Εκδήλωση στο Μιχάλης Κακογιάννης για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Τέσσερα ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στους μεγάλους μας ποιητές, Άγγελο Σικελιανό, Κωνσταντίνο Καβάφη, Κώστα Βάρναλη και Ανδρέα Εμπειρίκο, προβλήθηκαν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης, το οποίο διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Οι ταινίες αυτές δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του '80 από τη σκηνοθέτη Μαίρη Κουτσούρη και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της

ανήκει στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες χώρες- και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Στην εκδήλωση, μίλησε ο συγγραφέας Ανδρέας Στάικος ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία του με την Μαίρη Κουτσούρη και υποστήριξε ότι τα ντοκιμαντέρ αυτά θα έπρεπε να είναι εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία.

Ο συντονιστής του Καναλιού της Βουλής Κώστας Αλαβάνος, μίλησε για τη σημαντική δουλειά της σκηνοθέτιδας και τόνισε: "ποίηση δεν είναι μόνο η συγγραφή στίχων, αλλά και ένας τρόπος αντίληψης των πραγμάτων και ένα ίζημα μιας περιπλάνησης. Αν είναι έτσι θα έλεγα ότι η Μαίρη Κουτσούρη χωρίς να γράφει στίχους, είναι μία προσωπικότητα ποιητική γιατί η ευαισθησία της και η κουλτούρα της έχουν ποιότητα ποιητική".

Στα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης, ακούστηκαν ο Α. Σικελιανός, ο Κ. Βάρναλης και ο Α. Εμπειρίκος να διαβάζουν ποιήματά τους, ο Ρίτσος να απαγγέλει Βάρναλη, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ να μιλάει για τον Καβάφη, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος να μιλάει για τον Σικελιανό και ο Τίμο Μαλάνος να μιλάει για τον Καβάφη, ενώ ποίηση διάβασαν ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και η Μάγια Λυμπεροπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα