν, καθώς και ο κανονισμός για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων σε τρίτες χώρες που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά το Μητρώο Εγκεκριμένων Εμπόρων, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μόλις στον ένα μήνα λειτουργίας του αριθμεί 36 έως 40 συμμετοχές που περιλαμβάνουν ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 60.

Στην πρόταση για δημιουργία clusters παραγωγών σε προϊόντα υψηλής ποιότητας καθώς και στη δημιουργία κέντρων διανομής σε αγορές- στόχους, αναφέρθηκε στην ομιλία της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, η οποία τόνισε ότι η συγκυρία είναι πολύ καλή για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ωστόσο υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η Ελλάδα είναι πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, δεύτερος προμηθευτής 19 προϊόντων σε 15 χώρες, τρίτος προμηθευτής 23 προϊόντων σε άλλες 15 χώρες και τέταρτος προμηθευτής 22 προϊόντων σε 14 χώρες.

Τέλος, ο Συντονιστής Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου (ΕΣΕ), Γιώργος Φιλιόπουλος, ανέφερε ότι οι βασικοί στόχοι αυτής της διυπουργικής επιτροπής (υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εξωτερικών) είναι η μείωση του κόστους των εξαγωγών κατά 50% και η μείωση του χρόνου κατά 25%.

Γι' αυτόν τον σκοπό έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης 25 σημείων που αναφέρει δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονικοποίηση των εξαγωγών και η βελτίωση του συστήματος ανάλυσης κινδύνων ανά προϊόν.

Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις 36,5 εκατ. ευρώ στις υδατοκαλλιέργειες

Keywords
Τυχαία Θέματα