Κακοποίηση γυναικών: Αποδυναμώνει τις δημοκρατικές κοινωνίες

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας εναντίον των Γυναικών, με αφορμή…

Του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

Η κρίση και η οικονομική εξαθλίωση στη πατρίδα μας πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης των γυναικών.

Η ημέρα έχει σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να δώσει το έναυσμα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την καταπολέμηση του βίαιου αυτού φαινομένου. Κάθε χρόνο, από τις 25 Νοεμβρίου, και για τις επόμενες 16 μέρες, διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο δράσεις

και πρωτοβουλίες, που θα κορυφωθούν στις 10 Δεκεμβρίου, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ το 40% με 70% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς ερωτικού συντρόφου.

Πάνω από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά-νύφες. Το 46% των γυναικών μεταξύ 20-24 ετών στη Νότια Ασία και το 41% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναφέρουν ότι παντρεύτηκαν πριν την ηλικία των 18 ετών.
Περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες και κοπέλες στον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 55% των υπολογιζόμενων 20,9 εκατομμυρίων θυμάτων της αναγκαστικής δουλείας και το 98% των υπολογιζόμενων 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που εξωθούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, 20.000 με 50.000 γυναίκες βιάστηκαν μεταξύ 1992-1995 στον πόλεμο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ περίπου 250.000 με 500.000 γυναίκες και κοπέλες βιάστηκαν στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

Το 40-50% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχει υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Στις ΗΠΑ το 85% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 12 έως 16 ετών έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στα δημόσια σχολεία.
Στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες ωστόσο μόλις το 16% είναι αλλοδαπές, εκ των οποίων 4 στις 10 προέρχονται από τα Βαλκάνια. Οι 7 στις 10 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, η βία κατά των γυναικών κυμαίνεται κάτω από το μέσο όρο του 33% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο οι ερευνητές δηλώνουν ότι παρά τις μεγάλες εθνικές διαφορές στα ποσοστά βίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνδρες είναι πιο βίαιοι στο βορρά, ή ότι η κατάσταση είναι καλύτερη στο νότο.
Οι γυναίκες στις σκανδιναβικές χώρες μιλούν πιο ανοιχτά για περιστατικά που μπορεί να εξακολουθεί να θεωρούνται ταμπού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι γυναίκες που έχουν δεχτεί κάποιο είδος βίας φέρουν όχι μόνο σωματικές πληγές, αλλά και ψυχολογικά τραύματα Το ένα τρίτο των κακοποιημένων ή σεξουαλικά κακοποιημένων γυναικών, υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος ή κρίσεις πανικού.
Οι χώρες της Ε.Ε οφείλουν να ξεκινήσουν μακροχρόνια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των νέων γυναικών.
Σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες υπηρεσίες υποστήριξης για τα θύματα και πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των γιατρών και των αστυνομικών.
Στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε σήμερα το τεράστιο πρόβλημα της κακοποίησης των γυναικών θεωρητικά και πολύ επιδερμικά, γι αυτό και τα θύματα προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα μετά από χρόνια.
Η λύση και η άμεση αντιμετώπιση από το κράτος θα αργήσει να έρθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα