Η... ζωή και οι οικογένειες επιστρέφουν στην Αμφίπολη

Επιστρέφουν στην Μεσολακιά και στην Αμφίπολη όσες οικογένειες είχαν φύγει πριν χρόνια για τις μεγάλες πόλεις...

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Οι ανασκαφές στον Τύμβο Καστά και τα εντυπωσιακά ευρήματα που βλέπουν το φως, έκαναν τους ξενιτεμένους αλλά και νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν στην γενέτειρά τους, ελπίζοντας ότι οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται και η παγκόσμια φήμη που απέκτησε ο τόπος θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν οι Καρυάτιδες μέχρι σήμερα,

οικογένειες με παιδιά αλλά και νεαρά ζευγάρια εγκαταστάθηκαν στην Μεσολακιά και την ευρύτερη περιοχή, ενώ πολλοί από τους κατοίκους επισκευάζουν τα σπίτια τους για τυχόν μελλοντική χρήση ή εκμετάλλευση.

Άλλωστε, οι επισκέπτες πληθαίνουν καθημερινά και στο μέλλον, σίγουρα, το χωριό Μεσολακιά στο οποίο ανήκει η περιοχή που ανακαλύφθηκε ο τάφος, θα χρειαστεί καταλύματα για ξένους επισκέπτες ή και δημοσιογράφους...

«Γυρίσαμε στη γενέτειρά μας χωρίς δεύτερη σκέψη... Αν το μνημείο γίνει τόπος συγκέντρωσης επισκεπτών από όλο τον πλανήτη, που πιστεύουμε ότι θα γίνει, θα αποτελέσει για όλους μας μια ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί ο τόπος μας» λέει στο Newsbomb νεαρή μητέρα που αποφάσισε να φέρει την οικογένειά της πίσω στην περιοχή.

Την ίδια ώρα τα μαχαίρια φαίνεται να βγήκαν σε Αμφίπολη και Μεσολακιά για τη γεωγραφική, ακριβή... ταυτότητα του τάφου. Ενώ το ταφικό μνημείο βρίσκεται μέσα στο χωριό της Μεσολακκιάς οι κάτοικοι της Αμφίπολης και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικεί την «ιδιοκτησία» του τάφου για λόγους καθαρά γοήτρου, προφανώς και μελλοντικών χρηματοδοτήσεων ή άλλων προϊόντων εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η πέτρα του σκανδάλου για το θέμα αυτό και αφορμή για συζητήσεις, φέρεται να είναι ο φύλακας του μουσείου της Αμφίπολης που σήμερα είναι οδηγός της κυρίας Περιστέρη και τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Αμφίπολης.

«Δεν θα αφήσουμε να μας πάρουν έστω και νοερά την πατρότητα του τάφου. Το μνημείο βρίσκεται μέσα στα σπίτια μας μπροστά στις πόρτες μας. Ύπουλα παιχνίδια πίσω από τις πλάτες μας δεν θα παίζει κανείς. Φτάνει που παίζουν με την αγωνία μας» τονίζουν οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς.

Η εξέλιξη των ανασκαφών, βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb, έχει ενισχύσει περισσότερο την αυτοπεποίθηση των κατοίκων ότι πέρα από τα σπουδαία ευρήματα που έχουν ως τώρα βρεθεί υπάρχει στον... ορίζοντα κάτι ακόμη σπουδαιότερο.

«Σίγουρα ο σκελετός που βρέθηκε είναι πολύ σημαντικό εύρημα. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει και άλλος τάφος πιο βαθιά και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί ίσως ο Μέγας Αλέξανδρος. Ότι υπάρχει και άλλος τάφος πιο βαθιά θα το δείτε σύντομα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μπορεί οι ανασκαφές να διεκόπησαν προσωρινά, λόγω ανάγκης υποστύλωσης σε κάποια σημεία, αλλά δεν σταμάτησαν εντελώς.

Από την πίσω πλευρά του ταφικού μνημείου έχουν αρχίσει να σκάβουν εδώ και λίγες μέρες, προφανώς έχοντας κάποιο σχέδιο το οποίο ακολουθούν οι αρχαιολόγοι και με την πεποίθηση ότι και αυτή η ανασκαφή θα προσθέσει νέα στοιχεία στην έρευνα.

Ανάμεσα στους κατοίκους υπάρχουν άνθρωποι που είναι γνώστες του αντικείμενου, όχι μόνο λόγω σπουδών αλλά και καλής γνώσης του χώρου, οι οποίοι καθημερινά ενημερώνονται για τις ανασκαφές και τα σχέδια που ακολουθούνται. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις πηγές, γίνονται πολλές υποθέσεις σε σχέση με την πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα τους.
«Ξέρουμε όλη την αλήθεια για την ανασκαφή; Μας ανακοινώνουν τα ευρήματα άμεσα ή περίπου 10 μέρες μετά και για ποιο λόγο; Κρύβονται διπλωματικά παιχνίδια πίσω από αυτήν την ανασκαφή; Υπάρχουν κάποιοι φόβοι για τα ευρήματα; Και από που πηγάζουν αυτοί;».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις παρά του ότι την προτεραιότητα τη δίνουν σίγουρα στα ευρήματα του ταφικού μνημείου.

Να τονίσουμε ότι τα έργα στην περιοχή είναι σε πλήρη εξέλιξη. Φανάρια, δρόμοι, νέα κτίσματα, χώροι εστίασης, όλα σε διαδικασία... ανανέωσης και επανασχεδιασμού.

Ανάμεσα στους επισκέπτες που φθάνουν καθημερινά στο ταφικό μνημείο, είναι σε μεγάλο ποσοστό ξένοι μεσίτες που χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή και αναζητούν... φιλέτα γης σε καλές τιμές, προκειμένου να προβούν σε αγορές και εν συνεχεία να «σηκώσουν» μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα